0

Н еделчо Беронов постави ултиматум на Бойко Борисов, обявява "Дневник" и цитира десния кандидат за президент: "Докато Бойко Борисов не каже дали ще застане зад Георги Първанов за втори президентски мандат, няма да поискам неговата подкрепа".

Така Беронов отговори вчера на изявлението на столичния кмет, че досега нито веднъж не го е потърсил за разговор около вота.

Стоя зад Първанов, щом Бойко не играе, казва пред "Стандарт" кметът на Каварна Цонко Цонев, който е един от 173-мата градоначалници, обявили се за втори мандат на сегашния държавен глава. Според него столичният кмет няма да се кандидатира за вота наесен.

ГЕРБ трябва да издигне Бойко Борисов за президент, казва в интервю за "Монитор" кметът на Сливен и член на ГЕРБ Йордан Лечков. Ако Борисов откаже, ще номинираме друг или ще кажем на симпатизантите си да гласуват по съвест, допълва той.

Вдясно все още броят Борисов за десен,

коментира "Сега". Въпреки че знакови кметове на ГЕРБ като Цонко Цонев (Каварна) и Георги Манолов (Свиленград) подкрепиха Георги Първанов, СДС все още се надява на съдействие от Бойко Борисов за вота през октомври, пише изданието.

Подобен извод прави и "Труд": "И СДС опитва да привлече Бойко Борисов". Изданието цитира лидера на партията Петър Стоянов, според когото подкрепата на ГЕРБ и Борисов за десния кандидат- президент Неделчо Беронов ще се отрази благоприятно и тази възможност трябва да се търси до последния ден.

Пред "24 часа" лидерът на ДСБ Иван Костов твърди, че Борисов не им е противник, но ако държи да е - да се кандидатира. Според Костов само Неделчо Беронов може да бие Първанов на втори тур.

Ще стана президент още от първия тур, категоричен е в интервю за "24 часа" ген. Любен Петров. Той допълва, че кандидата му за вицепрезидент ще е актрисата Нели Топалова.

На първата си страница "Труд" предава предложението на финансовия министър Пламен Орешарски необлагаемият минимум догодина да бъде 200 лв. Сумата е с 20 лева по-голяма от досегашните 180 лв.

Вчера министър Орешарски направи отчет за дейността на ръководеното от него министерство за изминалата година. Темата е водеща и в "Земя".

Ведомства и общини пак с дефицит,

констатира "Сега". От изказване на Орешарски става ясно, че влошаването на дефицита по текущата сметка ще прескочи летвата от 12% и ще остави бюджета на министерства и общини недофинансирано и тази година.

Държавата има достатъчно пари да се превърне в Кувейт на Балканите, като премахне данъците за населението и фирмите, пише на първа страница "Монитор" и пояснява, че около това мнение са се обединили експерти след отчета на финансовия министър.

В арабската държава хората не само не плащат налози, а и правителството им прави парични подаръци за отглеждане на дете или по празнични поводи.

Парите за бедствията не стигат, алармира "24 часа", като цитира министърът на бедствията и авариите Емел Етем. Вчера тя представи отчет за работата на ръководеното от нея ведомствопрез първата година от създаването му.

"Сега" допълва, че министърката е удължила с една година срока на договорите за фургоните, в които пострадалите от миналогодишните наводнения бяха настанени.

Първият пряк сблъсък на БСП

с новата й вътрешнопартийна опозиция ще стане тази събота, когато червеният пленум ще обсъжда икономическата политика на управляващите, прогнозира "Сега".

Очаквало се на този пленум новото ляво крило да критикува ръководството и кабинета. Обвиненията срещу правителството са, че води дясна политика и защитава корпоративни интереси, уточнява всекидневникът.

"Дневник" пише, че ръководството на БСП се готви единодушно да защити зам.-председателя на партията и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от критиките на вътрешната опозиция на предстоящия пленум.

Не можеш да провеждаш истинско, стабилно, мощно ляво управление в бедна държава, твърди в интервю за "Дума" зам.-председателят на Изпълнителното бюро на партията Димитър Дъбов.

Според него ако има компромиси в правителството на тройната коалиция, те са само в идеологическата област.

От уводната си страница "24 часа" разказва, че инспекторатът на МВР е започнал от вчера мащабна проверка на всички наказателни постановления за заловени шофьори с над 1,2 промила в столичния КАТ.

Тя е заради шефката на звеното "Административно-наказателна дейност" в КАТ-София, Илияна Стоименова. Стоименова е отстранена от длъжност до приключване на проверката.

Освен това ще се разследват и всички парафирани от нея документи за отнемане на точки при катастрофи. Шефката е сред четиримата уличени служители на КАТ-София заради групата на Нестор Несторов (син на уволнения началник на КАТ Илия Илиев).

Антимафиотите я засекли, че "изчиства" актове за алкохол и отнемане на наказателни точки срещу заплащане.

"Парламентарната Антимафия се заема със Соломон Паси", е заглавие в "Новинар". Комисията за борба с корупцията в парламента може да започне разследване за начина, по който миналото правителство е похарчило 20 млн. лева по линия на информационната стратегия за присъединяване на България към ЕС.

Разследването за БЧК приключва до 30 дни,

обявява "Сега". Главният прокурор Борис Велчев е дал указания до края на септември да приключи разследването срещу председателя на организацията Христо Григоров.

Седем месеца след като Григоров беше обвинен за злоупотреби с особено големи размери, а разследването с него още се бави, БЧК изпрати писмо до премиера Сергей Станишев и до главния прокурор. В него се настоява за скорошно решение по делото.

В анализ "Сега" разсъждава върху това кой ще заема поста на българския еврокомисар. "Две дами в сблъсък за поста", пише в заглавие изданието и под него помества снимките на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и посланичката ни във Франция Ирина Бокова.

Ако те не успеят, за поста може да се класира и външният министър Ивайло Калфин, коментира всекидневникът и лансира идеята, че ако е вярно, че БСП и НДСВ вече са спазарили поста на българския еврокомисар срещу узаконяването на "царските имоти", лесно може да се отгатне кой ще представя България.

От първа страница "Стандарт" съобщава, че бившият столичен кмет Стефан Софиянски и ексшефът на София-област Олимпи Кътев ще бъдат привикани в Софийската градска прокуратура заради реституираните с тяхната "лична благословия" имоти на Симеон Сакскобургготски.

Утре тръгват две следствени дела.

Едното е за връщането на двореца "Врана" с подписа на Софиянски. Другото е реституцията без нотариални актове на дворците "Бистрица" и "Ситняково" и хижа "Саръгьол" с подписа на Кътев.

В интервю за "Труд" депутатът от ДПС Христо Бисеров говори за царската реституция. "Имотът "Врана" - придобит с измама", извежда в заглавие изданието.

Външна политика

"ООН не иска фрегатата ни "Дръзки" в Ливан", съобщава в заглавие "Сега" и уточнява, че преговарящите от ООН са отговорили отрицателно на предложението България да изпрати фрегата във водите около Ливан.

Пет варианта за военното ни участие в Ливан, констатира "Монитор" след изказване на министъра на отбраната Веселин Близнаков, който вчера направи отчет за свършеното във военното ведомство през изминалата година.

Освен хуманитарната помощ, която страната ни ще окаже в региона, ще бъдат разгледани още четири възможности. Може да участваме както с подразделение на Сухопътните войски, така и с части от Военноморските сили, обявил министърът, но отказал повече подробности.

Веселин Близнаков заплаши вчера израелската "Елбит системс" с прекратяването на договора за ремонт на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17, ако до 18 октомври компанията не изпълни ангажиментите си, информира "Дневник". Според договора първият прототип на ремонтиран хеликоптер трябваше да е готов до средата на този месец.

Общество

"Сега" информира, че от Министерството на земеделието са регистрирали рекорден износ на пшеница за последните пет години. По това време обикновено от страната са изнасяни около 200-250 хил. т зърно, а сега експортът е двойно по-голям и е достигнал 501 хил. т. Няма опасност от дефицит.

Вече няма място за софийския боклук, предупреждава "Труд" и цитира зам.-кмета по екологията Милор Михайлов: "Боклукът на София ще остане по улиците през октомври, защото няма вече да има къде да го складираме".

Територията на сегашните площадки в "Кремиковци" и "Дружба" са с изчерпан капацитет.

До две седмици се очаква да излезе становището за годността на мината в Бобов дол, но за да заработи тя като депо, е необходимо повече от година и половина.

Иде края на студентите и дипломите менте, обявява "Дневник". Вчера министърът на образованието и науката Даниел Вълчев представи регистрите на академичния състав, на студентите и докторантите, както и регистъра за легализирани дипломи след завършено образование в чужбина.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 13 минути

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 10 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 10 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 10 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 11 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 11 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 11 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 12 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 12 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 13 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 13 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 13 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 14 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 14 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак