0

З наете ли коя е най-строго пазената тайна до миналата седмица? Не, не е местоположението на Осама Бен Ладен, нито кодовете за достъп до компютрите на ЦРУ или рецептата на Кока-Кола.

Това, което вълнуваше милиони по света и трябваше да остане скрито до нула часа по Гринуич на 21 юли, петък, беше... краят на седмата книга от поредицата "Хари Потър".

За да запазят тази доходоносна тайна, издателите й наложиха строго ембарго за разпространението на книгата (под заплаха от многомилионни глоби) до официалната премиера и подписаха повсеместни спразумения за конфиденциалност с онези, които имат предварителен достъп до нея...

Изострянето на любопитството и "натрупванията" от предишните шест книги дадоха резултат. "Хари Потър и смъртоносните реликви"* затъмни рекорда от шестия роман на Роулинг и се превърна в най-бързо продаваната книга в света, съобщават световните агенции.

От Bloomsbury, британското издателство на книгата, обявиха, че пласираните обеми в Обединеното кралство за първите 24 часа са достигнали 3 млн. екземпляра (средно 2083 книги в минута ).

За сравнение - от "Хари Потър и нечистокръвният принц", публикувана през 2005 г., за първото денонощие са продадени 2 млн. бройки. Книжарниците Waterstone's пласираха 100 000 книги за първите два часа след премиерата.

В САЩ регистрираха

Най-големия стартов тираж на книга

в историята на страната - 12 млн. копия. За първите 24 часа на този ключов пазар са продадени 8.3 млн. бройки (над 5000 за минута) при 6.9 млн. за шестия "Хари Потър.

"Възбуждащата, очаквана и откровена истерия, която настъпи в цялата страна този уикенд, беше подобна донякъде на тази при първата визита на "Бийтълс" в САЩ", казва Лиза Холтър, президент на Scholastic Inc - американското издателство на "Потър".

Borders, втората по големина верига книжарници в САЩ, обяви, че са продали около 1.2 млн. копия през първия ден срещу 850 000 екземпляра през първия ден на шестия "Хари Потър". Това е най-високата еднодневна продажба на което и да било заглавие в историята на Borders, обявиха от веригата.

И Amazon.com, и Barnes&Noble съобщиха, че предварителните заявки са надвишили 1 млн.

Холивудското студио Warner Bros. отбеляза, че в уикенда около премиерата на "Смъртоносните реликви" е имало спад в приходите от продажби на билети за филма "Хари Потър и Орденът на феникса" (по петата книга), който е на екраните от 11 юли.

"Феновете бързаха да вземат книгата в събота и останаха вкъщи, за да я четат, така че да не се налага в понеделник да научават от приятели какво се е случило", коментираха от Warner.

От друга страна, бизнесът на издателите на книгата вероятно е бил най-ощетен от интернет пиратството. Строго пазената тайна около края на поредицата беше голямо предизвикателство, но въпреки суровите мерки

Пиратско фотокопие на Хари Потър

в американския му вариант се появи онлайн седмица преди официалната премиера. "Всеки може да сложи всичко в интернет, но вие не можете да вярвате на всичко, което виждате онлайн. Всички имаме теории как ще завърши поредицата, но единственият начин да ги проверим е да вземем книгата сами в 12 часа на 21 юли", каза по този повод говорителят на Scholastic.

Дни преди премиерата The New York Times и Baltimore Sun пуснаха рецензии на книгата, като обявиха, че са получили екземпляри по пощата. "Изтичания имаше и с последния "Потър", но от това продажбите не паднаха", коментира мениджър на голяма верига книжарници в Ню Йорк пред АP. "Та това е Хари Потър, нали?", добавя той.

По същото време от другата страна на океана -

Във Великобритания, избухна скандал

за цената на книгата между една от най-големите вериги супермаркети - Asda, и Bloomsbury. Asda обвини издателите в "безсрамно печалбарство" и в "опит за изнудване" по повод препоръчителната цена на дребно от 17.99 лири.

В отговор Bloomsbury заплаши, че ще откаже поръчаните 500 000 екземпляра от книгата, като обвини Asda, че са просрочили суми, които им държат. Издателите определиха изявлението като "изключително провокативно и... потенциално клеветническо" и информираха адвокатите си.

В резултат от Asda се извиниха, като преди това се издължиха на издателството. Книгата се появи в 340-те магазини на веригата на субсидирана цена от 5 лири (при около 10.74 лири цена на едро).

За първите четири часа след полунощ бяха продадени 450 000 екземпляра. "Asda инвестира сериозно в това заглавие, така че то да може да се купи за джобни пари'', каза говорителят на веригата. Британските вестници обясняват избухването на Asda с крайно

Агресивната конкуренция между ритейлърите

за продажбите на "Смъртоносните реликви", която свали цените в основните вериги почти наполовина на препоръчаните от издателя. На това ценово ниво и Asda, и Tesco губят пари от всяко продадено копие на книгата, коментира британският всекидневник Guardian.

Bloomsbury от своя страна оспори упреците за цената с аргумента, че 17.99 лири са разумни за книга с твърди корици от 608 страници.

Първата - "Хари Потър и философският камък", излезе с препоръчителна цена 11.99 лири преди около 10 години, а беше 223 страници, обясняват те.

Известно е, че издателят не е доволен, че основните ритейлъри продават книгата едва ли не като бракуван артикул, коментира противоречията вестникът.

Водещите търговски вериги в Южна Африка също не спечелиха особено от последния "Хари Потър", защото между тях се разгоря

Last minute ценова война

съобщава местната преса. Препоръчителната цена на дребно за страната беше 325 реала (1 реал=0.260 лири) за книгата, но Pick 'n Pay и Checkers започнаха да се надпреварват в свалянето на цените, като стигнаха до 149.99 реала.

Представителите им обясняват, че макар да са продавали книгата на загуба, очак­ват публичността при премиерата да привлече достатъчно потребители, които да повишат общите им продажби на други стоки.

Директорът на веригата книжарници Wordsworth Андрю Маджорибанкс коментира, че не очакват печалба. "Единствените хора, които правят печалба от "Хари Потър", са Джоан Роулинг и нейните издатели", добави той.

Седмата книга от поредицата се очертава като "най-богатото прощално парти в историята на книгоиздаването", обоб­щава ситуацията АP.

САЩ

5000 бройки в минута е скоростта, с която се продава последният "Хари Потър" през първото денонощие след щатската си премиера.

Великобритания

5 лири на бройка струваха "Смъртоносните реликви" във веригата магазини Asda въпреки препоръчителната цена на дребно от 17.99 лири.
Писателката Джоан Роулинг започна да разпалва напрежението около седмата и последна книга от поредицата за "Хари Потър" още миналата година, като обяви, че на финала двама от героите ще бъдат убити и един ще се размине със смъртна присъда.

------------------------

* Harry Potter аnd Deathly Hallows. Официалният превод на заглавието на български още не е обявен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 5 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 8 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 9 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 9 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 9 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 10 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 10 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 11 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 11 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 11 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 11 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 12 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 12 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 12 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия