0

В анализ в "24 часа" са събрани прогнозите за президентския вот на различни социологически агенции. Социолозите са единодушни, че до урните ще отидат под 50% от избирателите. Част от тях смятат, че е възможно десният кандидат Неделчо Беронов да изпревари Волен Сидеров, ако сините се мобилизират.

"Труд" помества данните от изследване на агенция "Медиана" за рейтинга на водещите политици. Сравняват се оценките за тях, дадени през юли и през септември т.г.

Най-високо в скалата е столичният кмет Бойко Борисов, за когото одобрението се е покачило с 4%. След него е Георги Първанов, който запазва получените през юли 61%.

С 4% е скочил рейтингът още на просветния министър Даниел Вълчев (22% при 18 през юли) и на Волен Сидеров (14 спрямо 10). С 3% е паднало доверието към премиера Сергей Станишев (34 спрямо 37) и към министъра на културата Стефан Данаилов (40 спрямо 43).

За нас е важен всеки глас - и на колебаещите се,

казва пред "24 часа" Никола Колев, председател на предизборния щаб на Георги Първанов. Задачата ни е да мотивираме всички, които имат някакви колебания, да направят своя избор и да подкрепят Първанов и Марин, посочва той.

Търси се решителен и възпитан президент, пише в "Стандарт". Чавдар Найденов от социологическа агенция "Афис" отбелязва, че на пръв поглед изборите изглеждат предопределени. Според него големият парадокс е, че

в резултат на кампанията избирателната активност намалява.

В същия вестник е поместено и интервю с Надежда Михайлова, където тя коментира, че дебата за бъдещето на десницата след датата 22 октомври не трябва да се води сега, по време на предизборната кампания, защото това отнема силата на общия кандидат на десницата. Според нея обаче, съдбата на десницата в голяма степен ще зависи от резултатите на тези президентски избори.

Първанов е първокласен дипломат, изтъква пред "Дума" председателят на Българското дипломатическо дружество Димитър Костов. Никога в новата си история България не е била в по-благоприятна външнополитическа среда, аргументира се той.

Беронов настигал Сидеров по подкрепа, извежда "Новинар". Позовавайки се на проучване на агенция "Маркет линкс", вестникът пише, че участието на кандидат-президента Волен Сидеров на балотаж не е "100% гарантирано", защото подкрепата за десния кандидат Неделчо Беронов се покачва.

Седесарите няма да се подведат, коментира пред изданието самият Беронов. "Монитор" оповестява, че за президентския вот в чужбина ще бъдат отворени 144 секции за гласуване, като 43 от тях са в Турция.

Вътрешна политика

"БСП отново ще затваря досиетата" е заглавието от първа страница на "Дневник". Всекидневникът пише, че само седмица след като вътрешната парламентарна комисия е представила общ проект на закон за отваряне на архивите на бившите тайни служби, в левицата вече пишат поправки към него, които на практика ще го обезсмислят.

Безсмислено е архивите да останат в службите, а магистратите - недосегаеми, обяснява изданието.

Външна политика

Станишев кани французи да си купят къщи у нас, извежда "24 часа". В материала се разказва за официалната визита на премиера във Франция.

Посочва се, че на форум в Парижката търговско-промишлена палата с участието на представители на близо 250 френски компании Станишев обяснил защо не бива да губят нито минута повече, за да превърнат интереса си за установяване у нас в реалност.

Премиерът се разходи из нощен Париж, разказва "Труд", а за водещо заглавие "Дума" е избрал думите на Станишев, изречени пред форума в Париж, че България е привлекателна за бизнеса.

По думите на министър-председателя правителството прави всичко необходимо, за да създава подходящи условия за развитие както на българския, така и на чуждестранния бизнес.

Вестникът цитира и министъра на външната търговия на Франция Кристин Лагард, според когото страната ни представлява обещаващ пазар за френските предприятия.

Евроинтеграция

До средата на ноември ще е ясен еврокомисарят ни, съобщава кореспондентът на "Труд" в Брюксел, позовавайки се на думите на Леонор Рибейро да Силва, говорител на председателя на ЕК Жозе Барозу.

Да мразиш ромите, стана партийна мода - тези думи на евродепутата Ливия Ярока са изведени в заглавие над интервюто й в "Стандарт". По думите й ЕК трябва да хвърли усилия, за да изясни на всички, че да си член на ЕС, не значи, че копенхагенските критерии могат да бъдат пренебрегвани.

Това не е възможно за европейска страна и трябва да се осъзнае от всички страни членки, казва тя и добавя, че

и в Унгария има расизъм в училищата и в офисите.

"В ЕС - край на търговските далавери с агропродукти" - под това заглавие "Труд" информира, че лицензии и сертификати, издавани от аграрния министър и от фонд "Земеделие", ще разрешават вноса и износа на селскостопански продукти след присъединяване към ЕС.

Това е записано в законопроекта за прилагане на Общите организации на пазарите на ЕС, пояснява изданието и допълва, че документът е приет вчера на първо четене от парламента.

"Натура 2000" - елементите на грешното уравнение" - така пък е озаглавен анализът в "Дневник". В него се изтъква, че екологичната мрежа не означава спиране на бизнеса, а насоки за правилния бизнес в местата, които попадат в нея. Заблуда е, че земеделците ще пострадат от ограничителни режими, твърди авторът на материала.

Общество

Разногласията между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз по подписването на Националния рамков договор за 2007 г. са във фокуса на интервютата в "Труд" и "24 часа".

Имаме страхотно дублиране на лекари в болници, където те физически не присъстват, заявява пред "24 часа" председателят на Управителния съвет на НЗОК д-р Емил Райнов. Той посочва какви са предложенията на касата за подобряване на здравеопазването.

От своя страна пред "Труд" д-р Димитър Игнатов, бивш депутат коментира, че трябва да бъдат прекратени всички игри в здравната каса и действията й да станат прозрачни за обществото.

"24 часа" съобщава, че двамата митничари от аерогара София, обвинени в злоупотреби - Георги Георгиев-Пурата и Радослав Живков-Джими, ще бъдат разследвани от Агенцията за финансовото разузнаване за пране на пари. Вестникът се позовава на източници от митниците.

Статията "Назначаваме те за терорист"

на убитата в Москва журналистка Анна Политковска е отпечатана в "24 часа". Всеки ден през мен минават десетки папки. Това са копия на материали по наказателни дела на хора, които лежат в нашите затвори за "тероризъм" или все още са следствени - така започва статията на Политковска.

Защо слагам "тероризъм" в кавички? Защото огромното мнозинство от тях са назначени за терористи, пише тя.

Ежедневниците съобщават за бедстващ грузински кораб до българския бряг на Черно море. Натовареният с желязо и 16 влекача за ТИР грузински плавателен съд е подал сигнал за бедствие край нос Калиакра, информира "Труд".

Посочва се, че машините били лошо натоварени и четири от тях фатално наклонили кораба надясно. Той успял да стигне до Балчик, но една от платформите паднала във водата.

Тайбрек ще определи шахматния крал днес,

напомня "Дума" по повод шахматния двубой между световния шампион Веселин Топалов и Владимир Крамник. И в 12-ата партия Топалов бе верен на безкомпромисния си стил, резултатът е 6:6, пише вестникът.

Материали за новия носител на "Нобел" за литература Орхан Памук са поместени във всички вестници.

Сред основните теми в пресата е и решението на капитана на националния отбор по футбол Стилян Петров да напусне отбора.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 1 час

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 1 час

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 2 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 4 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 5 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 7 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 8 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той