0

"Аз - премиер? Няма да ме видите в тази роля!", заявява пред "Труд" президентът Георги Първанов. "Нямам амбиция за изпълнителната власт. Сега амбициите ми са да направя успешен втори мандат", уверява той.

"Позволявал съм си да критикувам правителството само от принципни позиции. В чисто личен план отношенията ни със Сергей Станишев са все така приятелски...", отбелязва държавният глава.

Първанов информира, че смята да инициира серия от дебати по конкретни теми, като първата ще е образованието. В близките дни пък щял да се изкаже и за необходимостта от реформа в политическия модел.

Вестниците съобщават за лекарските протести. "Стачката - основно в малки болници", обобщава "24 часа". От БЛС са отчели, че поне 70% от болничните лекари и 95% от джипитата в страната протестират, като основното им искане е за по-висок здравен бюджет.

"Сега" продължава темата за здравеопазването с материал "Чудо - наченки на здравна реформа" в приложението "Наблюдател". Решението на НЗОК да отказва повече от един договор на лекар отпушва мъчително отлаганото преструктуриране на болниците, коментира изданието.

"Компютър ще оценява матурите", съобщава пред "24 часа" министърът на образованието Даниел Вълчев. Изпитните карти, на които учениците ще попълват отговорите си на тестовете, ще се четат с оптични четци, като така човешката намеса ще бъде сведена до минимум, посочва той.

Сред новите програми, които МОН ще финансира през тази година, Вълчев отбелязва програмата, според която учители, желаещи да се занимават в извънработно време с изоставащи или с особено надарени деца, ще получават допълнително възнаграждение.

"Има терен за нови популистски формации", твърди в интервю за "Монитор" социологът Цветозар Томов от агенция "Скала". Докато хората гласуват въз основа на първосигнални рефлекси - и те са най-голямата и активна група избиратели, популистки явления в българската политика ще има и ГЕРБ няма да е последното, коментира той.

Според него тепърва предстои трансформация на електоралната подкрепа за ГЕРБ, но ако присъствието й в местната власт бъде прието добре, може да запази и сегашния си резултат.

"Държавата плаща на партиите, а те работят срещу гражданите", заявява пред "Сега" независимият депутат Минчо Христов. В парламента има много свестни хора, но тяхната криворазбрана партийна дисциплина им пречи да кажат или направят това, което мислят, коментира той.

"Над 240 камери ни гледат на летище София", казва пред "Труд" Светлин Бонев, шеф на дирекция "Сигурност" на столичната аерогара. Той обяснява, че една секунда технологично време не е стигнало, за да бъде засечена жената, която съобщи в неделя за бомба на летището.

Не съм чувал за осъден на затвор телефонен терорист, въпреки че това престъпление е общественоопасно и нанася огромни материални и морални щети на авиокомпаниите, коментира той.

"От началото на годината в София нито ден с чист въздух", алармира от първа страница "24 часа". Той се позовава на измервания, направени от Изпълнителната агенция по околна среда.

"Кой е номер 1 по доверие у нас? Пожарникарите", констатира в анализа си "24 часа". Той цитира международно сравнително проучване на "Индекс на доверие към различни професии и организации", според което пожарната е най-уважаваната служба в България, а профсъюзите са на дъното по доверие сред девет изследвани категории.

Нов екшън план за отваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" лансира вчера бившият енергиен министър и сегашен председател на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров, съобщава "24 часа".

Това стана при старта на национална кампания "Спасете "Козлодуй", в който взеха участие премиерът Сергей Станишев и министърът на енергетиката Петър Димитров заедно с шефове на най-големите енергийни фирми, допълва изданието.

Първата стъпка, предложена от Овчаров, е собственикът или концесионерът на блоковете да напишат писмо до Агенцията за ядрено регулиране и да поискат лицензиране на реакторите, втората стъпка е агенцията да се обърне към организацията на ядрените регулатори в Европа и да попита отправят ли те препоръки към безопасността на 3 и 4 блок, а след като и това стане факт и е ясно, че блоковете могат да работят безопасно, те да бъдат пуснати.

Българското правителство работи по всички възможни варианти за повторното отваряне на 3 и 4 блок, цитира вестникът думите на премиера "Сергей Станишев. Според него обаче България не може да действа едностранно.

"Не искайте разрешение от ЕС за реакторите", казва в интервю за "Труд" Джон Рич, шеф на Световната ядрена асоциация. Не бива правителството да иска на всяка цена подписано съгласие от ЕС за пускането на двата блока, съветва той. Според него София трябва да информира Брюксел за всички свои стъпки, но не за да иска неговото съгласие.

"Стандарт" коментира, че за първи път българската кауза за АЕЦ "Козлодуй" е обединила всички - народ, правителство, опозиция, неправителствени организации, медии. Брюксел има своето обяснение за дългогодишния натиск да затворим реакторите - то е, че АЕЦ е опасна по три причини: сеизмична зона, руска техника и българска култура на безопасност, дойде моментът да докажем на Европа, че това са просто митове, пише авторът.

"Даваме на португалците 120 дни за "Тракия", казва пред "Стандарт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. На 120-ия ден или ще правим копка, или ще търсим нов изпълнител, отсича той.

За петролопровода Бургас-Александруполис Гагаузов отбелязва, че строителното министерство ще проведе разяснителна кампания във връзка с референдума в Бургас за петролопровда. Той смята, че е възможно цялата сума от транзитните такси да отива за общините, през които ще минава тръбата.

"Печелят всички и то много добре", коментира пред "Труд" министърът на развитието на Гърция Христос Фолиас по повод нефтопровода.

"Имотите летят, борсата пада", пише от първа страница "Труд". Той информира, че средната цена на жилищен имот в България е стигнала 737 евро за кв.м. Докато цените на жилищата се повишават, борсата се хлъзга надолу. Причината е оттегляне на инвеститори от борсата заради страховете за световна финансова криза, посочва изданието.

"Американската мисия в региона продължава", казва пред "Класа" Майкъл Фриц, ръководител на Американската агенция за международно развитие. Американската мисия приключва дейността си в България през тази година, но създава фонд "България" и фондация "Америка за България", които ще продължават да отпускат средства на български неправителствени организации, пояснява вестникът. Фондация "Америка за България" ще стартира до лятото с бюджет 200 млн. долара.

"Частни капитали ще спасят дивеча", казва пред "Стандарт" шефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Той информира още, че през 2007 г. са залесени близо 32 хил. декара.

"Плоският данък е социален, с по-малка тежест за труда", посочва пред "Дневник" зам.-министърът на финансите Кирил Желев. Той отбелязва, че ако беше запазен необлагаемият минимум, нямаше да може данъкът да е 10 на сто.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 13 минути

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 16 минути

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 32 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 40 минути

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 43 минути

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 44 минути

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 48 минути

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 57 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 59 минути

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 1 час

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 час

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 1 час

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети