0

Ч астният сектор топи бавно, но сигурно безработицата, твърди "Сега".
Тенденцията за намаление на продължително безработните българи и на хората, които вече са се отказали да търсят работа, продължава.

Това показват данните на Националния статистически институт от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на 2006 г., оповестени вчера.

Българите, останали без препитание повече от година, са 54% от всички безработни. В сравнение със средата на 2005 г. делът им е намалял с повече от 6%.

В края на март продължително безработни са били 57% от всички хора без препитание. Намалява и делът на хората, които вече са загубили желание да си търсят работа. Към 30 юни т.нар. "обезкуражени" лица са 272 900. Година по-рано са били 324 300.

Данните на статистиката показват, че в групата на обезкуражените преобладават мъжете. В същото време представителите на силния пол по-рядко търсят помощта на бюрата по труда.

Трима въртят половината от търговията с акциите, отбелязва изданието.
Пазарът на брокерски услуги в България се характеризира с висока концентрация, показват данните на Комисията за финансов надзор.

Само три от общо 81 инвестиционни посредника са направили близо 55% от оборота на Българската фондова борса през второто тримесечие на годината. На други 10 пък се падат 51% от общия брой сделки.

За година пазарната капитализация на борсата, т.е. стойността на всички регистрирани на нея дружества, е нараснала със 17% до почти 10 млрд. лв. в края на юни. Индексът BG-40, който включва емисиите на 40-те дружества с най-голям брой сделки за последните 6 месеца, реализира ръст от 44%.

Държавните фирми ще се проверяват по сигнали, пише вестникът.
Проверките на държавните фирми, за които обяви премиерът Сергей Станишев през уикенда, няма да бъдат поголовни, а ще се правят по сигнали за корупция или източване, съобщиха министри вчера.

Анализ за ефикасността на управлението им обаче ще се прави за всички дружества, в които държавата има мажоритарен дял. През почивните дни правителството реши да засили контрола върху държавните предприятия.

Премиерът Станишев обясни, че темата е станала точка от дневния ред на оперативното заседание в Евксиновград по негова инициатива. Става дума за фирми, в които държавата управлява, а не за всяка фирма, в която има остатъчни дялове акции, принадлежащи на държавата.

Експерт-счетоводители ще проверяват ДДС, четем още в "Сега".
Насрещните проверки по Закона за ДДС трябва да се предоставят на лицензирани експерт-счетоводители, а не на данъчната администрация.

Идеята е на Българската стопанска камара (БСК). Причината е, че ДДС е един от основните източници на "сив паричен поток" и корупционни средства, смятат от камарата. По данни на НАП предполагаемите щети за бюджета от измами с ДДС за първите 6 месеца на годината са около 80 млн. лв.

АП вече прави само по една сделка на месец, отбелязва изданието.
От началото на тази година до 18 юли Агенцията за приватизация (АП) е сключила само шест приватизационни сделки, т.е. по една на месец. Това сочи отчетът на ведомството, пуснат вчера на сайта му.

Това са сделките за продажба на дружества с над 50% държавно участие. По план до края на годината подчинените на Тодор Николов трябва да продадат 24 такива дружества.

За тази година е предвидена продажбата и на 10 обособени части, но досега е извършена само 1 такава сделка. От предвидените 425 миноритарни пакета за продажба 226 са заделени за удовлетворение на реституционни претенции. Други 113 дружества са включени в забранителните списъци за приватизация.

Потребители ще съдят наред за парното, обявява "Дневник".
Колективен граждански иск на обща стойност 110 млн. лв. ще подаде в съда Федерацията на потребителите заради надвзетите от софиянци пари за парно. Това съобщи председателят на организацията Павел Кърлев пред БНР.

Делото ще е срещу държавата, общината и "Топлофикация-София". Федерацията е изчислила, че тези суми са надвзети от абонатите в периода 2002-2006 г. и с въвеждането на дяловото разпределение. Финансовата ревизия в дружеството установи, че гражданите са надплатили около 33 млн. лв.

Пълна мистерия с боклука на София, смята ежедневникът.
В пълна мистерия потъна чистенето на София, което заплашва градът да се превърне в бунище. Освен, че няма яснота кой ще чисти, остава загадка и къде ще се извозват планините бали.

Съобщенията около концесията за боклука са крайно противоречиви. В. "Капитал" писа, че концесионерите "Волф", ДИТЦ и "Чистота" няма да бъдат продадени на британския инвестиционен фонд "Екуест". Седмичникът се позова на управляващия партньор във фонда Георги Крумов.

"Не сме удовлетворени от цялостните условия, които ни се предлагат. Не мога да бъда категоричен, че в бъдеще няма отново да започнем преговори. Към момента обаче те са прекратени", заявява Крумов.

Климатиците променят енергийния пейзаж, отбелязва още "Дневник".
Рекордните горещини през последните дни увеличиха потреблението на електроенергия от бита заради използването на климатици.

Основните търговци на охладителна техника - веригите "Техномаркет" и "Технополис", съобщиха, че през последната седмица продажбите са скочили рекордно - с 80% повече от предходната.

Определено може да се говори за стихиен ръст в търсенето на охладителната техника, каза Емил Георгиев, който отговаря за продажбите на климатици в "Техномаркет". Жегите удължиха сезона за продажбата им, който обикновено затихва по това време, допълни мениджърът на "Технополис" Божидар Колев.

Бизнесът се жалвал 265 пъти за рушвети, информира "Стандарт".
Фирми са подали 265 сигнала за корупция в сайта на Българската стопанска камара. Те са дадени през 2005 г. във връзка с участия в процедури по обществени поръчки, обяви председателят на БСК Божидар Данев. Той участва на среща в Министерския съвет за антикорупционни практики.

Според бизнеса основните предпоставки за корупция са в отношенията с администрацията и съдебната власт. В камарата има и открита телефонна връзка за информация при съмнения за некоректно поведение при внос.

Дават на частници две ловни полета, пише ежедневникът.
Две ловни полета в Смолянско ще бъдат отдадени на частници, но само за ловния сезон.

"Не става въпрос за концесия, а за отдаване под наем на участъците на две фирми до края на ловния сезон. Договорите са до януари 2007 г. В други лесничейства това е практика, но при нас става за първи път", уточни за шефът на Регионалното управление на горите в Смолян Асен Карабов.

Той допълни, че липсата на средства за изхранване на дивеча са довели до тази мярка. Фирмите "Петро-Г" и "Марина СЗ" ЕООД ще организират ловен туризъм. Те трябва да осигурят авджии и да захранват животните до края на годината. В района се отстрелват предимно диви прасета и малко сърни.

Оглеждат в интернет "Юрий Гагарин-БТ", четем в същото издание.
Кандидатите за покупка на "Юрий Гагарин-БТ" ще правят анализ на компанията в интернет.

"Булгартабак-Холдинг" и консултантите организират виртуална информационна стая, в която ще бъде предоставена обширна информация за дружеството, включително информационен меморандум. Данните ще са достъпни от 28 август на интернет адрес www.gagarin-dataroom.com.

Пращат покани на длъжниците, извежда още "Стандарт".
Покани с напомняне да се плати данъкът върху доходите от 2005 г. са изпратили през август от ТД на Националната агенция за приходи в Шумен.

818 покани са изпратени на еднолични търговци, хора със свободни професии и работещи на граждански договор, които не са платили в срок данъка върху доходите си.

Тази година в 70% от декларациите е имало искане за възстановяване на данъци заради семейното облагане. Родителите все още имат възможност да пуснат декларация, за да се възползват от данъчните облекчения за деца.

Заради хубавото време тази година производителите твърдят, че имат "От всичко по много!", пише "24 часа". 2006-а се очертава като силна година за земеделието.

3,2 млн. тона е прибраното жито. С 8% по-висок е средният добив при житото в сравнение с миналата година. Досега са прибрани 25 хил. тона домати.

Най-голям е ръстът при чушките, увеличението е около 22% спрямо миналата година. Засадени са 227 хил. дка с картофи. С по 14% са увеличени и площите с дини и пъпеши. Реколтата при овошките е на нивото на миналата година. 734 хил. дка са площите с винено грозде.

"Всеки работещ българин издържа по 2,5 неработещи", цитира "Труд" данни на Националния статистически институт за пазара на труда през второто тримесечие на т. г. Според данните заетите лица в активна възраст (над 15 навършени години) са били 3 139 100 души в периода април-юни.

За сравнение според последното преброяване на населението от 2001 г. у нас живеят 7,9 млн. души. Това означава, че всеки работещ издържа по 2,5 пенсионери, учащи и безработни.

В същото време числата вдъхват оптимизъм, тъй като безработицата е спаднала от 10% в началото на годината до 9% в средата.

"Ще гърмят само нагли и глупави директори", е озаглавен анализът в "24 часа". Коментира се правителственото решение да се извършат ревизии в търговските дружества, собственост на държавата.

"Днес управляващите отчаяно са се вкопчили в останалата държавна собственост в търговските дружества. За една година управление правителството на Сергей Станишев не може да отчете нито една значима приватизационна сделка, нито едно преструктуриране и ликвидиране на някой държавен монопол."

Според автора ревизията ще доведе до няколко шумни скандала, но няма да промени систематичното източване на държавните предприятия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 7 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 54 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте