0
А втор на статията "Другата България" е бившият посланик у нас Клаус Отто Каппел, председател на българо-датското дружество в Дания. Тя бе публикувана на 7 октомври във в. "Fyens Stifstidende" (Fyens Stiftstidende.dk) и на 12 октомври във в. "Jyllandsposten". (Препечатваме българския превод, поместен в сайта на Министерството на външните работи.)

В навечерието на срещата на високо равнище в Копенхаген журналистът Уфе Андреасен направи добра услуга на страната с книгата "България, повече от дъх на Ориента", базирана на 17 разговора с български граждани.

Една културна, политическа и военна суперсила, простирала се при управлението на цар Симеон Първи около 900 г. на три морета - Черно, Адриатическо и Егейско, но подчинена на брутално турско робство (1393-1878), следвано по-късно от комунистическа диктатура (1944-89). Затова и основният тон в 17-те разговора е обезвереност. 12-те години, изминали от нежната революция, свалила Тодор Живков от власт, не са достатъчни да променят дълбоко залегналите травми.

Българите имат самочувствието, че страната им е повече от дъх на Ориента и копнеят да видят собствената си държава "нормална, европейска". Но същевременно идентифицират себе си с литературния герой бай Ганьо Балкански, който, обличайки белгийски балтон, смята, че е станал европеец, и когото българите - в моменти на деструктивна самокритика - обозначават като арогантен, лаком, егоистичен, брутален и мързелив.

Това ли е нацията, която Дания и другите членове на ЕС ще преценяват за достойна да бъде приета в ЕС? Затова ли България е накрая на опашката за членство? Може ли да се каже, че тези 17 разговора са представителни за страната?

Не! Малко от интервюираните са под 40 години, най-старият - на 84, средната възраст е около 60, повечето - предимно интелектуалци, почти всички критични срещу власт имащите от политическия елит.

В книгата си от 1895 г. писателят Алеко Константинов прави портрет на меркантилния българин, актуален днес повече от всякога. Както Бай Ганьо е безпринципен опортюнист, така според избирателите в България много от политиците в парламента гонят собствените си интереси. Според обикновения българин политиците са дискредитирали демокрацията и приватизацията.

В книгата на Константинов гротеската започва, когато, току-що освободили се от османско робство, българите желаят да се мерят с европейците. Но това желание тогава, а и днес, е продиктувано от чувството за европейска идентичност и съдържа парадокса в българското национално самочувствие - смесица от гордост и комплекси за малоценност.

Бившата дисидентка и вицепрезидент, поетесата Блага Димитрова изтъква, че победите, които България е завоювала, са свързани със словото, не с оръжието.

Монасите Кирил и Методий през IX век създават азбуката, която прави България център на славянската култура. И отново словото разбужда българите след 500 години турско владичество. "Но все още тоталитаризмът владее душите на хората и замяната му с демокрация предстои". Много българи все още чакат някой да им каже какво да правят, не проявяват сами инициативи за работа, затова е необходима промяна в манталитета.

За българския селянин през последните десетилетия текезесето е било големият производител на домати, чушки, тютюн. Сега огромни пространства обработваема площ пустеят. Много от машините и техниката са откраднати и няма пари, за да се закупят нови. Приватизацията се посреща с горчивина, защото за много хора промените означават безработица. Това е и причината част от населението да мечтае за времето преди 1989 г., когато според тяхната носталгия животът е бил спокоен, а престъпността - ниска.

Почти всеки втори българин гледа на системата отпреди 1989 г. като на по-справедлива от днешната демокрация. Повечето обаче са на мнение, че само демокрацията е начин политиците и държавните чиновници да станат по-честни. Във всекидневието доминира бедността, "тоталитаризмът на деня", който травмира хората. Бедният, живеещ в непрестанна нужда човек, е и податлив на манипулация и изкушение.

И може би най-лошото не е материалната бедност, а страхът от душевна бедност и чувството за пропуснати възможности. Затова е тъжно, че точно младите напускат страна, семейство и приятели. Сякаш българската идентичност и традиционна култура са застрашени от тази Европа, в която мнозина виждат надежда за помощ за излизане от тежката дилема.

Въпреки че подборът на Уфе Андерсен не може да бъде обозначен като представителен, книгата дава пъстрота и представа за българския начин на мислене и светоглед и заслужава похвала инициативата датската общественост да разбере този травматизиран народ и неговата дълбока криза на идентичност между Ориента и Европа, точно сега, когато България е на прага на НАТО и ЕС.

Но България дава и много други импулси и впечатления. Щеше да бъде интересно ако бяха чути гласовете на младите, на емигрантите, на властимащите, на елита и на тези, на които народът е повелил да носят отговорността за бъдещето на страната. Тогава представата от България би била по-малко обезверена, по-оптимистична и самоуверена.

Ако бяхме чули мнението на:

- Министър-председателя Симеон Сакскобургготски, който при своето посещение при Андерс Фог Расмусен и във Фолкетинга през юни т.г. впечатли с достолепната си, компетентна и харизматична фигура, в пълен контраст на корумпираните и лакоми политици, присъстващи в политическия живот на страната.
В радиоинтервю, на въпроса дали не се бои от това големите очаквания на ЕС да окажат голям натиск върху неговото правителство, той отговори, че ситуацията е сходна с управлението на велосипед: трябва да се поддържа определена скорост, за да не се преобърне велосипедът, при това в случая има и помощен лост за баланса и сигурността, наречен НАТО. - Изключително динамичният и резултатен, гениален в публичните си прояви външен министър Соломон Паси, който преди 1989 г. бе дисидент, а след това през 1990-та - един от "бащите" на новата демократична конституция. Като председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси успя пръв от колегите си в новоосвободените страни от Централна и Източна Европа да се присъедини към Атлантическата асоциация на парламентаристите от страните членки на НАТО. Незабравимо в медийно отношение остава и неговото посрещане на Манфред Вьорнер в прочутия трабант, който министърът днес е паркирал вместо луксозна лимузина пред своето министерство, като комичен паметник от едно тъжно минало.
Забележителна интелигентност, стройна мисъл, убедителна формулировка и чувство за гротескното, съчетани със силен патриотичен ангажимент, това също е българска черта.

- Бившият външен министър (1993-94) и сегашен посланик в ЕС Станислав Даскалов, който изигра централна роля в умело проведените и успешно завършили преговори за асоцииране на България към ЕС и който със своите изключителни познания и обезоръжаваща усмивка е силен коз на България, на ниво с преговарящите от ЕС.

- Едно ново лице, което влияе положително върху имиджа на България, е министърът по eвропейските въпроси Меглена Кунева, която през юни придружаваше българския премиер. Министър Кунева умело играе своите карти - и това пролича още по-ярко по време на нейното посещение през август с разумната и близка до ЕС реакция по въпроса за Международния наказателен съд, с която тя впечатли датската общественост. За нея тепърва ще чуваме повече.

Тези международно ориентирани ключови личности очертават съвсем различен, целеустремен, модерен и истински европейски имидж на страната в българската битка за интеграция в централни западни организации. Да се надяваме, че това ще бъде забелязано и оценено с необходимото уважение и откритост от датските политици и държавни служители и от представителите на ЕС. Тези българи заслужават това.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 минути

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 37 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 2 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“