0

"Миньорска стачка и режим на тока?" е челното заглавие на "Труд". Според вестника България отново може да бъде изправена пред режим на тока, ако миньорите от "Мини Марица-Изток" излязат в ефективна стачка. Те обявиха вчера, че идната седмица започват протести, съобщил в Гърция зам.-шефът на КНСБ Валентин Никифоров.

"Миньорите поемат щафетата от "Пирогов", е заглавието по темата в "Стандарт". Вестникът информира, че гневът на миньорите е заради законова промяна, според която от 1 януари се облагат с данък социалните им придобивки.

Според "Стандарт" депутати коментирали, че явно има сценарий за бутане на кабинета, в който са се включили синдикатите.

"Улицата събуди кошмара на БСП", анализира в друг материал "Стандарт". Коалицията може да падне от власт само под натиска на протестите, вече всички са убедени, че правителствена криза чрез парламента не може да бъде предизвикана, пише вестникът

"Пирогов" спира работа на 2 юли", съобщава "Новинар". Болницата ще приема само деца и пострадали при пожари, допълва вестникът. "Труд" информира, че протестиращите пироговци са направили вчера барикада с телата си пред кабинета на директора д-р Спас Спасков.

"Труд" цитира мнението на здравния министър Радослав Гайдарски, че зад протестите в "Пирогов" стоят политически сили.

"Нека от "Пирогов" тръгне национален протест", казва в интервю за изданието доц. Атанас Щерев. Нелепо е да вдигнем ръце и да кажем "Няма пари!", коментира той. Според него здравната система трябва да се реанимира.

"Трима от членовете на борда на директорите бяха освободени със заповед на министъра на здравеопазването, това се случи часове, след като оставките им бяха поискани от протестиращите", допълва темата "24 часа.

В интервю за вестника ген. Стоян Тонев, шеф на ВМА, коментира, че проблемите на "Пирогов" са същите като на цялата система, но там се чувстват най-силно. Според него стачката е не толкова заради заплатите, колкото заради лошата апаратура.

"БСП и НДСВ се готвят за електорален трус наесен", прогнозира "Монитор". Авторът предрича, че ще има още промени в кабинета, но след като кризата в жълтата партия отшуми.

Според "Капитал" премиерът Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев са спечелили от партийните кризи. И двамата дадоха сигнали, че нещата в политиката могат да се наричат и с истинските им имена, смята авторът.

"Нашият лидер може и без заместници", твърди в интервю за "Капитал" депутатът от НДСВ Лидия Шулева. Не е задължително лидерът да си избира нови заместници - това е възможност, но не е задължение, отбелязва тя. Според нея на кризата в НДСВ се е придало по-голямо значение, отколкото заслужава.

"Капитал" продължава темата в аналитичен материал "Жълто царство" и пише, че Симеон Сакскобургготски е поел цялата власт в партията, след като е уволнил всичките си заместници. Играта на юристите можеше да спечели, ако беше последователна, смята авторът.

"24 часа" допълва партийната тема със слух за местните избори - че Владимир Каролев ще е кандидат-кмет на НДСВ за столицата. "Ще коментирам, когато му дойде времето", отклонил въпросите на вестника самият Каролев.

"Които ни изневериха с ГЕРБ, ще се върнат", твърди Владимир Кисьов от СДС пред изданието. Според него бъдещият лидер на СДС ще е готов и за премиер.

Бизнес дамата Веска Меджидиева е осъдена в понеделник на седем години затвор от Софийския градски съд за източване на близо 79 млн. стари лева от Българска земеделска и промишлена банка, съобщава "24 часа".

Магистратите са постановили наказанието да се изтърпява при първоначален строг режим. Изданията припомнят, че Меджидиева и съпругът й Румен Спасов живеят от 1996 г. в ЮАР. Съпрузите и техни приятели бизнесмени се числяха към близкия до експремиера Жан Виденов кръг "Орион", допълва изданието.


"51 критики получи МВР от Сметната палата" е челното заглавие на "Сега". Полицията регистрира голяма част от сигналите на гражданите чак след разкриването на престъпленията, а не при подаването им, което създава опасност по някои от тях изобщо да не се работи.

Липсват критерии за минималното време, за което полицаите трябва да се отзоват на сигналите за престъпления. Предприетите мерки за противодействие на уличната престъпност не създават предпоставка за преодоляване на чувството на несигурност у гражданите. Това са основните изводи на Сметната палата от доклада й за работата на МВР, цитирани от "Сега".

"Бой по корупцията? Може да почне с търговия по интернет", пише в материал за "Труд" Фидел Косев, депутат в 36-то и 37-то Народно събрание. Според него обществените поръчки са един от основните източници на корупционни средства у нас.

"Недоволните в София са повече от китайците", казва в интервю за "Труд" зам.-кметът по транспорта на столицата Велизар Стоилов. Той обещава, че, ако се констатира некачествена работа на фирмите, които извършват ремонтите по улиците, те ще поправят отново мястото за своя сметка.

В анализ "Детето по-защитено от съпруга" в "24 часа" депутатът от НДСВ Христина Христова обяснява, че в новия Гражданско-процесуален кодекс са намерили място текстове от стария кодекс, насочени пряко към закрилата на децата.

Предстои гласуване в парламента на втората част от кодекса, където е наблегнато върху строгостта на мерките при установяване на бащинство, посочва тя и допълва, че са предвидени и принудителни мерки за родителя, който отказва да даде ДНК в такива случаи.

"Закон на аварийни", е челното заглавие на "Капитал". Според него погледнати отблизо, промените в Закона за движение по пътищата не са съществени, нито могат да спрат инцидентите по пътищата.

Преди да се впусне в завишаването на санкциите, държавата трябва да реши много по-належащи проблеми - да пребори корупцията, да измисли как да събира висящите задължения, да подобри инфраструктурата и да изгради цялостна стратегия за борба с катастрофите по пътищата, каквато в момента няма, отбелязва "Капитал".

Преди година властта обещаваше, че ще оправи кашата с несъбраните санкции срещу нарушителите по пътищата, но не само, че това не стана, но сега се заговори и за амнистия, допълва темата "Сега" в коментар.

"Цигарите поскъпват шоково от 2008 г.", предупреждава "Стандарт". Според вестника финансовото министерство планирало от 1 януари акцизът да бъде увеличен за две години напред.

"24 часа" посвещава съботния си очерк на контрабандните цигари. Ромки вкарват и продават контрабанден тютюн пред митничари и полицаи, превръщат Женския пазар в безмитна зона в центъра на София, пише изданието в материал "55-те километра на евтините цигари".

БЪЛГАРИЯ-ЕС

"Евродокладът - хладен душ на правосъдието", пише "Труд". "Шест месеца след влизането си в ЕС Румъния и България не успяват да покажат вдъхващ доверие напредък в борбата със системната корупция и организираната престъпност", предаде агенция "Ройтерс", която цитира части от мониторинговия доклад на
Европейската комисия, очакван на 27 юни, пояснява вестникът.

"Труд" определя това като "хладен, но не съвсем смразяващ душ". "Разминаваме се само с конско от Брюксел", пише "Стандарт".

Според него на България няма да бъдат наложени предпазни клаузи от Брюксел. Въпреки призивите на четири от страните членки да бъдем наказани заради бавния ход на реформите, Еврокомисията няма да предложи санкции в първия си мониторингов доклад след влизането ни в ЕС, научил вестникът.

"България иска силен ЕС, който да може да взема решения, да решава въпроси на енергийната сигурност, на промените на климата, който да гарантира социалния характер на Европа, да излиза с единен европейски глас по отношение на останалия свят". Така премиерът Сергей Станишев, цитиран от "24 часа", дефинира българската позиция за срещата на върха в Брюксел.

Според вестника Станишев има потвърдена среща с президента на Еврокомисията Жозе Барозу веднага след като приключи заседанието на съвета, като целта на разговора е обсъждането на доклада за напредъка на страната в правосъдната реформа и борбата с корупцията.

"България ще получи от европейските фондове общо 6,853 млрд. евро в периода 2007-2013 г., съобщава "Труд". Основният документ за тези плащания - Националната стратегическа референтна рамка, беше подписана вчера в София от еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер и българския финансов министър Пламен Орешарски. Темата е основна за "Дума".

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

"Преговорите за медиците ни зациклиха заради компенсациите", пише "Сега". "В случай на компромис по последната точка, отнасяща се за финансовите компенсации, споразумението ще бъде смятано като отказ от страна на семействата от смъртното
наказание", казва говорителят на асоциацията на семействата на заразените либийски деца Идрис Лага.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 24 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 29 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.