0

Н ДСВ няма да участва в кампанията за избор на президент - това е основната новина във съботните вестници. Решението беше взето вчера на Политическия съвет на партията.

"Щом не съм аз, НДСВ не играе", цитира "24 часа" в заглавие думите на лидера на партията Симеон Сакскобургготски, който каза вчера, че щом лидерът не участва, е нормално да не участва и самата партия.

"Още през лятото на 2004 г. бях взел решение да не участвам.

Може би това е един от дефектите ми, но съм последователен", заявява още Сакскобургготски, отбелязвайки, че членове на съвета и симпатизанти на партията са очаквали той да се съгласи кандидатурата му за президент да бъде издигната.

"24 часа" коментира още, че царят е взел решението без да чуе хората си и е успял да ги смрази и раздразни.

Само двама се опълчиха на царя, пише "Труд" и посочва, че срещу решението на Сакскобургготски жълтите да нямат свой кандидат за държавен глава са гласували само депутатът Огнян Герджиков и министърът на държавната администрация Николай Василев.

"Жалко за имената им"

е заглавието в "Труд" на позицията на Валерия Велева по темата. "Мълчали всичките. И Свинаров. И Велчев. И Ралчев. И Щерев. И Дончев. И Христина. И Антония. Въпреки клетвите им пред света, че НДСВ ще има свой кандидат-президент, всички те мълчали, когато лидерът им отсякъл - не, няма да има!", разказва драматично авторката.

"Стандарт" допълва, че ако се стигне до балотаж, на втория тур Симеон Сакскобургготски "ще даде рамо" на Георги Първанов.

"Скандал в партията, Атанас Щерев плаши с разцепление", пише още изданието. "В НДСВ има недоволни, заявява в интервю за същото издание депутатът Милен Велчев.

Отказът от свой кандидат няма да срине партията, убеден е той. Велчев допълва, че само Волен Сидеров е без шанс да получи подкрепата на НДСВ.

"Симеон не подкрепи Първанов, обяви се за нестандартен" извежда в заглавие "Новинар" и под него цитира Сакскобургготски: "Аз понякога съм нестандартен и затова нашите решения не винаги са стандартни". "Сега" добавя, че "жълтите" ще се стягат за местния вот и търсят експерти за програмата си.

"Това е тяхно право. Намирам го за разумно", коментира президентът Първанов решението на НДСВ, цитиран от всекидневниците.

С позицията си жълтите на практика усложняват

единствено победата на Георги Първанов, коментира "Монитор". Ако бяха номинирали свой човек за вота, той щеше да вдигне избирателната активност и да позволи на сегашния президент да спечели втория си мандат още на първия тур, смята изданието.

Кампанията на кандидат-президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин ще бъде официално открита на 20 септември, съобщава "Дума". Кампанията щяла да бъде скромна и насочена главно към проблемите на избирателите. Първанов и Марин ще се срещат главно с хората из страната.

"Балотажът ще е Първанов - Беронов", прогнозира в интервю за "Труд" социологът от "Маркет Линкс" Румяна Бъчварова.

Битката на Бойко Борисов с Иван Костов е битка за мястото на Петър Стоянов, смята тя. Според нея Борисов се опитва да влезе в дясното пространство, да бъде алтернатива на крайното дясно, а това място сега е заето от Стоянов.

"Разбраха се!",

обявява под глава "Труд" след срещата на министър-председателя Сергей Станишев със столичния кмет Бойко Борисов. Изданието извежда три констатации след срещата - правителството ще даде 20 милиона лева за строежа на столичното метро; до месец започва ремонта на Околовръстното шосе на София; правителство и общинари заедно ще търсят инвеститор за завода за боклук.

Станишев огледа отвисоко и подуши балите с боклука, коментира "Новинар" по повод изказване на Бойко Борисов, че премиерът е направил обиколка с хеликоптер над петте софийски площадки с бали.

Борисов допълнил, че категоричното становище на премиера е, че балите не може повече да останат в града и трябва възможно най- скоро да им се намери временно сметище.

395 млн. евро за метрото ще търсят премиер и кмет, пише "24 часа". Станишев е приветствал желанието на градоначалника още на 3-4 януари да се сложат първо разчетите за метрото по всички бюра в ЕС, от които зависи финансирането на проекта. По думите на кмета поне 1-2 години щели да минат преди получаването на средствата.

"20 млн. сдобриха премиер и кмет" е водещото заглавие в "Стандарт". По темата пишат и другите вестници.

"Труд" отбелязва за статия в британския вестник "Дейли телеграф", който рисува главния ни прокурор като борец срещу престъпността. Мерките за сигурност в България не са шоу, разказва авторът на статията под заглавие "Борецът срещу престъпността,

който възстановява репутацията на България".

Борис Велчев бележи решително скъсване с миналото, пише на първа страница "Дума", коментирайки същата статия.

"24 часа" пише, че прокуратурата е разпитала бившия главен съветник на изпълнителния директор на "Топлофикация" Лина Абланска за връзките си с арестувания директор на дружеството Валентин Димитров.

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов я попитал с какви пари се е сдобила с шест парцела от общо почти 10 дка около София и защо ги е продала точно след задържането на Димитров.

Купих ги за 40 000 лв. от спестявания и наследство, обяснява тя в интервю за същото издание.

Кантарджия е бил мозъкът на аферата с пътните такси на "Кулата", съобщава "Стандарт". Двадесет души бяха уличени в кражбата на 2,5 млн. евро от двойно счетоводство при пускането на ТИР- ове през границата. Кантарджията Марин Китанов е давал отчисленията за политическия и институционален "чадър" над бандата подразделение "Пътни такси и разрешителни".

Външна политика

На България и Румъния вероятно ще бъдат наложени някои ограничения на членството в ЕС след приемането им на 1 януари 2007 г., предава "Сега" прогнозата на лидера на либералите в Европарламента Греъм Уотсън.

Като сфери на възможните предпазни мерки той посочил правосъдието и вътрешния ред, селското стопанство и ветеринарния контрол.

В четвъртък външният ни министър Ивайло Калфин се срещна с комисаря по разширяването Оли Рен и потвърди, че е получил сигнал за предстоящ строг контрол, допълва още "Сега".

Европа ще си причини огромни вреди, ако продължи с политиката на затваряне на работния си пазар за граждани от новите членки. ЕС трябва незабавно да премахне ограниченията за работа на източноевропейци от страните членки, включително България и Румъния, пише "24 часа" и посочва, че това се казва в изследване, поръчано от Брюксел.

Военният министър Веселин Близнаков притиска кабинета да вземе спешно решение България да изпрати нов контингент в Афганистан, съобщава на първа страница "Сега". Управляващите обаче предпочитали да заемат изчакваща позиция. Изданието припомня, че преди седмица НАТО поиска от 26-те страни в пакта още 2000-2500 военни за мисията.

Икономика

Може да ни спрат газа заради топлофикациите, предупреждава "Новинар" и посочва, че около 131,5 млн. лева е натрупаният дълг на дружествата до края на август, което е с 20 на сто повече отколкото миналата година по същото време.

Общество

Оригиналният ръкопис на прочутия "Трактат за живописта" на Леонардо да Винчи ще бъде изложен в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София от 18 септември до 10 октомври, информира "Монитор".

Ръкописът, собственост на Ватикана, за първи път напуска пределите на Италия. Той ще бъде един от 17-те оригинала от експозицията "Леонардо да Винчи, художествената и техническата рисунка от времето на италианския Ренесанс", която българите ще могат да разгледат в Народната библиотека. Според експерти в книгата е направен първообразът на Мона Лиза.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 6 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 8 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 8 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 9 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 9 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 10 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 10 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 10 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 10 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 11 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 12 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 12 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко