0

Б орис Велчев е новият главен прокурор - това е водещата новина в пресата и всички издания излизат с негова снимка. Той е избран от Висшия съдебен съвет с 23 гласа от 25 възможни. Подобно единодушие е прецедент, отбелязват вестниците.

"24 часа" публикува и първото интервю на новия обвинител №1.

В едно демократично общество никой не стои над закона, най-малко главният прокурор, коментира Велчев по повод властта, която ще поеме като главен магистрат.

Той се въздържа от оценка за работата на своя предшественик Никола Филчев, като казва само, че двамата са доста различни. По повод предизвикателствата, с които трябва да се справи прокуратурата, като част от подготовката ни за членство в ЕС, Велчев казва:

"Надявам се, че част от проблемите вече сме преодолели с приемането на новия НПК, който предстои да влезе в сила. Убеден съм, че една прокуратура, която излъчи ясни сигнали за своето модернизиране, ще бъде оценена и от ЕС".

Новият главен прокурор изтъква, че подготовката на прокуратурата да работи в условията на членство в ЕС ще бъде сред най-сериозните му приоритети.

"Новата прокуратура - страх у престъпниците, доверие в останалите граждани"

- под това заглавие "Дневник"публикува част от изказването на Борис Велчев пред Висшия съдебен съвет.

"Борис Велчев - най-младият главен прокурор" отбелязва и "Сега" в приложението "Наблюдател". Подчертава се, че досегашният председател на президентския Правен съвет стана популярен с идеите си за справяне с корупцията. Сега получи възможност да ги приложи на практика. От успеха му до голяма степен зависи влизането на България в ЕС, гласи коментарът.

"Новият обвинител №1 се захваща с корупцията в прокуратурата. МВР атакува престъпността с агенти под прикритие", извежда "Дума".

"Съдиите му дават рамо", отбелязва "Стандарт", а "Труд" цитира думите на Велчев : "Корумпираните - без имунитет. Веднага!", и коментира: "Дано си устои на думата, защото презрението на обществото е най-тежката присъда".

От друга страна изданията отбелязват, че досегашният главен прокурор Никола Филчев е подел последен поход срещу корумпираните и е поискал до три дни на прокуратурата да бъдат предоставени всички данни за корупция и нерегламентирани контакти на прокурори, съдии и следователи.

Обвинител номер едно трябва да подхване големите стопански престъпления, заявява пред "24 часа" антропологът Харалан Александров. Проследявайки във времето развитието на политическата класа в страната той прави извода, че

"елитът живее само заради плячката".

"Новите братовчеди във властта" е водещото заглавие на седмичника "168 часа". Според вестника синове, дъщери, братя, съученици и приятели по политическа линия масово се назначавали без конкурси, а скандалното заемане на длъжности довело до разправии в коалицията. Посочват се и конкретни примери за подобни назначения.

Президентът Георги Първанов ще иска пълно падане на имунитетите в следващите промени на конституцията, пише "24 часа". Днес държавният глава прави своеобразен отчет пред Народното събрание, а депутатите очакват както и преди той да не пести критики към управлението и да даде сигнал за бъдещите си намерения, пише "Дневник". Според политици той вече влиза в кампания за втори мандат.

"ДПС е ахилесова пета за Първанов"

- под това заглавие "Сега" помества разсъжденията на социолога Живко Георгиев и политолога Огнян Минчев за президентските избори.

Според Георгиев силно преувеличени са допусканията, че тройната коалиция е най-благоприятната за Първанов в последната година от мандата му. Минчев смята, че десницата има сериозни шансове, ако постигне споразумение за един стойностен кандидат, но събеседникът му не вижда такава перспектива.


"Надежда казва сбогом на Стоянов",

извежда "Стандарт". Според вестника бившата синя лидерка и хората й вече били решили да напуснат окончателно СДС и да създадат своя партия. Михайлова свиква ръководството на "Дясна алтернатива" на среща днес в Пловдив, разкрива всекидневникът.

В Триполи създават фонд за болните от СПИН деца,

оповестява "Труд". Посочва се, че тази седмица в либийската ще започне работа международен фонд за подпомагане на заразените със СПИН либийски деца. Вестникът цитира българският представител на фонда, кметът на Пловдив Иван Чомаков.

Очакваше се финансовият механизъм да бъде учреден вчера. До редакционното приключване на броя обаче нямаше информация за създаването му, уточнява изданието.

"Монитор" извежда на първа страница, че под петицията на асоциацията "Заедно против смъртното наказание" в подкрепа на осъдените на смърт в Либия българки и палестински лекар вече са събрани 25 000 подписа.

"Дипломатически десант в парламента заради ЕС"

- под това заглавие "Сега" информира за проведените срещи на европосланици с българските депутати.

Отлагане присъединяването на страната ни след 1 януари 2007 г. е единственото, което може да ни парализира - така председателят на комисията по европейска интеграция Атанас Папаризов е отговорил на посланика на Австрия у нас Карл Дийм, че отброяването на дните до членството действа малко парализиращо, пише вестникът.

"Австрия отново ни похвали за добре свършената работа", съобщава заглавие в "Дума". "Труд" помества интервю със зам.-председателя на Европейската комисия Франко Фратини, в което той казва, че има възможност страната да влезе в ЕС навреме.

"Бих казал, че в момента в Европейския съвет има по-скоро положително отношение към България и Румъния. Не виждам негативност или липса на политическо доверие. За нас прилагането на законите е доказателство за решителността на правителството да изпълни критериите за членство в ЕС", казва Фратини пред изданието.

"Париж ни иска в ЕС час по-скоро" гласи друго от заглавията във вестника, по повод призива на френския премиер Доминик дьо Вилпен, че България и Румъния трябва да се присъединят към ЕС възможно най-бързо. Той е заявил това в реч, посветена на бъдещето на Европа, пред берлинския университет "Хумболт" отбелязва изданието.

"Включваме се в младежка еврокампания" съобщава "Труд". Вестникът пише, че в Държавната агенция за младежта и спорта е сформиран национален комитет на Европейската младежка кампания "Всички различни - всички равни". Програмата ще действа във всички европейски страни през лятото от юни до август.

"Проверяват за апартейд в Дупница"

- под това заглавие "24 часа" разказва за нецивилизованото отношение към работниците във фабрика за обувки в Дупница от страна на ръководството. Собственикът на обувната фабрика е италианец.

Вестникът съобщава, че комисията за защита от дискриминация ще направи проверка във фирмата. Като се позовава на инспекцията по труда изданието пише още, че във фабриката се работи с отровни химикали, но данните за изпаренията се занижавали от три до пет пъти. Припомня се, че две жени починаха в рамките на 11 дни в два от цеховете на предприятието.

Върху тази тема е и анализът на вестника, който е озаглавен: "Робини в България чакат своя Левски". Спасението на шивачките от Дупница и на хилядите като тях е да проговорят, посочва ежедневникът.

"Заваляха сигнали за лоши условия в чужди фирми",

отбелязва "Дневник". Инцидентите в Дупница активизирали контролните органи и в района на Кърджали. По искане на областния управител Главна инспекция по труда започнала проверки за условията на труд в 15 чуждестранни фирми в региона, пише вестникът и посочва, че собствениците на предприятията, които произвеждат трикотаж, са гърци и турци.

"Затварят пътища заради вълчи студ",

извежда "Стандарт". Вестникът посочва, че половината пътища в страната ще бъдат затворени заради очакваното застудяване. Адска поледица ще скове страната, във вторник температурата ще е минус 17 градуса, два дни по-късно - минус 22, предупреждава изданието.

"Емел Етем взема мерки срещу сибирския студ",

осведомява по този повод "Сега". Ежедневникът изтъква, че министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е разпоредила да се вземат спешни превантивни мерки.

Всички структури на Гражданска защита са инструктирани да проверят наличната техника, да въведат денонощни дежурства и да организират спасителни групи.

Очаквали се аварии по електропреносната мрежа и затова собствениците на електроразпределителните дружества ще трябва да осигурят резерв от стълбове и проводници, се посочва в дописката.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 5 минути

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 9 минути

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 38 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 54 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 2 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 3 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 3 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум