0

В одеща тема в днешните вестници са двете големи катастрофи - край село Микре на 8 декември и край Бяла на 7 декември. ТИР уби нови четирима, съобщава от първа страница "24 часа".

Заместник-финансовият министър Нахит Зия и шефът на финансовото ни разузнаване Васил Киров са пострадали в тежка катастрофа край село Микре. При инцидента са загинали четирима души. Три коли и ТИР се сблъскали до бензиностанцията на "ШЕЛ" край Микре заради гъстата мъгла.

"Кой пуска тировете убийци на пътя"

е заглавието на две страници в "24 часа". Две жени и мъж са между живота и смъртта след катастрофата край Бяла, припомня изданието.

В съботния очерк на вестника, озаглавен "Държава вампир", авторът пита: "Колко души трябва да умрат, за да бъде оправен един път, построен по глупав начин? За черната Бяла трябва мъст".

В интервю за вестника Веселин Георгиев, изпълнителен директор на Агенция "Пътища", казва, че единствено техническа неизправност на камиона, който вероятно е бил и претоварен, е причината за трагедията.

Пътят, където е станала трагедията, е в отлично състояние,

цитира "24 часа" заместник-шефовете на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Живко Недев и Пирин Пенчев.

Бяла е в черно, държавата - в траур, обобщава на първа страница "Труд". "Кой почерни Бяла" пита в редакционния си коментар "Стандарт". Не мъглата, не спирачките, не глобалното затопляне са виновни за трагедията, а безхаберието българско, смята авторът.

БНТ, Нова телевизия и бТВ зачеркнаха от програмите си забавните и музикални шоута, така националните медии изразяват съпричастност към близките на жертвите в кървавата трагедия край Бяла, информира вестникът.

Трагедиите от "Индиго" до Бяла са предизвестени, у нас случайно само се оцелява, коментира още изданието.

В интервю за вестника земеделският министър Нихат Кабил пък признава, че пътят е опасен, но по-страшни са шофьорите хулигани. Той разказва също за катастрофа край Бяла, която сам е претърпял през 2001 г.

Часове след инцидента шефът на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев поиска наказания и за собствениците на камиони, съобщава "Сега".

"Министерски шеф в ареста за корупция"

е челото на "Труд". Двама висши държавни чиновници от Министерството на икономиката и енергетиката бяха арестувани при акция за борба с корупцията, информира вестникът.

Задържаните са шефът на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" Павел Павлов и негов колега, шеф на отдел.

Арестите били разпоредени, след като близо година от НСС дебнели да разкрият престъпна схема, свързана с търгове на обществени поръчки. У задържания Павлов са открити "финансови средства в големи размери", допълва изданието.

Корумпираните да тръпнат, цитира вестникът вътрешния министър Румен Петков.

Темата е водеща и за "Сега". Шефът на дирекцията за информационно обслужване бе арестуван с куфарче с 50 хил. лева, уточнява сумата изданието.

Според анкетираните в проучване на НЦИОМ, цитирано от вестника, липсата на контрол и ниските заплати са причините за явлението корупция.

50 814 служители на държавната администрация са преминали обучение по етика и антикорупция, съобщава от първа страница "Дума", като цитира министъра на държавната администрация Николай Василев.

Високи майчински още за 16 хил.,

съобщава "24 часа". И майките, на които 135-дневният отпуск за раждане на дете е изтекъл към 1 януари 2007 г., ще получат изгодно майчинство за оставащото време до 315-ия ден, информира вестникът.

1400 лева ставал пък таванът на осигуровките. По една минимална заплата максимум ще получават безработните на месец от догодина, пише "Сега".

"Комисия "Досиета" при тия, които ще оглежда" е заглавието на материал на "24 часа" в рубриката "Анализи". Законът преследва ясна цел - най-после да се разбере кой кой е в елита, коментира авторът.

Според него се прокрадва теза за "квотно разпределение" на състава на комисията, а на депутатите им е убягнало противоречието между "квоти" и "независимост".

Вестникът публикува интервю с Емил Ковачев, бивш шеф на служба "Координация и информационно-аналитична дейност" в МВР от 1991 до 1993 г., който заявява : "Изнесоха папките за агентите между два митинга през 1990 г."

СДС не отворило досиетата, когато беше на власт, защото нямало време, става ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов, цитиран от "Труд".

Под заглавие "Едно на нула за службите" седмичникът "Капитал" пък коментира, че законът за архива на бившата ДС е покрил една неидентифицирана група разузнавачи.

"Недосегаемите кукловоди на българската политика" е заглавието на голям аналитичен материал по темата в "Монитор". Създателите на 10 ноември 1989 г., които сътвориха и 10 януари 1997 г., отново показаха на обществото своята недосегаемост на 6 декември 2006 г., разсъждава авторът.

15 прокурори са на разпит за нагласен конкурс,

съобщава "Труд". Главният прокурор Борис Велчев спря изпит за младши обвинители заради изтичане на информация, информира вестникът. Темата присъства и в останалите съботни издания и е водеща за "Монитор".

"Труд" помества голямо интервю със Станимир Илчев, депутат и говорител на НДСВ, под заглавие "За АЕЦ само боксьори не заведохме в Брюксел". Това, че неколцина наши активисти са минали към ГЕРБ, не крие особена изненада, коментира още Илчев.

"АЗ, ГЕРБ" е заглавието на аналитичен материал в седмичника "Капитал" за създаването на партия ГЕРБ. Бойко Борисов ще прави коалиция от личности, уточнява вестникът.

Изданието публикува и интервю с икономиста на ГЕРБ Стоян Мавродиев под заглавие "Дясното е социално". Нашата цел е да оставим максимално количество доход в джобовете на хората, заявява той.

"24 часа" публикува интервю със синовете на Станко Тодоров, премиер на България от 1971 до 1981 г. и председател на Народното събрание от 1981 до 1989 г.

10 ноември беше задкулисен преврат, казват Андрей и Калин Тодорови. Татко стана жертва на илюзиите си, твърдят двамата.

Евроинтеграция

От януари ще можем да се лекуваме в която и да е поликлиника в ЕС, както всички останали граждани на съюза, предвижда здравната стратегия на ЕК за 2007-2013 г., информира "Стандарт".

Българските компании от туристическия бизнес ще партнират на държавата в усвояването на европейските фондове, пише "Труд".

"Еврообразование - ура" е заглавието на голям материал в "Капитал". След 2007 г. студенти ни ще учат по-свободно и по-евтино в ЕС, обяснява вестникът.

Съюзът на тракийските дружества в България е внесъл в Европейския парламент искане Турция да обезщети имотите на над 800 000 българи от Източна Тракия и Мала Азия, съобщава "Новинар" от първа страница.

Общество

Евроминистърът и бъдещ еврокомисар Меглена Кунева спечели приза "Жена на годината" на списание "Грация" за цялостен принос, информират вестниците.

Въпросът не е някой да ми гали ухото с "г-н министър", казва в интервю за "Сега" министърът на културата Стефан Данаилов, който днес има рожден ден. Според него шансът му е в неговите артистични умения да убеждава.

Парламентът е лицемерен към хората с увреждания, казва пред "Монитор" Людмил Велчев от Центъра за психологически изследвания. дори и малките ни победи понякога са на хартия, споделя той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 27 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 37 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 48 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа