0

П роверяват прокурори, предупреждава "Труд". Безпрецедентна ревизия на делата на прокурорите в цялата страна по време на 7-годишния мандат на Никола Филчев тръгва във Върховната касационна прокуратура.

Главният прокурор Борис Велчев назначи комисия от седем магистрати, които ще докладват за нарушенията до 29 април. Ще се проверява кога от ВКП са се намесвали в приключване на дела, без това да е в тяхната компетентност, защо има забавени преписки и кои са виновните.

22 съмнителни вуза дадени на прокурор,

отбелязва "Сега". "Поискахме проверка на 22 търговски дружества или сдружения с нестопанска цел, които твърдят, че са представители на чуждестранни висши училища и провеждат дистанционно обучение. В действителност това са поделения, разкрити в разрез със закона", коментира просветният министър Даниел Вълчев.

Искам край на тази престъпна дейност, заявява пред "Монитор" Борис Велчев. "Трябва да видим каква е ефективността на прокуратурата в противодействието срещу този тип престъпност във всичките й елементи - от иманярите, които копаят до колекционера, който си прави частен музей."

Прокурори да влязат и в музеите,

предлага Кирил Христосков, експерт по културно наследство. Поводът е намерението на прокуратурата да разследва произхода на експонатите с културно-историческо значение в частни колекции.

В интервю за "24 часа" той обяснява: "Прокурорската проверка може да регламентира функциите на държавата, обществото и частния бизнес. При действащото законодателство поначало всички колекционери, които са дефинирали и които са съобщили по съответния ред на държавата за притежаването на такива предмети, не могат да бъдат преследвани."

МВР шефът отрича във властта да има напрежение,

съобщава "Труд". "Случаят с Йордан Костадинов не може да породи напрежение в управляващата коалиция. Въпросът е принципен," заяви в кулоарите на парламента вътрешния министър Румен Петков.

Той изнесе данни за злоупотреби за 100 млн. лв., които извършил бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй". Петканов нарече "абсурдни" слуховете, че в дъното на скандала се крият икономически интереси.

НДСВ атакува "Атака" за национализацията,

извежда "Труд. "Срамно е парламентарна сила в демократично избрано Народно събрание да предлага закон, чрез който България се тласка към икономическа диктатура и световна изолация", коментираха от групата на НДСВ законопроекта на "Атака" за национализацията. Позицията си царистите изразиха в специална декларация.

Ало, Брюксел, пуснете предпазните клаузи,

е коментарът в "Сега". "Мълчаливият отказ", бетониран от парламента в новия Административно-процесуален кодекс, е немълчалив отказ за борба с корупцията и некадърността на чиновниците, подчертава авторът.

Мнозинството отхвърли предложението за приемане на принципа на "мълчаливото съгласие", ако администрацията не се произнесе по дадено искане в срок. Вместо това наложи правилото за "мълчаливия отказ". Така на практика бе признато катастрофалното положение на българската администрация, коментира изданието.

Някои наши доктори взимат по 15 000 лв.!,

разкрива в интервю за "Труд" д-р Иван Букарев, директор на Националната здравноосигурителна каса. "Толкова ли е трудно да се разбере, че никой не е орязал доходите на лекарите! Даже тази година в болничните каси влизат повече пари, отколкото през 2005 г. Е, здравната каса вече няма да позволява да бъде източвана. Пари тя ще дава само за свършена работа. И най-строго ще контролира харча на всеки лев.", обещава той.

Ставаме държава на пенсионерите,

коментира "Стандарт". Повдига се темата за глобалните и националните измерения на демографската криза. Идеите за подпомагане и стимулиране на семействата с бюджетни средства означава просто поредно преразпределение на националния доход и прехвърляне тежести от едни социални групи на други.

Държавата следва да насочи усилията си към подобряване на икономическата, правовата, социалната среда за цялото население, а не на отделни групи, е позицията на автора.

71%: Боклукът на София е държавен,

пише "24 часа", като се позовава на данни от телефонен сондаж на НЦИОМ. Столичани от центъра и в крайните квартали са еднакво добре информирани за проблемите с отпадъците на града.

Хората ясно осъзнават, че решението на проблема не бива да се отлага повече - 84% се обявяват за бързи мерки. Едва 7% подозират, че темата за сметта на София е изкуствено раздухвана.

Сините минират шансовете си за общ президент,

смята "Труд". "Разтревожен съм от начина, по който тръгваме към президентските избори. Всяка нападка и остър тон минират шансовете ни за победа", заяви вчера лидерът на СДС Петър Стоянов. Той добави, че от сините не могат да се очакват действия, които да попречат на обща кандидатура.

"Томов с мерак за Нова левица",

съобщава "Дума". След близо 10-годишни лутания из лявото пространство днес партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация" ще обсъжда вариант да се присъедини към "Коалиция за България" или към "Нова левица".

Това показват подготвените документи за форума на формацията. Ако се осъществи този вариант, хората на Томов смятат, че ще приемат лидерството но БСП в лявото пространство, както и че ще се стремят към единни листи със социалистите.

"Национализмът се ражда от шамани" е анализът в "Стандарт".

"Национализмът се завръща като липса на друг изход в различните времена по различен начин и в различни форми. Той се възпроизвежда. Но винаги намира терен там, където нараства мъчителната неувереност, разпадане на традиционни ценности, изкуствена културно-политическа ориентация, където безпомощността търси изкуствена мощ, където се търси обяснение извън нас за плачевна действителност, където славното минало е само утеха", разсъждава авторът.

"Президентското лоби" е коментар в "Капитал". Бойко Борисов, ДПС и неизпълнените обещания на БСП са пречка за втори мандат на Георги Първанов, твърдят анализатори от "Дондуков"2.

Според тях неодобрението към него ще продължава да се увеличава, но няма да е фатално, ако обърне внимание на две неща - скока на цените и Бойко Борисов. Допуска се възможността Стефан Данаилов да оглави инициативния комитет в подкрепа на Георги Първанов, ако той се кандидатира като независим.

Завод ще бълва 800 000 т спецстомана,

съобщава "Труд". Първа копка на нов завод за производство на специални марки стомана и бетонно желязо в пернишката "Стомана индъстри" беше направена вчера от икономическия министър Румен Овчаров.

"Това ще бъде най-големият завод за специални стомани на Балканския полуостров. Като част от нашата фирма той ще увеличи стоманодобива ни от 1,2 млн. т на 1.6 млн. т годишно", поясни изпълнителният директор Владимир Николов.

Сатирата няма да замести прокурорите,

твърди в интервю за "Сега" известният карикатурист и сценарист Доньо Донев. "Най-младата ни карикатура - след 10 ноември, е много успешна. Почти на всички големи световни фестивали сме вземали първите награди. Което означава, че българският карикатурист е ангажиран, точен, находчив, изобретателен и преди всичко художник", споделя той.

"Новинар" помества интервю с друг наш известен карикатурист - Велин Андреев - "Карикатурата е като пирон в подметката". Името му се свързва с вестник "Стършел", който вече е с 60-годишна история.

"Бях започнал на моменти да мисля, че карикатурата залязва. Но явно винаги трябва да има някакъв дразнител, някакъв пирон в подметката на силните на деня...", казва той.

Ако спрат коктейлите, ще се намерят пари за култура,

отбелязва в интервю за "Монитор" поетът Георги Константинов. Според него бедата е, че никой по върховете на държавата не иска да вземе под закрила българската духовност.

"Другата опасност е чалгата. И тя не е само във фолклора, а в мисленето. Чалга има и в политиката, и във взаимоотношенията между хората. Тя е лесното мислене, периферното мислене с повърхностното отношение към нещата."


 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 56 минути

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 1 час

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 3 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 4 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 4 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 4 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 4 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 5 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 6 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 6 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 6 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 6 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 6 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 6 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град