0

"Пазим лявото в трудна коалиция", обобщава "24 часа" изявление на премиера Сергей Станишев.

"Ценностите на партиите по-лесно се защитават, когато си в опозиция, защото тогава е на думи. Много по-трудно е да се отстояват и да се реализират, когато носиш отговорността за управлението на страната. При това в коалиция, която не винаги е лесна, която е съчетание на разнородни идеологически политически сили".

Тази откровена равносметка направи вчера премиерът и председател на ВС на БСП Сергей Станишев пред стотици симпатизанти, дошли за 1 май в Борисовата градина в София.

"Високи заплати, но само за кадърните", обявява от страниците на "Труд" Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика. И обяснява новата лява политика:

"Ляво е да направим всичко възможно хората да не бъдат експлоатирани на работното си място. Стриктно да се спазват почивките, отпуските, трудовите договори.

Това е политика, насочена към трудещите се, към бизнеса. Тя трябва да стимулира корпоративната социална отговорност, т.е. да дава и стабилност, и сигурност на хората, които работят. За нас лявото, социалното, е справедливо."

"Няколко мита за правенето на политика", коментира "Труд". Подчертава се, че при промени в правителството не могат да се очакват смислени политики заради изборите догодина.

Предизвикателство пред премиера Сергей Станишев е да освободи БСП от тежестта на миналото. И когато се спомене за "ляв завой", да се разбира завой наляво, а не връщане назад.

Ако БСП иска да прави модерни социални политики, тя трябва да започне да измества неправителствения сектор от областите, за които обикновено рядко се говори - грижата за хората с увреждания, защитата на деца и други уязвими групи и т.н. А за партиите, които участват в коалицията като малък партньор, важната роля е противопоставянето на вредни законотворчески решения.

Възможността за такава вътрешно-коалиционна опозиция е балансът, който има значение за икономическото развитие, а не за разпределението на министерските кресла.

"Кабинетът в последната година от мандата си", анализира в "Монитор" ЦветозарТомов от социологическа агенция "Скала". Според него сегашните силни на деня имат шанс за втори мандат при две условия: 5-6 партиен парламент и привличане на малките партии, влезли в него, за съюзници.

При всички положения ще ни управлява отново поне тройна коалиция - или някакъв римейк на сегашната, или опозиционна на сегашната под лидерството на ГЕРБ, която най-вероятно ще се окаже пак римейк на сегашната като стил на управление.

Третият вариант е фрагментацията на политическото пространство да доведе до нестабилен парламент, неспособен да излъчва трайни мнозинства.

"Полицай - това е моята професия", заявява в интервю за "Труд" новият главен секретар на МВР Павлин Димитров. Той отбелязва, че има групова престъпност.

Според него причините, поради които не сме успели да се преборим с нея, не са само субективният фактор. Става дума за материална база, динамика на престъпността, както и за нови европейски практики, които трябва да се наложат в полицейската дейност.

Аз съм оптимист - това ще стане, уверява Димитров.

"Новият и.д. главсек на МВР иска агенция за подслушване", пише "Монитор". Димитров подкрепя идеята за създаването на агенция за подслушване. В изявление той уточни, че по този въпрос има вече взето политическо решение и агенцията няма да пречи на работата на МВР.

Като довод за създаването й той изтъкна, че обществото има потребност от създаването на такава агенция. Димитров се съгласи с мненията на новия министър на вътрешните работи Михаил Миков, че в България няма мафия.

"Поразместиха из втория етаж, но защо", е анализът в "24 часа". Поставя се въпросът за обещаваните структурни и персонални промени в управлението, които се сведоха до козметични упражнения.

Щом на третата година от мандата властта констатира, че може да се лиши от 13 заместник-министри и 24 заместник областни управители, какво са правили те досега, за какво са взимали заплати и комисионни? Нямаше ли да е още по-функционално, ако бяха сменени 33 замове?

"КНСБ ще договаря индекс на заплатите", съобщава "Труд". Индекс за увеличение всяка година на заплатите в реалния сектор ще договаря с премиера Сергей Станишев и бизнеса лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Фиксирането му било ангажимент в подписания от тристранката Пакт за икономическо и социално развитие на страната, обясни вчера на митинг в Първомай синдикалният лидер.

Според пакта всяка година трябваше да договаряме препоръчителен минимален индекс за средногодишен ръст на работната заплата, като трябва да имаме предвид инфлацията, производителността на труда, както и данъчноосигурителните облекчения, каза д-р Христов.

"Отчитаме пред Европа мерките срещу рака", съобщава "24 часа". Докъде е стигнала България в политиката за лечението на рака ще обсъждат политици и представители на пациентски организации от ЕС на форум в София от 9 до 11 май.

Срещите са традиционни за европейските страни, а България ще бъде домакин за първи път. Целта на срещата е борбата с рака да бъде категорично изведена като приоритет за България, както е за останалите европейски страни.

В България ще се правят китайски леки коли. Корпоративна банка и "Литекс" планира производството им в Ловеч, извежда на първа страница на "24 часа".

Трезорът и компанията, която се свързва с бизнесмена Гриша Ганчев, учредяват дружество "Литекс моторс". В проекта може да се включи и ловешката община с терен за завода.

Днес ни чакат гръмотевици, а от утре в продължение на шест дни ще вали, тревожи се "Труд". Според прогнозата дъждовно ще е и на 6-и май, когато 800 войници, сержанти, курсанти и офицери ще участват на тържествения Гергьовденски парад за празника на армията.

Дано до обяд времето е хубаво, защото евентуални валежи биха попречили на авиацията да се включи в тържествата за Гергьовден, казва за изданието шефът на пехотата ген. Иван Добрев, който ще командва зрелищния военен парад.

"Системата на почивните дни у нас е остатък от миналото. В цял свят няма подобно нещо. Дългата почивка по празниците е нещо архаично", заявил вчера шефът на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов, цитиран от "Труд".

Когато се предприемало удължаване на почивните дни, това трябвало да се обсъди с предприемачите.

"Този популизъм, с който искат да се харесат на хората, че ще им дадат повече почивни дни, за да харчат повече пари, които няма да изкарат, не виждам да е ефективен нито за работодателите, нито за гражданството", смята Божинов.

Многото почивни дни трябва да бъдат премахнати, тъй като икономиката ни не е в блестящо положение и трябва да се научим да работим добре, за да може да не говорим, че заплащането е ниско, коментира и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Според него България била една от страните с най-много почивни дни и отпуски, а в същото време е на последно място по производителност на труда спрямо другите евродържави.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 6 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 7 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 9 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 10 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 11 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 11 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 12 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 12 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 12 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 12 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 12 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 13 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 13 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 13 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 14 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 14 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen