0

С лед година максимална пенсия 525 лева, информира "Труд". "Масларова натиска за 1500 лева таван на осигурителния доход. Догодина най-високото обезщетение за безработица става 180 лева", допълва "Сега".

Темата за приетия вчера на първо четене проектозакон за държавното обществено осигуряване присъства и в останалите вестници.

"Ген. Кирчо Киров: Не сме крили смъртта на Дойчев", извежда "Труд". Зам.-директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Людмил Ангелов е позвънил на телефона на полицията, за да съобщи за смъртта на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев, казал директорът на НРС Кирчо Киров.

Самият Киров лично информирал президента, премиера, главния прокурор, както и чуждите партньорски служби. Така ген. Киров категорично отхвърли "спекулациите, че НРС е прикривала трагичния инцидент", обяснява вестникът.

Да не се отварят досиетата на оперативни работници

иска разузнавач номер едно, съобщава "Труд". В друг материал вестникът информира, че Законът за досиетата ще влезе днес в пленарна зала като трета точка в дневния ред.

"24 часа" публикува голямо интервю с министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, озаглавено "Нужно е 5-10% доплащане в болниците".

По-добре е да се регламентира доплащането, парите да минават през касата на болницата и да се разпределят и за лекарите, и за неотложни разходи, смята министърът.

Премиерът Сергей Станишев и министърът на отбраната Веселин Близнаков ще посетят рейнджърите ни от охранителната рота в Ирак, пише "Труд", позовавайки се на източници от Министерския съвет.

Под заглавие "Без имунитет сме лесна мишена" "Труд" публикува интервю със съпредседателите на новосъздадения професионален съюз "Съдии за единна Европа" Венета Марковска и Юлиян Русенов.

Никога не сме се вкопчвали в имунитета, но големият въпрос е защитени ли сме от посегателства, ако той изобщо отпадне, коментира Марковска четвъртите конституционни поправки. Юлиян Русенов смята, че премахването на имунитета ще отвори врата за злоупотреби.

Прокуратурата е започнала проверка какви фирми и имоти има във Великобритания застреляният през февруари Иван Тодоров-Доктора, пише "Сега".

След като информацията бъде събрана, ще се иска запор и конфискация. После имотите ще бъдат продадени на търг, а парите ще бъдат поделени поравно между Лондон и София, допълва изданието.

Подобна е ситуацията с имоти и сметки на Константин Димитров-Самоковеца, който бе застрелян през 2003 г. в Амстердам. В момента в София се подготвят документи, които ще улеснят конфискацията, те ще бъдат пратени в Англия, обяснява "Сега".

Политиката у нас се превърна в наркотик, коментира пред "Труд" проф. Георги Марков, директор на Института по история. Колкото повече си на власт, толкова повече губиш реалност, затова хората не вярват, много трудно ще се върне доверието в политиците, споделя той.

"Смазващият товар на неразкритата престъпност" е заглавието на основния материал в седмичното приложение "Законът" на "Сега".

Евроинтеграция

Власт и опозиция се изправиха единни срещу столичния кмет Бойко Борисов и идеята му изборите за евродепутати да се слеят с местния вот наесен, за да се икономисат пари от бюджета, отбелязва "Труд".

БСП, НДСВ, ДПС и десницата бяха категорични, че евроизборите трябва да бъдат самостоятелни и да се проведат през пролетта догодина, допълва вестникът.

Скандал назрява обаче в управляващата коалиция заради технологията на вота, отбелязва "Труд". НДСВ и ДПС искали да има само един избирателен район, а червените - България да бъде разделена на шест.

Мотивът на ДПС е, че евродепутатите представляват държавата, а не отделни региони, докато червените депутатите искат шест района, за да се разпилеят гласовете на "Атака", пояснява вестникът. ДПС настоявали на изборите да не се гласува с интегрална бюлетина.

"ДПС се опълчи на червените за евровота" е заглавието по темата в "24 часа". Вестникът помества в рубриката "Анализи" материал, озаглавен "Мажоритарни евродепутати спасяват елита".

Според автора има само един естествен и почтен начин да изберем 18 евродепутата - да се раздели страната на 18 едномандатни района и всеки да излъчи по един депутат мажоритарно.

Кунева мина теста за еврокомисар, съобщава "Дневник". Тя получи отличен (6 минус) в Брюксел, хвали я "Сега".

Единствената забележка към българския кандидат за еврокомисар Меглена Кунева е да "проясни и разшири своите политически цели, особено що се отнася до практическото прилагане на политическите ангажименти", допълва вестникът.

"Аз не режа глави, само убеждавам" е заглавието на интервю на "Труд" с проф. Никифорос Диамандурос, европейски омбудсман. Той казва, че през последните две години общият брой на жалби от българи са 43. Всички се отнасят до кандидатстване за работа в евроинституции.

Проф. Диамандурос споделя, че има отлични отношения с българския омбудсман Гиньо Ганев и двамата заедно ще работят за подобряването на познанията на българските граждани за европейското законодателство.

Брюксел наложи строг контрол на сиренето ни, съобщава "Труд". До края на 2009 г. България ще може да изнася и да продава на европазара само млечни продукти,произведени от мляко, отговарящо на хигиенните изисквания на ЕС, е решил Ветеринарният комитет към Европейската комисия.

След около 50 мониторингови мисии, изпратени от Брюксел от 2003 г. насам вчера експертите от ЕК записаха, че повечето от млякото, произвеждано в български ферми, не отговаря на евростандарта. Затова продуктите, произведени от него, може да се продават само на вътрешния пазар, информира изданието.

Общество

У нас има насилие, защото няма вяра, казва в голямо интервю за "Стандарт" ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Сионий. Според него агресията сред подрастващите се дължи на бездуховност.

Църквата трябва да се отвори за децата ни, споделя пък в голямо интервю за "Труд" депутатът от НДСВ и бивш социален министър Христина Христова.

"Митовете да вървят по дяволите" е заглавието на интервю на "Труд" на канадската рокзвезда Брайън Адамс. Известният изпълнител ще пее пред българските си фенове довечера в Зимния дворец в столицата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 2 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 2 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 4 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 4 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 4 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 5 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 5 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 6 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 6 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 6 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 6 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"