Похитителят не излиза от банката, говори за самоубийство
Похитителят не излиза от банката, говори за самоубийство   
Източник: БГНЕС
145
Сф фан Петров, който нападна клон на "Инвестбанк" в Сливен, 18 часа държа заложници, но накрая ги пусна, остава въоръжен в банката и не иска да излезе.

Над 30 часа след като нахлу в банковия офис, той говори за самоубийство и не може да си представи, че би се показал пред хората.

Полицията е стеснила вече само до 50 метра периметъра на сигурност. Пешеходната зона в центъра на града, която беше също отцепена, вече е отворена за преминаване. Обстановката в района на „Инвестбанк" остава спокойна.

Похитителят се казва Стефан Петров Георгиев. Той е на 28 години и е от близкото до Нова Загора село Кортен.

Полицията официално не казва името му, тъй като вече има образувано наказателно производство срещу него. Името обаче съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Мъжът, който държа близо 18 часа заложници, все още се намира в сградата на "Инвестбанк" и заплашва да се самоубие",

каза главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Той категорично отхвърли тиражираната по-рано в някои медии информация, че мъжът е наркоман.

Главният секретар даде пресконференция в Сливен, за да представи подробности около операцията по спасяването на заложниците. Той посочи, че благодарение на добрата работа, подпомогната от премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов и военното министерство, освобождаването на заложниците е станало без пострадали и не е дадена жертва.

Според главния секретар заложниците са били освободени от "неутрализиран престъпник, който си беше поставил за цел да извърши въоръжен обир на клона на банката".

Той особено акцентира на ролята на тримата специалисти от Института по психология на МВР , които, в хода на операцията, са постигнали успешни договорки с извършителя на тежкото криминално престъпление.

"Подчертавам - тежко криминално престъпление, а не терористичен акт",

заяви Калин Георгиев.

"Казвам, че завърши първият етап от операцията, защото криминалният престъпник все още не се е предал. Той се намира в трезора на клона на банката. Няма искания, няма претенции. Тъй като той не застрашава живота и здравето на никого, беше взето решение да не се предприемат действия по неутрализирането му към момента, към силовото му неутрализиране.

Тъй като, както не веднъж сме казвали, човешкият живот е най-висшата ценност за нас и ние не бихме желали да рискуваме живота, както на похитителя, така и на служителите, които би трябвало да предприемат действия спрямо него", каза Георгиев.

По думите му полицията има стратегия и тактика, която пази в тайна.

Приел е лекарството за сърце валидол като леко превишил дозата. В момента е контактен, но полицията не иска да го извежда, защото има опасност да посегне на живота си.

Калин Георгиев потвърди, че мъжът е охранител, има разрешение за притежание на оръжие от типа "Байкал", но боеприпасите към него били повече от полагащите му се 50 патрона.

Засега все още било трудно да се определи какъв е мотивът на младежа. Не може да се говори дали в действията му има преднамереност или не.

Имало противоречия в поведението на нападателя. От една страна той оставил личните си документи, носил е маска и оръжие, но в самите му действия липсвала логика.

До стрелбата и раняването на охранителя се стигнало, защото младежът бил стресиран. През цялото време той обаче твърдял, че не желае да нарани никого от заложниците.

Поставял и ред условия, но без финансови. Бил лично засегнат от твърденията в някои медии, че е наркозависим, дори напротив - имал негативно отношение към дрогата.

Засега няма данни да е познавал някоя от шестте служителки на банката, които държеше като заложници от 16.00 часа в сряда.

Според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: "По първоначални данни причината за станалото е, че Стефан Петров е бил скъсан на шофьорски изпит. При влизането си в банката мъжът имал намерение да я ограби, но след последвалата стрелба, при която е ранен единият от охранителите, той стана изключително агресивен."

През цялото време на акцията от вчера до днес, когато бяха освободени всички заложници,

полицията е знаела какво става в банковия клон,

защото постоянно е поддържала връзка със служителка, за която Стефан Петров не е подозирал, че се намира в третото помещение на офиса, съобщи министърът.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че похитителят, превзел банковия офис, е изпълнил своя ангажимент с освобождаването на жените заложници.

Направих необходимите послания, които той искаше да чуе, надявам се, че сега вече е убеден, че ще бъде жив и здрав, и ще се действа с него така, както е по закон, добави премиерът.

"Цяла нощ говорихме за мъжки думи и чест, за достойнство,

той изпълни своя ангажимент да освободи жените, така че ние изпълняваме нашия", заяви Борисов.

На пресконференцията присъстваха пет от освободените жени, банкови служителки, които благодариха на служителите на МВР за умелите им действия. Въздържаха се от подробности за преживяното от тях и за развоя на събитията в банковия офис след нападението.

Възможно е да се окаже, че любовна история е в основата на драмата със заложниците в офиса на "Инвестбанк" в Сливен, твърди източник на вестник "Сега" (segabg.com) от Нова Загора.

Мъжът имал връзка с касиерка от банката
,

но заподозрял, че отскоро между нея и простреляния охранител са се появили топли чувства.

"Момчето отишло да се изясни с конкурента си, той опитал да го удари и затова е стрелял. Не е смятал изобщо да обира банката. В селото няма да чуете от никого лоша дума за Стефан, който живее сам в къща там", категоричен беше източникът на "Сега".

Стефан Петров е служител на старозагорската охранителна фирма "Корадо инс", работи там от една година.

Хора от "Корадо инс" снощи са водили преговори с него по телефон и са го убеждавали да освободи заложниците, съобщи "Дарик" (dariknews.bg).

Оръжието, което той е използвал при похищението в банката, е лично и законно притежавано.

Вчера вечерта не се е явил на работа. От фирмата са тръгнали да го търсят и чрез полицията разбрали, че той е похитителят в банката.

Синът на представителя на фирмата Иван Гочев, който е един от най-добрите приятели на Стефан Петров, е водил разговори с него по телефона в присъствието на главния комисар на МВР Калин Георгиев и го е убеждавал да освободи заложниците и да се предаде.

Стефан Петров бил добър служител, но вчера за пореден път го скъсали на шофьорски изпит и от фирмата също предполагат, че това го е ядосало.
 
Пред "Дарик"

кметът на Кортен Милен Користилов заявил, че "Стефан е кротко момче".

Не може да потвърди версията за любовен триъгълник, тъй като не бил запознат с личния му живот, а и Стефан прекарвал повечето време в Нова Загора, където работел в охранителна фирма. Родителите му починали млади и той останал сам.

Пред "Дарик" кметът Користилов каза:

"Кротък и спокоен човек е, който не е имал някакви противообществени прояви и не е кавгаджия. Приятелите му също са добри момчета, също нямат противообществени прояви в селото, не им се носи лошо име.

... От около осем години работи в охранителна фирма и досега не е имал проблеми нито с полиция, нито в селото. Даже в града е с добро име.

... Родителите му бяха най-обикновени селски хора, които по стечение на обстоятелствата и двамата починаха млади.

Стефан го понесе тежко, като всеки млад човек, когато починат родителите му. Въпреки всичко се закрепи, оправи се, продължи да работи, не се затвори.

...Не знам колко пари е изкарвал и дали са му стигали. Не знам дали е имал заеми. В селото не е дължал пари на никого. А иначе дали е теглил заем от банка, не знам.

Като охранител носи оръжие. Във фирмата, в която работи, имат право да носят оръжие, официално."
Коментари 145
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

145 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 12 минути

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Вулканът Руанг в Индонезия не може да "заспи", бълва пепел и дим

Свят Преди 14 минути

Имал е поне пет големи изригвания в сряда

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 38 минути

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 54 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор