0

"Съдебната власт се отрече от операция "Чисти ръце", акцентира "Сега". Амбициозната операция в съдебната власт, лансирана преди две години от шефовете на двете върховни съдилища Константин Пенчев и Иван Григоров и от главния прокурор Борис Велчев, окончателно бе пратена в историята.
Вчера Висшият съдебен съвет единодушно отмени решението, което предвиждаше магистратите на ръководна длъжност доброволно да декларират имуществото си.

"За всички беше ясно, че тази операция бе пожелателна, с морални, а не законови основания, и нямаше начин да се санкционират тези, които не си подадат декларации", коментира пред вестника Константин Пенчев.

"Не възразих срещу спирането на правилата, тъй като те не свършиха работа. Въпросът ще бъде уреден подробно в етичния кодекс на магистрата, върху който в момента усилено се работи", увери главният прокурор Борис Велчев.

"И шефът на ДАНС ще разрешава подслушване", информира "Дума". И председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" ще може да дава разпореждане за използване на Специални разузнавателни средства (СРС). Това предвиждат промени в закона за агенцията, обсъждани в парламента на първо четене вчера. Досега правото да се разпорежда за използване на СРС имаше само министърът на вътрешните работи.

"НЦИОМ: 30% за ГЕРБ, 15% за БСП", цитира "24 часа" данни от последното представително проучване на НЦИОМ. Пет партии влизат в парламента, ако изборите бяха през февруари. Може да се говори за известно свиване на подкрепата за БСП в сравнение с края на 2007 г., отколкото за разширяване влиянието на ГЕРБ, коментират социолозите.

"Необходим е нов политически дневен ред", анализира в "Монитор" социологът Антоний Гълъбов. Според него антиподът на сегашното правителство би трябвало да бъде еднопартийно управление, консолидирано около безапелационна лидерска позиция. Но, подобна перспектива изглежда малко вероятна.

Развитието на политическите процеси у нас трайно ни отреждат място сред страните на "безпомощния плурализъм", което означава, че най-вероятно следващото управление на страната, независимо от своя формален идеологически характер, ще бъде отново коалиционно, разсъждава авторът.

"Да надскочиш сянката си", е озаглавен коментара "Сега". Повод е смайващата идея на мозъчния тръст на "Врабча" 23 за кабинет в сянка.

"Защо няма депутат, изключен за корупция", е интервюто в "24 часа" с Николай Камов. Във вторник ПГ на Коалиция за България го изключи от редиците си. Причината е, че гласува заедно с опозицията за вота на недоверие срещу правителството и традиционно не се интересувал от работата на левите депутати.

На въпрос защо не е напуснал сам парламентарната група на социалистите, Камов отговаря: "Коалиция за България получи най-много гласове, защото обеща промяна в много области. И най-вече в борбата с корупцията. Обеща социална политика, справедлива данъчна политика, а не плосък данък без необлагаем минимум. Аз съм в хармония с тези обещания. Доказват го моите гласувания за бюджета, за закона за хората с увреждания, за уседналостта. Затова не виждам причина да напускам. Може да прозвучи абсурдно, но трябва да се оттеглят онези, които са си променили политиката."

"Лекарите искат 1500 евро заплата, готови за стачки", съобщава "Труд". Заплатите на докторите трябва да станат поне 1500 евро, колкото вземат народните представители, а на сестрите - поне 800 евро. Това заяви вчера д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз, на конференция, обсъждаща дали има криза в здравеопазването.

"Няма да отида в частна здравна каса", заявява в интервю за "Труд" министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той подчертава, че за тази година за здравеопазване са предвидени 2,6 млрд. лева, което е с 400 млн. повече в сравнение с 2007 г. Министърът посочва още няколко аргумента в отговор на въпроса дали има криза в здравеопазването.

"Вдигат пенсиите", пише на първа страница вестникът. От 1 юли пенсиите на 2,2 млн. възрастни ще бъдат увеличени с 10,35 на сто, а не с обявените 9,5%. Това съобщи вчера управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, след като станали ясни последните данни за средния осигурителен доход през м.г. Той се оказал 12,3%, т.е. по-голям от очаквания около 10 на сто.

"Спират първа доменна пещ на "Кремиковци", е темата на "Труд". На 25 февруари т.г. главният изпълнителен директор на комбината Джаганадам Гунтопали е издал заповед за привеждането й в т.нар. спящ или тих режим на работа. За целта трябва да се извърши продухване и пещта да се обезопаси.

"Държавата със свой човек в "Кремиковци", съобщава "Стандарт". Прокурист ще влезе в комбината до дни, за да спре източването му. За това настоява икономическият министър Петър Димитров, който е принципал на държавния дял.

"Цените, на които комбинатът купува суровини и материали, са нереалистични и твърде завишени. Така заводът се източва. Това налага назначаването на прокурист, който да следи какво се случва в завода", каза Димитров.

"Тол такси вместо винетки, цената остава същата", отбелязва "Пари". Очаква се винетките да отпаднат изцяло и да бъдат заменени от тол такси от 1 януари 2009 г. или началото на 2010 г. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Цената на тол таксата ще е съизмерима с тази на винетките.

Към моментът проектът предвижда тя да се заплаща само за магистралите. За останалите пътни отсечки няма да се плаща директно от хората, които пътуват по тях, а от бюджета чрез Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Министърът коментира, че към 2010 г. магистрала "Марица" ще бъде завършена изцяло, дотогава ще е изграден и участъкът София-Бургас от магистрала "Тракия".

"Идат фалити в строителството", предава "Труд" предупреждението на експерти. Земеделието, търговията на дребно и строителството са най-рисковите сектори в българската икономика, обяви вчера световният лидер в информацията и управлението на вземания - "Кофас".

"Брюксел се намеси за водата в София: да стане 1,20 лева", отбелязва "Дневник". Ако до 1 май Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се произнесе за инвестиционния план и новите цени на концесионера "Софийска вода", ще спрем парите по програма ИСПА за изграждането на канализация в София.

Това заяви вчера на пресконференция в общината Карстен Расмусен от генерална дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия. Той посочи, че цената на водата трябва да стане 1,20 лв./куб. м, вместо сегашните 0,85 лв., за да се осъществят инвестициите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 6 часа

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 6 часа

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 8 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 8 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 8 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 8 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 10 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 10 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 10 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 10 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 11 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 12 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 12 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 12 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 13 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 13 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.