0

Е вропейският съюз прие официално обща декларация, с която настоява Турция да признае Република Кипър преди евентуалното си присъединяване към ЕС.

25-те страни-членки одобриха с писмена процедура споразумението, постигнато от постоянните им представители в ЕС на заседание в Брюксел след неколкоседмични преговори.

В декларацията Брюксел предупреждава, че непризнаването на Кипър може да доведе до парализиране на преговорите за членство на Турция в ЕС. Турция обаче отказа.

Последва обща контрадекларация на ЕС, а Анкара я разкритикува, изтъквайки че текстът може да попречи на усилията в рамките на ООН за намиране на решение на кипърския проблем.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурау
Барозу заяви в Лисабон, че Брюксел има "план Д", който се основава на дебата на идеи и на диалога и цели "да върне Европа в релси" след отхвърлянето на европейската конституция.

"Европа има нужда да бъде реформирана", посочи Барозу и допълни, че ЕК ще предложи няколко идеи в подходящия момент, за да помогне на британското председателство на ЕС да деблокира преговорите за бюджета на ЕС.

Председателят на ЕК призна, че не очаква европейската конституция да влезе в сила през следващите поне две-три години. Барозу обаче призова страните членки на Европейския съюз да не допуснат парализа на институциите на съюза.

Той подчерта, че отхвърлянето на проекта на референдумите във Франция и Холандия, и последвалото решение той да
бъде замразен, няма да откаже комисията от усилията й да
модернизира европейската икономика.

"Старите" държави членки на ЕС са получавали основната част
от помощите за регионално развитие и други европейски субсидии през 2004, въпреки приемането тогава на 10 нови държави.

Това стана ясно от доклад на ЕК. Миналата година общо 92 млрд. евро са били отпуснати на държави от ЕС за развитието на по-бедни райони и за финансиране на земеделието, конкурентноспособността, създаването на работни места и научните изследвания.

Най-голяма част от тази сума е отишла в Испания - близо 16 и половина милиарда евро. Следващи по ред са били Франция - с близо 13 милиарда евро, Германия, Италия и Великобритания.

За сравнение най-много пари от новоприсъединилите се е получила Полша - 2 милиарда и 700 милиона евро, което я поставя на десето място в класацията.

Испания, Италия и други европейски държави, получаващи големи субсидии от бюджета на ЕС, се опасяваха, че новодошлите страни ще получат по-голямата част от европейските фондове за подпомагане на бедните региони от "старите" държави на ЕС.

Докладът обаче ясно показва, че разширяването на ЕС е било печелившо за всички членове на съюза, заявиха отговарящи за бюджета на ЕС.

Европейският съюз заделя 7 милиона евро за осъществяване
на пилотен проект за борба срещу тероризма.

Тези средства ще бъдат използвани за развиване на сътрудничеството между националните спецслужби, активизиране на информационния обмен между тях и подобряване на защитата на важни инфраструктурни обекти.

ЕК е приела мерките за борба срещу тероризма в различни области. Решенията предвиждат и действия срещу опити за радикализиране на обществото и набиране на нови членове на терористични организации.

Мерките са насочени главно към опитите за радикализиране на млади европейци, предимно от мюсюлмански произход.

ЕК подчертава, че не прави пряка връзка между тероризма и мюсюлманите, но предупреждава, че сега "главната заплаха за Европа идва от тероризъм, основаващ се на изопачено тълкуване на исляма".

Пакетът от мерки за борба срещу тероризма предстои да бъде одобрен от Съвета на ЕС и Европейския парламент.

ЕС продължи с една година забраната за влизането и преминаването през негова територия на няколко високопоставени ръководители на Беларус, заподозрени, че са замесени в изчезването на опозиционни политици и един журналист през 1999 и 2000 година, или че са блокирали разследването на случаите.

25-те решиха да продължат с една година приетата през септември 2004 година мярка "в светлината на засилването на политическите репресии в Беларус".

Решението бе прието без дебати по време на съвет на министрите на селското стопанство в Брюксел. То се основава на доклада, приет на 28 април 2004 година от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Словаците са против приемането на България, Румъния и Турция в ЕС, показа изследване на общественото мнение.

Официалната позиция на Словакия е в подкрепа на членството на България и Румъния. За Турция няма изразено официално становище, но допитването до общественото мнение, направено този месец показва, че 22 на сто от словаците не искат България и Румъния в ЕС, 44 % са против присъединяването на Турция.

Италианското правителство одобри Договора за присъединяване на България към ЕС.

Документът е предаден за ратификация от италианския Сенат, съобщи външният министър на Италия Джанфранко Фини след срещата си с българския си колега Ивайло Калфин. Фини заяви, че България няма да има проблеми от страна на Италия.

България отбеляза Европейските дни на наследството от 24 до 26 септември с безплатен вход на музеите.

Тази година темата на дните беше "Югоизточна Европа - споделено наследство". Тя бе избрана специално заради нейната актуалност за България и региона и с оглед на процесите на присъединяване към ЕС. Официалното откриване се състоя в Шумен.

България се присъедини към честването и на деня на агробиоразнобразието.

Този ден се чества за първи път на 24 септември във всички европейски страни по инициатива на SAVE foundation, SAVE Network и у нас със съдействието на българския им партньор Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА.

В Националния музей "Земята и хората" бе открита фотоизложба "Исконните български породи", с която бе обявено началото на поредица от събития, планирани в рамките на Месеца на агробиоразнообразието - от 24 септември до 24 октомври.

В България, Румъния, Турция и Хърватия по-малко хора говорят втори език, отколкото в страните членки на ЕС, показва проучване на Евробарометър.

Половината от европейците говорят свободно поне още един език освен родния си. Гражданите на Люксембург водят класацията. Там 99 на сто от населението говори свободно още един език.

Резултатите показват, че 47 на сто от европейците използват английски, 30 на сто немски, 23 на сто френски език. След последната вълна на разширяване по-популярни от преди са станали немския и руския.

Езиковите курсове по френски за много пловдивчани са пред провал, установи репортерска проверка на екип на РФИ. Алианс Франсез предлага общи езикови курсове по френски, както и специализирани езикови курсове по програма на ЕС за държавни служители от община Пловдив и Областната управа.

Началото на учебната година за над 250 курсисти може да бъде отложено заради трагичното състояние на помещенията, в които се намира Алианс Франсез.

Алианс Франсез в Пловдив се помещава на третия етаж на сграда, общинска собственост и плаща наем на общината. Учебните зали, медиатеката и библиотеката обаче не могат да бъдат използвани, защото по таваните и стените има мокри петна, от които капе вода.

При последната инспекция миналата седмица пожарникарите са настояли да бъде спряно електричеството, защото не само техниката, но и хората са застрашени.

Преди повече от две години Алианс Франсез предложи проект, наречен "Хегзагон" за изграждане на френски културен център в Пловдив. Значителната чужда инвестиция е свързана и с разкриването на 20 нови работни места.

Строителството ще бъде финансирано от френската страна и ще бъде предоставено безвъзмездно на българо-френското дружество "Алфонс дьо Ламартин" - Алианс Франсез в Пловдив. Към проекта е приложено и положително становище на френското посолство.

Предстои пловдивският общински съвет да гласува правото на строеж, но за трети пореден път гласуването е отлагано.

Френският културен институт откри есенния си сезон с изложба на Андрей Лекарски. Известният български художник, син на не по-малко известния български състезател по конен спорт Крум Лекарски живее и работи от четири десетилетия в Париж.

Той поставя началото на ново движение - дигиталната живопис. Изложбата на Андрей Лекарски е поредната изключително приятна арт провокация като представя поредица от дигитални варианти на карти за игра. Изложбата ще продължи до 15 октомври.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 6 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 7 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 7 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 8 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 8 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 9 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 9 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции