0

П ортугалският парламент ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС, съобщава "Сега". Това стана в присъствието на председателя на Народното събрание Георги Пирински, който е на визита в Лисабон.

Пирински заяви, че не вижда причини за втори вариант за членството ни в ЕС освен дата 1 януари 2007 г. Той бе и на церемонията по встъпването в длъжност на новия португалски президент Анибал Каваку Силва вчера.

"Не се готвим за предпазните клаузи за членството ни в ЕС. Целта ни е присъединяване на 1 януари 2007 г. без всякакви клаузи", заявява министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от "Труд".

Тя представи пред колегите си от кабинета анализ за необходимите действия за избягване на отлагането на членството ни в съюза до 2008 г. и налагането на т. нар. малки клаузи.

"Десни пленяват Европа с роден фолклор и вино",

коментира "Труд" идеята на нашите наблюдатели от десницата в Европейския парламент да организират "Дни на другата България".

Отбрана

Външният министър Ивайло Калфин ще ръководи междуведомствения съвет за участието на България в НАТО, отбелязва в-к "Българска армия". В интервю за същото издание Калфин казва, че оценката за българските военни контингенти зад граница е висока.

Досега няма регистриран инцидент в лагера "Ашраф", но когато войник отива в Ирак, той трябва да знае, че ситуацията е военна и той не отива на разходка, каза журналистът Мохамед Халаф, цитиран от всекидневниците.

Той беше сред участниците в днешната кръгла маса за демократизацията и сигурността в Ирак, организирана от Атлантическия клуб в България. Бежанският лагер на "Ашраф", който ще охраняват българските рейнджъри в Ирак, е "троянският кон" на американците, добави Халаф.

САЩ зачита българския суверенитет,

заявява в интервю за "Стандарт" зам.-помощник държавният секретар на САЩ Марк Пекала. Трябва да знаете, че базите са си ваши, а ние ще сме посетители, посочва още Пекала.

България няма да съди американските войници, които ще населят американските бази за извършени престъпления у нас, научил "Монитор".

Вътрешна политика

Връзките между престъпни групи и корумпирани държавни служители компрометират ефикасното прилагане на закона в България, се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека, посочват "Стандарт" и "Сега".

САЩ ни критикува за човешките права - е основният извод, който правят повечето издания от доклада.

Непроизнасянето в срок на административен орган се счита за мълчалив отказ да се издаде актът, реши вчера парламентът, приемайки на второ четене текстове от проекта за Административно-процесуален кодекс.

Парламентът бетонира диктатурата на чиновниците,

коментира под глава "Сега" и допълва: "Мнозинството отказа да въведе модерния принцип на "мълчаливото съгласия", защото е прекалено революционен."

Предложения за нови промени в Наказателния кодекс прие на свое заседание кабинетът вчера. Максималната глоба, която съдът може да присъди в зависимост от доходите на провинилия се, да е 3,6 млн. лв., отбелязват всекидневниците.

Мъжете също ще бъдат законово защитени от сексуален тормоз на работното място,

извежда "24 часа" от приетите промени, според които правата на мъжете се изравняват с тези на жените. От поправките в НК "Стандарт" акцентира на уводната си страница, че затворът за кражба се намалява от 8 на 5 години.

По-тежки наказания за педофилия, по-леки за крадци, обобщава "Новинар", а "Дума" пояснява, че от 3 до 10 години затвор се увеличава наказанието за педофил.

Сметната палата готова да качи в интернет имотите на властта,

обявява "Сега". Одитната институция и Американската агенция за международно сътрудничество разработвали специален софтуер, с който данните ще бъдат пуснати в мрежата до края на годината.

Гневни сме, но коалицията още е цяла, извежда "Труд" от интервюто си със зам.-председателя на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Той коментира съмненията, че бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов, който е депутат от НДСВ, е допуснал нарушения за 100 млн. лв.

Цялата ситуация е много подозрителна с "невинното" изтичане на информация

през пресцентъра на Народното събрание, в резултат на което колегата Костадинов е вече набеден, преди да е разследван, казва Илчев. Според него "Атака" не е и няма да се развие като расистка партия или формация.

НДСВ е недоволно от работата на премиера, защото той не координира точно действията на министрите си, въпреки че полага най-сериозни усилия да се създаде впечатление, че се провежда единна политика, споделя секретарят на НДСВ Владимир Дончев, цитиран "24 часа".

Изявлението му е по повод скандала около Йордан Костадинов. От изказването на Дончев "Стандарт" извежда, че отговорността на премиера е да овладее своя отбор да работи в една посока.

Задочен скандал избухна между столичния кмет Бойко Борисов и лидера на ДСБ Иван Костов,

пише "Труд". Депутатите от ДСБ обвиниха в парламента градоначалника, че "хлечни" по проблемите с боклука и е "изключително некомпетентен".

Борисов пък ги нарече "болшевики, гласуващи с БСП" и нарече Иван Костов "най-лошият управник на България", допълва изданието.

В интервю за "Дума" лидерът на СДС Петър Стоянов определя бъдещата формация на Бойко Борисов като част от политическата престрелка между Борисов и премиера.

Знам, че името ми е обсъждано за кандидат-президент на десните, но не съм получавала официални предложения, цитира "Монитор" председателя на Съюза на съдиите Нели Куцкова.

"Лансират кмета на Пловдив за президент на сините", "ДСБ иска Екатерина Михайлова за вице", съобщава в заглавия "Новинар".

Общество

Изданията съобщават за осъдения на седем години затвор Илия Измирлиев. Той бе признат за виновен за катастрофата на 4 април 2004 г. край р. Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Според магистратите, подсъдимият е предизвикал катастрофата, защото е карал с несъобразена скорост. Присъдата е при първоначален общ режим и подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок. Адвокатът на Измирлиев Любен Лашков заявил, че ще обжалват присъдата.

Онкоболна осъди посмъртно здравното министерство,

отбелязва "Сега". Росица Шкодрова, която почина в Пловдив от рак заради липса на лекарства, осъди окончателно Министерството на здравеопазването.

Парламентът ще плаща на София по 500 хиляди лева на година за 190 паркоместа при сградата на Народното събрание и зад партийния дом, научил още вестникът. Това било договорено на среща между кмета на столицата Бойко Борисов и председателя на парламента Георги Пирински.

"Труд" коментира под глава нова наредба за опазване на зелените площи, която предстои да бъде обсъдена от Столичния общински съвет. Според нея всеки, който паркира или влезе с колата си в градинки, паркове и детски площадки в София, ще плаща глоба от 500 лв.

Няма нито един завод в чужбина, който да може да обработи балите с боклука на София,

защото отпадъците не са сортирани и филтрите на инсталациите не могат да поемат вредните вещества, съобщил кметът Бойко Борисов на заседанието на СОС.

"Решенията за сметта отиват на боклука", коментира под глава "Дума".

"Сега", "Земя" и "Дума" пишат за призива на КНСБ работодателите да не поставят под съмнение целия процес на колективно договаряне само защото не са постигнали резултата с добавката за стаж.

В интервю за "Труд" председателят на социалната комисия към парламента Хасан Адемов казва, че ако добавките за труд отпаднат трябва да се подготви нова наредба, която да отчита всички компоненти при формирането на работната заплата.

Бившият български премиер Симеон Сакскобургготски бил принуден

да заеме ясна позиция в полза на българското участие в международната коалиция на воюващите в Ирак след остър телефонен разговор с Белия дом и рязка намеса в него на Кондолиза Райс - тогава съветник на президента Буш, разкрива "24 часа".

Случката била описана от американския журналист Боб Удуърд в книгата му "План за атака".

Софийската градска прокуратура прекрати делото, заведено срещу неизвестен извършител, за филма на Би Би Си "Да купиш игрите", информират вестниците. Делото бе заведено по сигнал на Иван Славков.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 19 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 39 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 2 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 9 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 11 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 12 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 12 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел