0

Ч ервена точка за Станишев - в буквалния смисъл. Пресата днес публикува колоритни снимки от посещението на премиера в Индия, на част от които се вижда как красива индийка му лепва бинду за здраве и против уроки в училище "Г.С.Раковски" в Делхи.

Предупреждение идва от "Сега" със заглавието "Разузнавач №1: У нас има спящи терористични клетки". При конкретни условия в зависимост от позицията на дадена държава по определен проблем или криза тези клетки могат да бъдат активирани, смята директорът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров.

"Дневник" коментира вчерашния форум за регионална сигурност в София, изненадващо станал трибуна, на която ключови български официални лица изказаха позиция за бъдещето на Косово. Заглавието е: "Предимствата на гръмкото мълчание".

Въпросът е толкова деликатен и оплетен, че най-разумната политика точно в този момент е София да пази гръмко мълчание дори когато има какво да каже, смята вестникът.

"24 часа" информира от първа страница за: "Радар и за неплатени глоби и данъци". Борден компютър за вграждане в полицейски и охранителни автомобили лови автоматично нарушители на пътя, съобщава вестникът.

Монтираните към компютъра видеокамери записват номерата на преминаващи коли и полицаят знае краден ли е автомобилът, минал ли е на технически преглед, има ли шофьорът неплатени глоби и данъци.

Устройството е било показано на откритата вчера международна изложба "Защита и сигурност 2007".

Гръмко се изказват напоследък учителите, или поне техните представители. "Сега" публикува мнения от форума си, от които става ясно, че учителските протести не срещат безрезервна подкрепа. Нещо повече - смята се, че вдигането на заплатите е обвързано с по-високо качество в работата на педагозите.

Анализ на вестника по темата е озаглавен "Шофьоро-интелигентската стачка в училищата". Бунтовете у нас миришат на гнило - тук трябва да пречиш на останалите, за да те забележат. Затова и учителите се държат като таксиметрови шофьори. Жалко, отбелязва изданието.

МОН готви контраудар на учителските синдикати, пише още "Сега". От 15 септември просветното ведомство започва директни разговори с учителите от цялата страна "очи в очи".

В същото време министър Даниел Вълчев намекна, че ще удължи учебната година, ако стачката се проточи, съобщава вестникът.

Според "Стандарт": "Учителите узряха за най-важния урок". Ако едно време ни преподаваха урока, че нещата са непроменими, днес учителите трябва да предадат най-важния урок на децата ни - как да променят света към по-добро и как да отстояват правата си, смята авторът.

Реплика на министъра на образованието откриваме в "Дневник" на страниците за анализи и коментари под заглавието "Министър и синдикалист". Вълчев припомня, че учителският протест започна още през пролетта, но без участието на синдикатите.

Г-жа Такева беше кандидат за евродепутат и смяташе да се пренася да живее в Брюксел, респективно в Страсбург, добавя министърът. И напомня, че резултатът й е едно от онези числа, които се учат някъде в гимназията, малките дори не могат да ги произнесат.

Затова според просветния министър синдикатите някак си се включиха наскоро. Изглежда има някаква нагласа непременно да има стачни действия през септември. В крайна сметка всеки сам ще си прецени дали това е правилно, дали това е формата, дали това са исканията, категоричен е Вълчев от страниците на "Дневник".

"24 часа" излиза с анализ под заглавие "Трудно учителите ще отхапят 500 млн. лв. от излишъка", който насочва към идеята, че ако се каниш да си поискаш правителството да ти вдигне заплатата, най-добре го прави преди избори. Справка - шофьорските протести преди евровота.

Проблемите не се решават на парче, коментира в интервю за "Монитор" образователният министър. Учителите заслужават по-високи заплати, но не можем да им ги дадем веднага, допълва той.

Правителството не е склонно да работи на парче и под синдикален натиск, а по ясна програма за подобряване на качеството на образованието до края на мандата, категоричен е Вълчев.

А иначе: "Избирателят се европеизира", пише "Дума", като цитира социолог. Това означавало, че гражданинът вече не слуша приказки, а сключва договор с властта.

Коалицията не е женитба до гроб, а договор, коментира пред "24 часа" председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. Като цяло партиите от коалицията са със съзнанието, че не бива местните избори да се превръщат в раздор за коалицията, посочва той.

Според него стореното дотук е гаранция за успешно довършване на мандата. Ще има състезание за доказване на политическата тежест на партиите - това е нормално, отбелязва Миков.

Всекидневникът продължава изборната тема с материал за ситуацията във Варна, където три социологически агенции били категорични: "Кметът пак кмет, но с генералски местен парламент".

Кирил Йорданов върви към третия си мандат във Варна още на първия тур, могат леко да го затруднят бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров и морският капитан Свилен Крайчев, допълва вестникът.

"24 часа" публикува и интервю с ген. Ваньо Танов, кандидат-кмет на ГЕРБ за Русе. Как да се бориш, когато в сивата икономика ги делят на "наши" и "чужди", пита той.

Не напуснах МВР от желание за политическа кариера, но когато бизнесмените започнат да се делят на "наши" и "чужди", за каква борба с корупцията по висшите етажи може да става дума, пита се той. Танов отбелязва, че ако стане кмет, за него ще важно да спре разхищението на общински пари.

Днешната преса също така информира, че бизнесменът Георги Гергов се е отказал от надпреварата за кмет на Пловдив.

Преди да е стартирала кампанията, се отприщи компроматна война, която аз не разбирам; основните играчи влязоха в непочтени битки, които са под достойнството ми, мотивира се Гергов.

Другата причина е, че на 5 септември той бе избран от 26 неправителствени организации да оглави новоучредената конфедерация на туристическата индустрия.

Кандидатурата на Слави Бинев за кмет на София от "Атака" е една от вероятните и скоро се очаква да бъде обявена, цитират вестниците думи на лидера на "Атака" Волен Сидеров пред БТА.

Според него ако Бинев се включи в битката, двубоят между него и Бойко Борисов ще бъде много интересен и двамата ще отидат на балотаж.

"Труд" информира, че: "Фронтът срещу ДПС в Кърджали се разпада". Двама от кандидат-кметовете на гражданско обединение "За Кърджали" са се оттеглили от надпреварата.

Вестникът продължава изборната тема, като публикува интервю с председателя на СДС Пламен Юруков. Борисов го е страх от дясното единство, смята синият лидер.

Подкрепата за Борисов не е на дискусионния клуб на СДС, а на групичка хора, които са на хранилка в общината, заявява той. С тези прояви всъщност започна предизборната кампания на Борисов срещу десния кандидат Мартин Заимов, коментира той.

Според него обединени СДС и ДСБ имат повече шансове от Бойко Борисов. Юруков прогнозира балотаж Заимов-Борисов.

Пред "Стандарт" посланикът на САЩ Елена Поптодорова посочва, че американците отбелязват 11 септември скромно.

За последен път на този 11 септември роднините на загиналите могат да стигнат до мястото на гибелта им, защото започва изграждането на нов мемориал и вече няма да може да се полагат цветя, както досега се правеше на мястото, което остана след взривовете, обяснява тя.

Поптодорова коментира и живота на българите в САЩ. Според нея през последната половин година се забелязва интерес към връщане в България.
Доверието в съда се връща, констатира "Дума", като цитира данни на социологическата агенция "Алфа рисърч".

Съдилищата са по-независими от икономически и политически натиск, както и от въздействие от организираната престъпност, ставало ясно от проучването.

Министърът на културата Стефан Данаилов и ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев се споразумяха да бъде създадена експертна комисия, в която ще влязат ботаници и специалисти по паметниците на културата и парковете, съобщава "Сега".

Новият орган трябва да определи реалните граници на Ботаническата градина в Балчик и да очертае параметрите за работата й, а след това паркът ще се управлява от двете институции.

Две БЗНС-та на бунт срещу трето, съобщава "Труд". БЗНС на Георги Пинчев и БЗНС-НС на Анастасия Мозер се събрали вчера на митинг пред сградата на ул. "Врабча" 1 в София заради правителствено решение те да напуснат сградата и на тяхно място да се настани комисията по досиетата и БЗНС "Александър Стамболийски".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 47 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието