0

Н икола Филчев става посланик в Казахстан, съобщава "Сега" от първата си страница. Правителството реши на закрито заседание да предложи главния прокурор за посланик в Казахстан, но Филчев не е искал точно такава дипломатическа мисия, пише изданието. Първоначално той настоявал да го пратят посланик в Украйна.

Кабинетът е одобрил още четири назначения:

за посланик в Турция е предложен бившият генерален консул на България в Истанбул Бранимир Младенов; в Брюксел - Христо Георгиев, който е дипломат от кариерата; в Ливан - началникът на отдел "Близък Изток" в външното министерство Венелин Лазаров; във Виена в ОССЕ - шефът на отдел "САЩ и Канада" Чавдар Жечев.

Подхващат имотите на петима с прякори, констатира "Труд".

Комисията, сформирана по закона "Петканов", реши да се открият пет производства за установяване на имуществото им, придобито от престъпленияя. Парите, колите и имотите на нарочените за разследване са спечелени от проституция, трафик на хора и кражби на коли с изнудване на откуп, уточнява изданието.

"Труд" предава думите на зам.-председателя на БСП Ивелин Николов, който съобщава, че партията му готви

промяна в закона за избор на президент, с която да се въведе гласуване с интегрална бюлетина.

"Първанов прави партия по пример на Путин", извежда "168 часа" и допълва, че кръгове около държавният ни глава замислят да създадат нова партия след вота за президент. Идеята била Първанов да бъде преизбран и след това около него да се създаде пропрезидентска партия.

Лидерът на СДС Петър Стоянов готви затягане на партийната дисциплина с промени в устава на СДС, които ще бъдат приети на конференция на 8 април, научил "Сега".

От "Дясна алтернатива" на Надежда Михайлова пък готвят контрапромени,

с които да попречат на плановете на Стоянов, пишат изданията. Промените на синьото ръководство предвиждали част от делегатите за конференции да бъдат излъчвани пропорционално на взетите по региони гласове на парламентарните избори.

По този начин щели да се стимулират местните структури да организират по-добре кампаниите си и да работят по-ефективно, обяснява "Сега".

С 13 гласа "за" и три "против" временната комисия за подготовка на промените в Конституцията одобри проекторешение за промени в процедурните правила за приемане на измененията в основния закон, съобщават всекидневниците.

Висшият съдебен съвет е против процедурата по импийчмънт на висши магистрати,

приета на първо четене с поправките в Конституцията, отбелязва "Сега". Според ВСС такъв тип отстраняване на главния прокурор, шефовете на ВАС и ВКС носи риск от политическо влияние върху независимите съдии.

"Съветът на старейшините се събра за имунитетите", коментира "Труд" и уточнява, че лидерите на управляващата коалиция Станишев, Сакскобургготски и Доган се събрали снощи, за да обсъдят различията относно свалянето на депутатския имунитет.

Около 70% от българите са "за" свалянето на депутатския имунитет,

информира "Сега" по данни от изследване на НЦИОМ. В друг материал изданието посочва, че имунитета на депутатите в страните от ЕС се отнема също при искане от главния прокурор или друг компетентен орган. Единствено в Гърция и Полша парламентаристите могат да се отказват от защитата си.

Ивайло Дачов от Българския национален съюз, който твърди, че е бил пребит от депутата от "Атака" Павел Чернев, ще заведе граждански иск срещу него, отбелязват ежедневниците.

Глобата за неподчинение на заповед на органите на реда се вдига до 200 лв.,

а по 50 лв. ще се плаща за пиянски улични свади, информират изданията след като вчера парламентът прие окончателно Закона за МВР.

"Сега" и "Труд" публикуват снимка на Татяна Дончева от БСП и Атанас Атанасов от ДСБ, като под нея пишат, че двамата са продължили да спорят по закона за МВР в кулоарите.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков награди петима отличили се в работата си полицаи през миналата година в Косово, отбелязват "Дума" и "Сега". Всекидневниците допълват, че министърът научил, че по време на мисията българските миротворци се водят в неплатен отпуск от МВР и обещал, че ще инициира промяна в нормативните уредби, за да получават полагащите им се придобивки.

Външна политика

Гърция ни замеси в нов скандал с ЦРУ, извежда "Сега". За гръцкият бизнесмен Василис Кацикеас пишат на уводната си страница "24 часа", "Труд" и "Монитор".

През юли 2004 г. той бил отвлечен и разпитван в покрайнините на София от агенти на ЦРУ. Американците искали да разберат дали Кацикеас има връзка с терористични организации в Гърция и арабския свят. Българското МВР дало разрешение за разпита, посочват вестниците.

Василис Кацикеас ще повдигне граждански иск срещу кмета на София

Бойко Борисов и главния прокурор на столицата Бойко Найденов заради незаконното му задържане от българските спецслужби през лятото на 2004 г., информира "Дневник".

Изданието публикува коментара на Борисов по случая. "В момента в Гърция, където е бившият министър Петканов, има политически скандал за подслушване и предполагам, че тези атаки са опит да се отклони вниманието", казва той.

Престолонаследниците на Испания принц Фелипе и доня Летисия пристигнаха

вчера следобед в София, научили "Труд", "24 часа" и "Дума". Снощи трябвало да имат частна вечеря с президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, а тази сутрин закуска с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и неговата съпруга Маргарита.

Срокът на участие на новия български контингент в Ирак ще е от 31 март 2007 г., обявява в-к "Българска армия". Вчера правителството утвърди споразумение със САЩ. Контингент, съставен от охранителна рота до 120 души с личното си въоръжение и национален поддържащ елемент до 35 души, ще изпълнява задачи по охрана на Центъра за временно задържане и закрила, намиращ се на територията на лагера "Ашраф" в Ирак.

Общество

Столичният общински съвет прие вчера доклад, в който се посочват като подходящи за завод за отпадъци площадките ЗСК "Кремиковци", землището на с.Яна, местността Хан Богров, пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово, отбелязват всекидневниците. Те разкриват, че съветниците и кметът Бойко Борисов са се скарали заради проблема със сметта.

"Труд" публикува интервю с новия главен архитект на София Петър Диков. Той се заканва, че ще следи стриктно дали се спазват законите за строителство.

Две нови положителни проби на птичи грип,

алармира "Сега". Щамът Н5 е открит в мъртви лебеди, намерени в Шабленското езеро и язовир "Цонево". Изданието цитира министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, според когото не трябва да се всява паника сред населението, защото дори и да е изолиран вирус Н5, няма опасност, когато това не е във връзка с домашните птици.

Полицията - на крачка от убиеца,

констатира "Труд" по случая с двете убити сестри от Пазарджик. Убиецът на момичетата Христина и Росица е един. Почти всички издания описват неговия психопрофил по неофициален полицейски доклад: българин на възраст 25-28 години, с основно образование, неженен или разведен, без постоянна работа, силно честолюбив и изключително самотен, емоционално хладен и неспособен да създава близки, трайни контакти с жени.

"Стандарт" загатва, че единият от заподозрените е близък на убитите момичета.

Вестниците пишат за петимата задържани при акцията на антимафиоти от НСБОП, РДВР-Бургас и РДВР-Сливен, при която е разкрит трафик на бременни с цел осиновяване на новородените в Гърция. Младите българки, основно от бедни и многодетни семейства, били принуждавани да продават бебетата си чрез икономически натиск.

В обширен материал "24 часа" пише за новата програма за развитие на училищното образование от 2006 до 2015 г.

на просветното министерство. В нея се предвижда всички седмокласници да решават тест на изпита за гимназии. Друга от точките е съкращаване на основното образованието с една година, т. е. всички да завършат след 7- ми клас, а гимназистите да могат да завършват след 10- и или след 12 -и клас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 25 минути

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 45 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок