0

С лед поредното показно покушение миналата седмица, този път срещу бизнесмена Манол Велев, няма никакво съмнение, че правителството е заложник.

Ако се приемат обясненията на министър-председателя Сергей Станишев пред парламента, изводът е, че кабинетът е заложник на организираната престъпност.

Самият премиер определи опита за убийство на председателя на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" като "нахално покушение от страна на организираната престъпност". С това твърдение обаче

Станишев сам си постави капан.

Защото ако стрелбата срещу бизнесмена е дело на организираната престъпност, това автоматично го обвързва с нея.

След направената констатация дойде логичният въпрос какъв е мотивът, но министър-председателят пропусна отговора. Ако беше продължил, сигурно би се оплел в обясненията си.

Защото ако действително зад опита за убийство на Велев стои ръката на организираната престъпност, то или бизнесменът е свързан по някакъв начин с нея, или самата организирана престъпност упражнява безнаказано тероризъм срещу честните бизнесмени. И двата варианта са еднакво срамен и сериозен удар за властта.

В българската действителност сме свикнали политиците да се опитват да клинчат и да се прикриват зад общи фрази. По същата причина организираната престъпност е едно от любимите изразни средства в политическата риторика, когато трябва да се обясняват някои по-внезапни негативни събития.

Подобно на досегашните случаи и "организираната престъпност" на Станишев, притиснат от обстоятелствата да дава обяснения пред парламента, не е от плът и кръв, а виртуален призрак без име и адрес, много удобен да бъде посочен като целящ "дестабилизация" (като че ли организираната престъпност би могла да цели и стабилизация!).

Дългата серия от показни убийства, станала особено внушителна по интензивност и методичност от 2001 г. насам, при предишния кабинет беше обяснявана също с добрата стара и все така виртуална организирана престъпност.

Тогава в качеството си на лидер на БСП, която формално не участваше в управлението, Станишев дори си позволяваше да говори за "гангстерска война" (2004 г.).

Има обаче една много

съществена разлика между организираната престъпност при Сакскобургготски и при Станишев

Ако при първия жертви ставаха неофициални спонсори с изпрани имена и прякори, сега жертвите са официалните спонсори на властта.

Това е отличителната разлика между убийството на Илия Павлов през 2003 г. и покушението срещу Манол Велев от миналата седмица.

За някогашния борчески финансов благодетел на ДПС и на първите визити на Симеон винаги ще си останат съмненията за произхода на първите му милиони.

А бизнесът на Велев беше посочен от самата власт като напълно чист. Премиерът поясни, че той "не е таен спонсор или благодетел на БСП", а даренията са отчетени от социалистическата партия пред Сметната палата, като това се отнася и за финансовата подкрепа на бизнесмена за президента Георги Първанов при президентските избори през 2006.

Каква е цената на подобна подкрепа е въпрос, който стимулира въображението. Велев е неформален съветник на държавния глава по спортните въпроси, а съпругата му беше назначена за председател на Държавната агенция за младежта и спорта в кабинета на Станишев.

Кръгът се затваря напълно, като се очертае сериозният бизнес на Велев именно в спорта. Дори само това е класически пример за конфликт на интереси.

А вчерашното съобщение на началника на полицията, главен комисар Валентин Петров, че

в мобилните телефони на Манол Велев има и номера на "оперативно интересни" лица,

още повече разваля идилията.

И ако премиерът се опита да предложи едно неубедително обяснение за случващото се, то изявлението на президента Първанов по случая беше изчерпано от всякакъв смисъл: "Необходими са още по-твърди действия от компетентните органи. Трябва държавата да подходи с цялата си сила."

Активен критик на предишните управления заради престъпността, Първанов от две години е по-мек от всякога и пести всякакви критики.

Къде ли са досегашните твърди мерки на органите, че държавният глава призовава за още по-твърди?

Имаше след убийството на банкера Емил Кюлев една отчайваща с безсмислието операция "Респект", която набързо и тихомълком приключи след няколко месеца, когато свършиха финансовите инжекции от бюджета.

Не се пропускат възможностите за демонстрация на сила, но не пред престъпниците, а пред безобидни протестиращи, било еколози или миньори.

Когато обаче трябва да се понесе политическата отговорност за системното несправяне с престъпността, регистрирала поредната стрелба, отекваща високо по етажите на властта, вътрешният министър необичайно притихва.

И тук е мястото да се каже, че в действителност правителството не е заложник на организираната престъпност, а на практическата липса на борба с нея. Премиерът вече много добре осъзнава, че престъпността, която между другото не беше приоритет в програмата на БСП преди последните парламентарни избори, нито на правителството му, се превръща в заплаха за кабинета и персонално за поста му.

Това е причината вероятно да

не търси публично отговори от вътрешния си министър или да го критикува.

Независимо от бликащите почти всеки ден поводи за това - последният засега е официалното признание от понеделник, че двама от стрелялите се в столичния квартал "Белите брези" чужди граждани са ползвали редовни документи, издадени от 3-о РПУ.

Защо след инцидента МВР веднага ги идентифицира като представители на Земунския клан остава загадка. А те се оказаха и издирвани, единият и от Интерпол, за трафик на наркотици.

Изглежда, че каквито и негативи да носи за БСП и за самото правителство присъствието на Румен Петков в кабинета, по някаква причина постът му е непоклатим.

И това е така, защото вътрешният министър се превърна в един от основните арбитри при решаването на вътрешнокоалиционни проблеми от всякакво естество.

Станахме свидетели на заиграване с досиета, на активни действия срещу лидера на "Атака" при инцидента на магистрала "Тракия", на поръчкови удари (делото срещу шефа на БЧК Христо Григоров), на "логистична подкрепа" от МВР по случая "Топлофикация", довела до отстраняването на Румен Овчаров, на вадене на компромати (подхвърленото подслушване на шефа на стачния комитет на "Пирогов" д-р Кръстю Пенчев) и други.

Безспорно онзи, който владее информацията в МВР, в случая Петков, може да се превърне в трудно преодолима фигура, когато му е позволено да употребява този информационен ресурс в политическите битки по целесъобразност.

Просто там са съсредоточени голяма част от данните за корупцията във властта, за сложните бизнес връзки и интереси на приближените до управляващите, до хората на този или кръговете на онзи.

Тук няма как да не си спомним, че по същите причини и бившият главен прокурор Филчев си беше извоювал привилегията никой от властта да не го критикува. Подобно положение рано или късно се заплаща скъпо.

Политическото оцеляване на власт на всяка цена е другото име на бавното политическо самоубийство.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Руски военни са отблъснали ракетна атака срещу Севастопол

Свят Преди 33 минути

Същевременно боевете в Харковска област продължават

<p>Ужасни горещини в Индия, температурите са до 47,1 градуса</p>

Ужасни горещини в Индия, температурите достигнаха 47,1 градуса

Свят Преди 49 минути

Столицата Делхи е поставена под тревога за опасно време

д

Мегън Маркъл - най-нехаресваната знаменитост

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кои са другите "печеливши" в класацията

<p>Изключването на усещането за допир може да причини болка</p>

Изключването на усещането за допир може да причини болка

Любопитно Преди 2 часа

Приблизително един на всеки пет възрастни в САЩ изпитва болка, която продължава безспирно месеци наред

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 2 часа

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 10 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 11 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 11 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 11 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 12 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 12 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 12 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 12 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 13 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици