0

О т януари догодина 40% от лекарите няма да дават болнични, пише на първа страница "24 часа". 4000 лекари не са се регистрирали в НОИ и няма да могат да издават болнични от януари, информира вестникът, като се позовава на д-р Румяна Павлова, директор в института.

Здравната каса и Българския лекарски съюз не подписаха нов рамков договор в последния законов срок вчера, съобщава вестникът.

Според лекарския съюз от 1 януари ни очаквал невиждан хаос в цялата система - от личния лекар до болниците, защото никой не знаел как ще работи.

"Църквата е до своя народ и радее за неговия възход" е озаглавено интервю на "24 часа" с Патриарх Максим. Журналистите са го посетили два дни след изписването му от болницата. Молим се за справедливото освобождаване на българските сестри в Либия и завръщането им в родината, казва Негово Светейшество.

"Президент или страничен наблюдател?" е заглавието на материал в приложението "Наблюдател" на "Сега". 2 100 000 българи очакват от Първанов не да констатира грешките на управляващата коалиция, а да ги коригира, коментира изданието.

Шестото чувство ни води в политиката, споделят пред "24 часа" Надежда Михайлова, Лидия Шулева и Илияна Йотова. Мъжете се страхуват от силните жени, нашите обаче ни подкрепяха, затова сме успели, казват трите парламентарни дами в интервю за вестника.

Европа ще ни научи да не чакаме подаръци, прогнозира в интервю за "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова. Ако частниците не вдигнат заплатите, работниците ще избягат на Запад, предупреждава тя.

Сега на ход са инициативните, казва в интервю за "Труд" социолога проф. Петър-Емил Митев. Според него 2006 г. е успешна за страната. В политически план дивидентите са за управляващата социалнолиберална коалиция, големият губещ беше дясната опозиция, смята той.

Основните политически играчи са четирима - Георги Първанов, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, посочва социологът. Според него тази конфигурация ще се запази и пред следващата година.

Икономика

"Борбата за 3 и 4 блок продължава" е заглавието на челния материал на "Дума". "Труд" цитира думите на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров: "Битката за спасяването на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" още не е завършила. Въпросът за съдбата им може да бъде преразгледан от Европейската комисия още през следващата година".

Овчаров е посетил централата за отбелязването на 10 г. безаварийна работа на шести енергоблок.

"Пусть всегда будет "Газпром" е заглавието на аналитичен материал в седмичника "Капитал". От 2007 г. до 2013 г. цените на вътрешния пазар ще скачат на всяко шестмесечие, без въобще да е ясно с какви проценти, предвижда изданието.

Сигурно е само, че от догодина поскъпването ще е най-сериозно и по всяка вероятност ще надхвърли 16%, допълва вестникът.

Цената на природния газ се вдига с 4.06% от 1 януари, съобщават още вестниците.

Всеки втори работещ влезе в средната класа, пише в аналитичен материал "24 часа". Дори задръстванията по улиците показват, че доходите растат, коментира авторът.

Най-значим интерес в Русия ще продължават да предизвикват туризмът и инвестициите в недвижими имоти в България, твърди в интервю за "Труд" бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

При сегашната структура най-голям потенциал сред българските продукти в Русия има виното - имаме ресурс да изнасяме вино на стойност до 100 милиона долара годишно и да бъдем един от лидерите на техните пазари, смята той.

Дамите, замесени в аферата с парното, ще празнуват Коледа вкъщи, информира "Стандарт". Софийският апелативен съд е променил мерките за неотклонение на Мая Стоилова и Лина Абланска и те ще бъдат под домашен арест.

"Стандарт" публикува интервю на цяла страница с главния изпълнителен директор на М-Тел Йозеф Винацер, който прогнозира, че цените на разговорите ще падат и догодина. Според него българите ползват супермодерни мобилни услуги.

Евроинтеграция

"Кунева плаши Румъния със съд" е заглавието на челния материал на "Сега". България настоява Гюргево да премахне екотаксата, която едностранно събира от преминаващите автомобили, пише вестникът.

"Ако след влизането на България и Румъния в ЕС Гюргево продължи да налага гранична екотакса за чуждестранните автомобили, въпросът може да бъде отнесен към Съда на европейските общности в Люксембург", цитира изданието думите на Меглена Кунева ден преди тя да поеме официално поста на еврокомисар за защита правата на потребителите. Темата присъства и в другите съботни издания.

90-секунден рекламен клип за отбелязване на приемането на България в ЕС ще се върти по националните телевизии в оставащите дни до Нова година, информират вестниците.

"24 часа" цитира премиера Сергей Станишев, който признава, че клипът му е допаднал, защото не е захаросан, а е човешки и от него ясно личи самият процес на присъединяване на България към ЕС с всички грешки и налучквания, за да овладеем "Одата на радостта".

Външна политика

Темата за българските медицински сестри в Либия присъства и в днешните вестници. Пресата цитира думите на премиера Сергей Станишев, че темата за българските медици в Либия ще бъде вплетена в тържествата по повод присъединяването на България в ЕС. "Дума" публикува голям коментарен материал, озаглавен "Аз питам".

Общество

Звезди вдигат телефона за "Българската Коледа, информира "24 часа". В едно от фоайетата на Народния театър "Иван Вазов" в понеделник вечерта ще бъдат наредени телефони, на които ще отговорят известни личности. Разговорът с тях ще се таксува по левче, което отива като дарение в благотворителната кампания "Българската Коледа".

Българите отделят до 50 лева за подаръци, пише "Сега", като цитира изследване на НЦИОМ. Три четвърти от подготвилите над 200 лева за подаръци ще дадат и за благотворителност, допълва вестникът.

"Труд" обявява лауреатите на конкурса на вестника "Златен ланец 2006" за поезия и къс разказ - Божана Апостолова и Деян Енев. "24 часа" пък раздаде годишните си награди "Достойните българи".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 16 минути

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 30 минути

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 50 минути

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 52 минути

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 54 минути

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 1 час

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 1 час

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 2 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 3 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 3 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 3 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 3 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 3 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 3 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 4 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт