0

О коло два часа парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред изслушва вътрешния министър Румен Петков по последните скандали в МВР.

Парламентарната комисия има съмнения за престъпна дейност от страна на ръководството на МВР, каза председателят на комисията Минчо Спасов пред журналисти след извънредното й заседание.

Спасов, който е депутат от НДСВ добави, че ако заключенията в доклада на вътрешната комисия, който трябва да бъде изготвен в седемдневен срок, са критични към работата на министър Румен Петков, въпросът за неговата оставка ще бъде поставен на политическо ниво от НДСВ.

Сигурно премиерът е прав, с тези думи лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори на въпрос дали споделя мнението на премиера, че ставащото в МВР е оздравителен процес.

Очаквам окончателната оценка на Военна прокуратура и не бих искал да коментирам, защото аз за разлика от други не съм компетентен, каза Доган.

Запитан кога ще има среща на лидерите от тройната коалиция, лидерът на ДПС отговори, че това ще стане следващата седмица. Той не пожела да коментира дали на срещата ще се обсъждат промени в правителството.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски изтъкна, че от медиите научава за предстоящите срещи на тройната коалиция и те ще се случат, когато се реши.

Мисля, че се спекулира много и едва ли това помага да се разбере какво точно става, каза Сакскобургготски по повод скандалите в МВР.

Той отбеляза, че трябва да се направи проверка по един професионален начин от отговорните за това органи и тогава да се правят заключения и да се търси отговорност.

Стенограмата от днешното заседание на комисията ще бъде изпратена на главния прокурор, добави Спасов.

След като изпращаме сигнал до прокуратурата имаме съмнение, че има неправомерно боравене с информация, има изтичане на информация, което може да се окаже престъпление, а не само административно нарушение, каза Минчо Спасов.

Според него сигналът, който комисията вчера е получила от бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов за документооборота в МВР е много тревожен. В миналото е имало движение на преписки, които не са били описвани и по твърдения на Танов някои от преписките са изчезнали, обясни председателят на вътрешната комисия.

За това депутатите ще препоръчат на министър-председателя да бъде направена проверка на документооборота в министерството от Инспектората на МС.

Според Спасов, министър Петков не е дал задоволителни отговори за срещата си с дупнишките бизнесмени братя Галеви.

В отговор на въпрос дали трябва да бъде отстранен министър Петков, Минчо Спасов посочи, че според Етичния кодекс на държавния служител преценка дали кодекса е спазван е на министър-председателя, а дали има извършено нарушение трябва да прецени прокуратурата.

Опозицията е предложила след изслушването на Румен Петков да бъде изпратено писмо до министър-председателя Сергей Станишев с две искания - премиерът да назначи проверка от Инспектората към Министерски съвет, която да провери документите, фактите и обстоятелствата в МВР, изнесени като обвинения към министерството на вътрешните работи.

Второто искане е препоръка към премиера да отстрани временно от длъжност Румен Петков, за да не пречи вътрешният министър на исканата проверка, съобщи пред журналисти депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Той добави, че в сегашното правителство вече има такъв прецедент, свързан с министър - отстраняването на Румен Овчаров, който бе пуснат в отпуск, докато бе разследвана дейността му.

Предложението на опозицията не е било прието като при гласуването 10 депутата са били "за", 10 - "против", а двама са се въздържали. Това са били Татяна Дончева и Георги Петканов.

Пред комисията вътрешният министър е представил материали, които еднозначно доказват, че се лъже по безскрупулен и безпардонен начин с цел оклеветяване на МВР и на ръководството му, съобщи БГНЕС.

Според Румен Петков вчера Танов е заявил, че не му е предоставен списък с лидери на престъпни групи, всъщност такъв списък съществува и той е адресиран до самия Танов, каза Румен Петков пред журналисти.

Според него не са верни и твърденията на Танов, че през главата му е направена справка от тогавашната му заместничка Донка Георгиева. Петков уточни, че въпросната справка е направена по негова заповед и тя е била за извършени проверки на лични работни дела на сътрудници в сектор "Икономика".

В нея няма имена, а само псевдоними, обясни Румен Петков.

Георгиева е направила препоръка да бъдат санкционирани двама служители, тъй като не са работили достатъчно за подготовката на справката. Впоследствие Ваньо Танов е предложил Георгиева за пенсиониране, а единият от служителите, който е предложен за наказание е станал негов заместник.

Петков отхвърли и твърдения на Танов пред комисията, че министърът е предупредил Георги Самуилов за разработки по него.

"Разработката е започнала през 2004 г. Тя е приключила с повдигане на обвинение на Самуилов и още петима души за укриване на данъци в особено големи размери и участие в организирана група. Три дела вече са приключили срещу Самуилов и нещата са публични", обясни министърът.

Той уточни, че оповестява всички тези факти, тъй като "вчера се лъга по много безпардонен начин".

Според Петков тези които са мотивирали Ваньо Танов да лъже и да се изявява бурно по медиите би трябвало да разберат, че са вредни за страната. Той не обясни кого има предвид и каза, че това е въпрос на догадки и политически мотиви.

Танов беше кандидат за кмет на Русе от ГЕРБ и сега е общински съветник там, припомни министърът.

По повод на срещата си с дупнишките бизнесмени братя Галеви, Петков посочи, че според направените предварителни анализи не е имал основание да я откаже.

По повод на това дали е уведомил премиера за въпросната среща, Петков заяви: Не мисля, че за всичко, което предприемам като вътрешен министър трябва да уведомявам министър-председателя.

Министърът на вътрешните работи обясни, че срещата с Галеви е била записана по негово разпореждане, но не уточни дали записите все още се пазят.

Министърът каза, че не е имал избор да огласи името на бившата барета Алексей Петров, тъй като от вчера Ваньо Танов е дал достатъчно сведения за него.

Председателят на Европейската комисията Жозе Мануел Барозу е обезпокоен от случващото се в последните дни в МВР и по време на утрешната си среща с премиера Сергей Станишев в София ще очаква от него повече информация за ставащото, това съобщи БНР като цитира говорителя на комисията Марк Грей.

Той добавил, че една от основните цели на Барозу щяла да бъде да окаже подкрепа на Станишев в осъществяването на реформите и постигането на напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 9 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 33 минути

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикват хаос в Лондон (ВИДЕО)

Свят Преди 35 минути

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 45 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 50 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 1 час

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 2 часа

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 2 часа

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 2 часа

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК