0

Р езултатите от балотажа на местния вот са основна тема в днешните издания. "БСП печели в девет града, ГЕРБ - в седем, СДС - в два", обобщава резултатите от изборите от първа страница вестник "Сега".

ГЕРБ и БСП печелят най-много кметски места в областните градове и на втория тур на местните избори, показват прогнозните резултати на социологическите агенции, цитирани от вестника. ГЕРБ добави в актива си кметските места в Бургас, Видин, Враца, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Габрово.

На първия тур партията победи в София, Пловдив и Добрич, припомня вестникът. Изданието цитира думите на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че премиерът Сергей Станишев трябва да поиска предсрочни избори, които да се проведат напролет, защото вотът на хората вече бил друг.

"Обективните резултати от тези избори не дават основание за предсрочни избори", е коментарът на Сергей Станишев. Според него ако сега се проведат парламентарни избори, ГЕРБ ще има 65-70 депутати.

"ГЕРБ и БСП си поделиха областните градове", пише вестник "Труд". По първоначални данни хората на Бойко Борисов бяха извоювали победи в 10 от 26-те областни града, БСП е с деветима областни кметове, СДС и ДСБ - с четирима. ДПС получи едно областно място в Кърджали.

Три изненади се очертаха снощи според предварителните данни на "Алфа рисърч", "Сова Харис", ГИСДИ и НЦИОМ - на кантар останаха Стара Загора, Шумен, Враца, пише изданието.

"Станишев - Борисов: игра по правилата", коментира в материал в "Труд" социологът Кънчо Стойчев. Според него размяна на удари ще има, но и двамата ще се стараят да бъде по правилата. Стойчев прогнозира интересни бъдещи взаимоотношения между ГЕРБ и БСП, защото нито една от двете партии не е в състояние да печели абсолютно мнозинство, а са обречени да управляват в коалиции, което ги прави умерени и центристки.

Според вестник "24 часа" вторият тур на местните избори е преминал под знака на платените цигански гласове. "ГЕРБ взе цялата магистрала "Тракия" - така вестникът съобщава за изборните резултати.

"Печелят двама - Бойко и Доган", анализира във вестника Мира Янова от МБМД. Спрямо местни избори 2003 БСП и десните губят по 100 000 гласа, а за НДСВ е направо катастрофа, смята тя. Според нея истинският тест за ГЕРБ предстои. Ако се провалят по места - тежко им и горко на парламентарните избори; ако хората им не се окажат толкова зле, не бих залагала отрано, че следващият кабинет ще е коалиционен, коментира Янова.

В интервю за вестник "24 часа" депутатът от левицата Татяна Дончева твърди: "БСП оглупява, партийният връх е безцветен". Според нея Сергей Станишев трябва да направи сериозни промени на върха на партията и там трябва да има личности, които говорят на хората и извън БСП. Тя изразява мнение, че трябва да има промени и в кабинета. Дончева смята още, че Бойко Борисов е временно явление.

Според вестник "Монитор" е имало "Саботаж на балотажа". Най-ниската избирателната активност в страната беше отчетена в София и Варна - към 17 ч. в София 14,23%, а във Варна - 13,2%, пише изданието.

"Партиите искаха да контролират мажоритарния вот", коментира във вестник "Монитор" политологът Татяна Буруджиева. Беше направен опит да се спаси политическото реноме на една или друга централа от напълно неполитически хора, смята тя. Според нея ниската избирателна активност показва, че българите не са отишли да избират по убеждение, а по навик или задължения.

Според челното заглавие на вестник "Стандарт" "Наркодилъри платиха вота". Най-активни бяха дилърите в Перник, които от петък търгуваха бюлетини, твърди вестникът.

"Сините повлякоха БСП към дъното", анализира в "Стандарт" резултатите от избор на районни кметове в София политологът Васил Гарнизов. ГЕРБ бие БСП, но пада от "Алианс за София", смята той. Изводът му е, че ГЕРБ още няма твърдо ядро, а победата му над червените кандидати за районни кметове се дължи на подкрепата на сините симпатизанти.

"Отвратен, избирателят си остана вкъщи", коментира вестник "Земя". Той информира за 12 арестувани за търговия с гласове.

"В страната БСП се представи по-добре от ГЕРБ", казва в интервю за вестник "Дума" социологът Кольо Колев. ГЕРБ определено се представи добре на този вот, но като цяло резултатът им е далеч от онова, което желаеха, смята той. Десницата получи глътка въздух, големият въпрос е дали те ще използват тази глътка, за да удължат агонията си или тя ще ги спаси наистина, посочва той Колев.

"Увеличават часовете с 10 минути", съобщава вестник "Стандарт". Целта е децата да наваксат пропуснатото по време на учителската стачка. Имало и идея осмокласниците да учат и в събота, за да не изостават уроците по чужд език. От здравното министерство възразяват срещу увеличаване на продължителността на часовете."

Съкращават учебния материал заради стачката, информира за друг вариант за компенсиране на изпуснатото по време на стачката вестник "Монитор". Министерството на образованието тепърва ще умува кое е маловажно за децата и ще решава как за бъдат "рекомпозирани" предметите в училище, за да наваксат учениците пропуснатите 30 дни от учебната година.

"Учителското съсловие показа, че не е единно", анализира вестникът в друг материал. Резултатите от стачката няма да са еднакви за всички - по-добрите ще вземат повече, а закрити училища и съкращения ще има, отбелязва той. Щом искаме икономическа логика на заплащането, трябва да има икономическа логика и на труда, отбелязва авторът.

В материал "Дуетът, който разтури седянката" "24 часа" коментира как въпреки усилията им да обяснят, че следват национално отговорни позиции и нямат лоши чувства към никого, министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски едва ли някога ще станат любимци на учителите, а и родителите не са им фенове. Дали тази цена ще се окаже прекалено висока за бъдещето им в политиката и дали след края на стачката се разтуря и тяхната "седянка", предстои да видим, заключава авторът.

"Мит е, че по-малките вноски снижават сивата икономика", обяснява в интервю за вестник "Дневник" управителят на НОИ Йордан Христосков. Коректният работодател е заинтересуван да пише заплатите като разходи,ако не го прави, значи има неосчетоводени обороти, дори да направим вноската 5 на сто, печалбата от търговията с наркотици или проституцията ще се укриват смята той.

България се озова в постмодерния капитализъм, в който подобно на комунизма не човекът е важен, а икономическият растеж на всяка цена - тази теза развива вестник "Сега" в материала "С комунистическа жизнерадост и неолиберално дръзновение".

Комунизмът бе идеология на крайния прагматизъм, където човекът се мисли като винт на системата и може да бъде жертван в името на икономическия растеж, това, което чуваме от неолибералите днес, не е много различно - оптимизираме, съкращаваме, реформираме, само и само да има растеж, сравнява авторът.

"Отваряме нови гранични пунктове с всички съседи без Турция", казва пред вестник "Дневник" Димчо Михалевски, заместник-министър на регионалното развитие. С Гърция ще имаме шест нови пункта до 2011 г., в началото на следващата година пускаме Никопол-Турну Мъгуреле, информира той. Трите гранични пункта с Турция на този етап са напълно достатъчни, посочва Михалевски.

"Местните данъци едва ли ще скочат още през 2008 г.", прогнозира изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. По-скоро в първата година след изборите общините се придържат повече към долната граница и едва след това има някакви корекции, но това става винаги след доста големи дебати на местно ниво, коментира тя.

"Може да се пуснат акции от монополи", казва пред вестник "24 часа" шефът на Българската фондова борса Бистра Илкова. Част от акциите на държавните монополи могат да бъдат приватизирани чрез фондовата борса - този тип раздържавяване е доказал предимствата си - прозрачност, бързина и максимално високи цени, отбелязва тя.

"Нямаме ток, но бизнесът свети", казва пред вестник "Труд" албанският премиер Сали Бериша. Пулсът на Балканите никога не е бил по-добър, смята Бериша, който е кардиолог. Три страни от региона - България, Гърция и Румъния, вече са членки на ЕС, други, сред които и Албания, вървят по този път, отбелязва той. Има много добро сътрудничество, надявам се ,че за Балканите идват много добри времена, посочва Бериша.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 6 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 7 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 8 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 9 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове