0

В естниците продължават темата за скандала около националното следствие. "От следствието скандала влезе в политиката", пише "Дневник" и съобщава, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е разпитан заради твърденията на директора на националното следствие Ангел Александров, че е бил заплашван от него.

"Няма конфликт между ДПС и БСП", казва Овчаров. Според него Александров е използвал властта на своята институция за користни цели. Някой създал у Александров илюзията, че "Булгартабак" има много пари и той трябва да ги прибере, смята министърът.

"Новинар", за когото темата е челна, пише, че "икономически интереси са в основата на скандала Овчаров-Александров".

"Александров да се оттегли временно", призовава в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Според него ако Александров не излезе в отпуск, това може да хвърли сянка на съмнение върху дейността на следствието, защото по възникналите проблеми именно следствието има да върши сериозна работа.

"Другари изригнаха срещу Овчаров", продължава темата "Труд". "Откога говорим, че Румен Овчаров пречи на БСП, но не ни чуха", цитира вестникът Илия Божинов от Висшия съвет на БСП, който е от "Лявото крило" в партията.

"Още преди година казахме, че има утвърдени корупционни модели, по които функционира властта през годините на прехода", казва депутатът Янаки Стоилов. Според "Труд" премиерът Сергей Станишев индиректно е призовал всички замесени в скандала - от икономическия министър през шефа на следствието до зам.-министрите, да се оттеглят, за са оставят прокуратурата да си свърши работата.

"Властови резил по време на вот", коментира вестникът. Във вътрешнополитически план скандалът е опасен, защото е преди избори, а във външнополитически - вреден, защото ЕК ни гледа под лупа. Ако управляващите не реагират подобаващо, значи прикриват корупцията, смята авторът.

Заради скандала опозицията иска вот на недоверие, тръби "24 часа" от първа страница и пояснява, че СДС започва консултации за вот на недоверие. "Ще изгори ли бушон нависоко", е озаглавен анализът на вестника. Правителството разчита на известна сговорчивост от Брюксел в случай на фатален корупционен скандал, а такъв сякаш е на ход, пише авторът.

Социологът Живко Георгиев коментира, че Александров е второ издание на бившия главен прокурор Никола Филчев, а политологът Васил Гарнизов смята, че ако Станишев се намеси в скандала по-активно, ще признае, че проблемът е на цялата БСП.

"Разбутаха едно огнище, има още", заключава икономистът Венцеслав Димитров, а според социологът Кънчо Стойчев скандалът има и добра страна, защото говоренето за публични злоупотреби на високо ниво показва, че се променя атмосферата в държавата.

Политологът Татяна Буруджиева прогнозира два варианта за финал - или скандалът ще се раздроби толкова, че няма да си спомняме и половината от случилото се и ще си отиде третостепенен герой, или ще се получи като при кръга "Орион".

"Сега" пише, че следователката Татяна Шарланджиева и зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова са разговаряли по телефона с шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев преди всеки негов разпит и така показанията на бизнесмена като свидетел по делото за "Топлофикация-София" са били нагласявани според доказателствата, с които разполага следствието.

"Скандалът не засяга ДПС", цитира "Сега" лидера на ДПС Ахмед Доган. Сокола обясни от Кърджали, че правителствена криза няма, но лидерите на тройната коалиция трябва да обсъдят проблема, допълва вестникът.

В приложението "Наблюдател" "Сега" обобщава: "Когато партиите се скарат за пари, падат правителства". БСП и ДПС ще трябва да жертват интереси или ключови фигури, за да останат заедно във властта, смята авторът.

Става дума за парите на партиите, в основата на скандала стои "Булгартабак", но стана дума и за хазарта, и за резерва - все източници на партийно финансиране през годините, пише той.

В материал "Мистерии в "Булгартабак" изданието пише още, че скандалите от последните дни, изглежда, слагат край на примирието между лагерите, на които дружеството невидимо цепи властта.

Този път лъсна ясно, че бъдещето на цигарения монопол вбива клинове не само между трите партии от коалицията, но и вътре в пословично дисциплинираната БСП, коментира авторът.

"И Овчаров си отива" е челното заглавие на "Монитор". Според вестника червени депутати са обсъждали, че раздялата с Овчаров е добър стратегически ход, свързан с бъдещето на партията. ГЕРБ събира подписи за отстраняването на министъра, допълва вестникът.

Според него социалисти обмислят дистанциране на ДПС и смяна на партньора. "Монитор" пише още, че войната във властта за "Булгартабак" е за 117 млн. лева годишно, които се разпределят между възловите играчи в управлението.

Според "168 часа" след евроизборите най-вероятно ще има структурни промени в правителството. По неофициална информация причината била предстоящата приватизация на "Булгартабак", която била в основата на скандала между БСП и ДПС.

На този етап двете партии водят войната помежду си чрез Ангел Александров, който не крие приятелството си с Ахмед Доган и червения зам.-министър Корнелия Нинова, разсъждава вестникът.

Пред "Стандарт" зам.-председателят на ПГ на левицата Атанас Мерджанов казва: "Досега чухме само клевети за Овчаров". Офанзивата е за евровота, но няма да удари БСП, смята той.

За вестника социологът Кольо Колев прогнозира, че "кирливите ризи няма да обърнат евровота", според Мира Янова от МБМД скандалът се отразява върху БСП и пълни кошницата на ГЕРБ, а според политолога Димитър Аврамов това е тест за стабилността на правителството.

Внезапно парламентът се отказа от въвеждането на платено обучение в държавните вузове от есента, това щеше да доведе до рязко увеличаване на студентските такси, информира "Сега" от първа страница.

Парламентарната образователна комисия реши на второ четене, че всяка година до 30 април кабинетът ще определя размера на таксите за обучение и приема в държавните висши училища, а на първо четене промените даваха пълна свобода на вузовете.

"У нас всеки свинар може да стане княз", смята Петър Стоянович, председател на политическо движение "Гергьовден". Социалното, класовото и експертното разбъркване в България е драматично - у нас всеки свинар може да стане княз, сладкарят - министър, казва той в интервю за "Труд". Според него политически дебат в България отдавна няма.

"С нов закон за административните нарушения искат затвор на неплатена глоба", пише "24 часа". Предложението е на зам.-главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Цони Цонев при обсъждане на новия Административно-наказателен кодекс. Той предлага престоят зад решетките да е максимум 90 дни.

"КАТ става Дядо Коледа" е челното заглавие на "Стандарт". Изданието информира за предстояща кампания, при която всеки изряден шофьор, спрян за проверка, ще си тръгне с mp3-плеър. Инициативата е на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки, а кампанията ще се финансира от британски фондове и ще стартира в края на лятото от Пловдив.

"Важното е в Европарламента да има една група на националистите", твърди пред "Новинар" независимият депутат Павел Чернев. Той декларира, че неговата партия "Свобода" няма да участва в изборите за евродепутати, за да не разбива вота за националистите.

"БТК продадена за 1.66 млрд. евро на американци", съобщават изданията. Името на новия собственик - инвестиционното поделение на застрахователната компания AIG, се оказа изненада, защото компанията не бе сред одобрените за финалния етап на наддаването и се очакваше сделката да бъде с "Мид Юръп партнерс" или "Уорбърг Пинкъс", коментира "Труд".

"Оставаме в България, търсим нови инвестиции", казва в интервю за вестника Томас Хансон, управляващ директор на инвестиционния фонд "Новатор". Той обяснява, че причината цената на БТК да е толкова по-висока в сравнение с преди три години, когато телекомът беше приватизиран, е инвестицията от около 500 млн. евро в модернизация на различни системи.

Темата е челна за "Дневник", който пише, че собственикът Тор Бьорголфсон взема три пъти повече, отколкото държавата при приватизацията през 2004 г.

"Ще проникваме и в сървърите на компании", казва пред "24 часа" Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията. Трябва да имаме право да претърсваме офиси и без разрешение от съда, смята той.

"НЕК иска да е търговец на ток", съобщава "Дневник". Компанията обещава да предложи конкурентни цени.

"България заплашена от санкции заради 52 евродирективи", информира "24 часа". 52 евродирективи не са въведени в срок от страната ни, на 20 април ЕК е изпратила официално предупреждение до правителството и срокът за изпълнението на мерките изтича на 20 юни - това обяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, след като кабинетът разгледа плана за действие в ЕС, допълва вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 2 минути

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 4 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 24 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 44 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 1 час

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове