0

"Филчев погна финансовото разузнаване", пише "Сега" и коментира, че малко преди края на мандата си главният прокурор е разпоредил проверка за законност на работата на Агенцията за финансово разузнаване (АФР).

Тя е нарочена заради зачестилите сигнали до Върховната касационна прокуратура и МВР, които АФР изпраща без да съдържат данни за изпиране на пари, както изисква Законът за мерките срещу изпирането на пари.

Изборът на главен прокурор продължава да вълнува изданията. Според анализ на "Монитор" изборът ще бъде политически. Като най-вероятен избраник на поста изданието посочва шефа на правния съвет на президента Борис Велчев. В същото са убедени "24 часа" и "Стандарт".

Вчера "Труд" публикува интервю със столичния прокурор Бойко Найденов, който каза, че ръководството на прокуратурата го натиска да подаде оставка заради проведена без разрешение среща между него и кмета Бойко Борисов.
Днес изданието публикува мнения по темата.

"Новинар" допълва, че натискът е оказан заради подкрепата на Найденов за софийския кмет и кампанията за затварянето на строежите, които замърсяват улиците в столицата.

"Пари" също прави интервю с Бойко Найденов. Той казва, че скандалът около него се случва, защото не изпълнява поръчките на главния прокурор - и не може да ги изпълнява, когато са противозаконни.

По думите на Найденов му е било заръчано да се вземе решително отношение спрямо един политик и е нямало как той да го направи. На въпрос дали този политик е Иван Костов, градският прокурор казва: "Вие знаете".

"Промените в конституцията тръгнаха със скандал",

коментира "Сега". След двучасов спор в пленарната зала и само с гласовете на мнозинството парламентът създаде временна комисия за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, пише изданието.

За неин председател вероятно днес ще бъде избран зам.-шефът на парламента от БСП Любен Корнезов, прогнозира "Труд".

Вестникът цитира президентът Желю Желев (1990 - 1997 г.), според когото настоящият държавен глава Георги Първанов има изключителни шансове за втори мандат.

Пред същия вестник бившият конституционен съдия и лидер на партия "Ред, законност, справедливост" Георги Марков прави прогноза, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски ще подкрепи на президентските избори Георги Първанов.

"В парламента се заканват да оставят Софиянски без имунитет", смята "Сега". Според проверка на всекидневника заявките на по-голямата част от парламентарните групи са да свалят имунитета на бившия столичен кмет.

Аз съм за отпадането на имунитетите, готов съм да нямам имунитет,

казал Софиянски, който бил в "обичайното си добро настроение", след като временната комисия по неговите съдебни дела реши да му запази имунитета.

"Дума" допълва, че комисията ще изготви до 10 дни доклад, който депутатите трябва да гласуват. Всекидневникът очаква "точно там да има изненади".

"Мозер решава за имунитета на Софиянски", "Властта се разделя и в парламента заради бившия кмет", коментира и "24 часа".

"Вот на недоверие подготвят десните", смята "168 часа". Аргументите им били цените на бензина, тока и газта.

Министерският съвет прие вчера Национална стратегия за противодействие на корупцията за периода 2006-2008 г., отбелязват изданията. "Сега" пояснява, че според стратегията и министрите и зам.-министрите се задължават да посещават курс за борба с корупцията.

Властта на курс по антикорупция,

обявява на уводната си страница и "Труд". "Монитор" пък пояснява, че ще обучават министрите и заместниците как да устояват на опитите да бъдат подкупени и да отказват предлаганите им рушвети.

Министърът на държавната администрация Николай Василев коментира пред "Дневник" промените в администрацията, които предстоят да се извършат. След съкращението с 10% би трябвало да се замрази общата бройка в администрацията и да се увеличават единствено екипите за целите на евроинтеграцията, смята той.

Има структури с остарели функции, които може да бъдат премахнати, казва още министърът.

Външна политика

На първата си страница "Труд" пише за българския генерал Нейко Ненов, който ще командва в Афганистан бригада от 3000 рейнджъри от 20 държави. Той трябва да тръгне на 16 януари от Румъния.

В Афганистан сега се провежда най- голямата мироподдържаща операция на НАТО, пояснява всекидневникът. Министърът на външните работи Ивайло Калфин съобщил, че до 150 души ще се увеличи съставът на българския контингент в Афганистан.

Челно място на ген. Нейко Ненов отделя и "Дума". "Земя" акцентира, че до месец правителството ще трябва да реши за новата мисия на България в Ирак.

Над 20 нови посланици ще предложи през 2006 г. външното министерство,

съобщава министър Калфин, цитиран от "Труд". Изданието публикува материал със заглавие "Как се става посланик по света и у нас".
България ще въведе през тази година визи за гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора, обявил министърът, пишат всекидневниците.

Премиерът Сергей Станишев и турският му колега Реджеп Таип Ердоган ще се договорят да анулират проекта "Горна Арда" по време на официалната визита на Станишев в Анкара на 17-18 януари, пише "168 часа". И от двете страни желанието било да се развали неработещия договор.

Евроинтеграция

България ще трябва значително да ускори реформата в образованието през следващите три-четири години, за да навакса изоставането от страните от ЕС. Този извод е направен в най-новия доклад на Световната банка за средното и висшето образование у нас, посочва "Дневник".

Основната препоръка в документа е да се изработи ясна стратегия за децентрализация на средните училища. Препоръчва се още да се следва модела, при който средните училища имат автономия, и да се повиши квалификацията на учителите.

Общество

Изданията отбелязват за отвлечените в Нигерия четирима чуждестранни граждани, между които е и българинът Милко Ничев. Мъжете били похитени от крайбрежно находище, разработвано от нигерийската петролна компания "Тайдекс", филиал на американската "Роял Дъч Шел".

Прокуратурата е образувала проверка за допуснати закононарушения от Александър Чирков и други длъжностни лица във връзка с бъбречните трансплантации в болница "Св.Екатирана", отбелязват всекидневниците.

Пред "Стандарт" здравният министър Радослав Гайдарски е категоричен, че в здравното заведение нямат право да присаждат черен дроб, както и да извършват бъбречни трансплантации, защото при тях няма подготвени уролози. Според него в болницата нарочно са криели трансплантациите.

По думите на Гайдарски рискът от разпространение на птичи грип у нас е по-малък, защото са взети изключителни мерки за предпазване от заразата.

Досега в България няма установен случай на птичи грип, заявява в интервю за "24 часа" министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Дори да ни сполети, ще се справим с болестта, убеден е той.

"Труд" предава препоръките на Министерството на външните работи да не се пътува до райони в страни с потвърдени случаи на заразата. Сред посочените държави е Турция.

Главният прокурор Никола Филчев също е разпоредил да има активни и превантивни мерки срещу птичия грип, съобщава "Новинар". Той иска да се инициират срещи между прокуратурата и министерствата на здравеопазването, на земеделието и на бедствията и авариите.

Военномедицинаската академия е в пълна готовност да реагира в случай на птичи грип у нас,

констатира в-к "Българска армия". "10-ина болни изследвани за птичи грип у нас", научил "Сега" от шефа на противоепидемичния отдел на здравното министерство Ангел Кунчев. Всички са били отрицателни за вируса Н5N1.

На бедните неосигурени държавата ще плаща лечението, а на по-заможните най-вероятно ще се пишат актове и дължимите суми ще се удържат с данъците, съобщава Радослав Гайдарски, цитиран от вестника.

"Борисов пак пред конфликт с фирмите за чистота",

констатира "Сега". Вчера столичният кмет отново поиска от общинския съвет да развали договорите с концесионерите по чистота. Те, от своя страна, заплашиха, че ще атакуват такова решение в съда, обяснява изданието.

"Труд" допълва, че Столичният общински съвет е решил бул. "Витоша" да бъде пешеходна зона, но засега само за шест месеца. С коментар по темата излизат "Монитор" и "24 часа" със заглавията "Кметът пъди Вълка от боклука на София" и "София спира концесията за боклука".

Икономика

"Рекордна инфлация", "Инфлацията счупи рекорд", обявяват на първите си страници "Сега" и "Труд" и посочват, че натрупаната инфлация за 2005 г. е 6,5%. Това е най-високото ниво за последните пет години.

От 1 октомври ще има и такса електромер,

съобщава "Сега". Това обявил вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. Таксата ще е по желание. Клиентите, които не искат да я плащат, ще трябва да се примирят с отчитането на електромерите веднъж годишно.

Те ще плащат всеки месец една и съща сметка за ток и ще имат годишна изравнителна сметка, разяснява изданието. Ще има и две нови тарифи за ток - според обема на ползваното електричество и за консумация във "върховите" часове, допълнил Шушулов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 минута

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 28 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 45 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 55 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара