0

Ц ялото недвижимо и движимо имущество на сръбската фолк звезда Цеца Величкович, на легендарния футболист и бивш президент на "Цървена звезда" Драган Джайч и на бизнесмена Боголюб Карич ще бъде замразено още в самото начало на месец март.

Тогава в Сърбия влиза в сила новият закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин. Всички, заподозрени в извършването на тежки финансови престъпления, ще трябва да се разделят с притежанията си. В списъка е и сръбският бизнесмен Слободан Радулович, собственик на компанията C market.

В първите дни на март имуществата на нарочените, срещу които се води финансово разследване, ще бъдат подробно описани и замразени. Според сръбската преса те вече са описани и предадени в данъчната полиция.

След влизането в сила на закона имуществата ще бъдат под пълен държавен контрол, а тяхната продажба ще бъде забранена до произнасянето на съда по делата.

Още в самото начало обаче ще бъде конфискувано цялото имущество на т.нар. "боклукчийска", "митническа" и "нарко" мафии, за които вече има присъди. Министерството на вътрешните работи и прокуратурата вече са взели мерки да предотвратят опитите за продажбата на тези имущества, придобити по престъпен начин.

Ако все пак някой от обвиняемите се опита да продаде имуществото си, властите веднага ще предупредят потенциалния купувач, че "си хвърля парите на вятъра". Властите ще предотвратяват и преотстъпването на богатствата на т.нар. "трети лица".

Така например от цялото имущество на Боголюб Карич на негово име няма практически нищо, а от мобилния оператор "Мобтел", който той ръководи, са източени стотици милиони евро. Властите ще трябва да открият следите на тези откраднати пари в компанията. За тази цел е създадено и специално финансово разузнаване.

Адвокатът на Драган Джаич Милан Вуйин твърди, че властите няма да могат да вземат нищо от неговия клиент. "Нищо няма да могат да вземат. Законът няма да може да се изпълнява със стара дата, защо Джаич е заподозрян за извършване на престъпление, което е станало преди приемането на закона. Не се страхуваме от нищо", каза Вуйин.

И адвокатът на Боголюб Карич Слободан Шошкич няма никакви притеснения. Той е убеден, че нищо от имуществото на Карич няма да бъде отнето. "Мога да кажа, че този закон е много строг, бих казал революционен, защо с него се отнема цялото имущество - не само придобитото по престъпен начин, а и това, за което няма доказателства. Законът трябва да има и превантивна цел. От тук нататък престъпниците няма да могат да действат както до сега", каза Шошкич.

Един от най-известните адвокати в страната - Тома Фила, който е и съветник на вътрешния министър, е убеден в голямата ефективност на закона.

"Ние и досега имахме закони, които предвиждаха конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, но голямата промяна е във факта, че обвиняемите ще трябва да доказват произхода на цялото си имущество, а не само на онова, по което са обвиняеми", каза известният юрист пред вестник "Прес".

"Ако някой е осъден за укриване на данъци, независимо за каква сума става въпрос, цялото му имущество ще попадне под контрол и той ще трябва да доказва произхода му. Ако няма доказателства, всичко се прибира", обяснява Тома Фила.

В първия ден на месец март, когато влиза в сила новия закон, първи под ударите на правосъдието ще попаднат членовете на "боклукчийската", "магистралната" и "митническата" мафии.

Най-напред ще отнемат имуществото на бившия собственик на "Градска чистота" Драган Игнятович, бившия собственик на дискотека "Мадона" Милан Кузманов, членовете на пътната мафия Милан Йоветич, Живойн Джорджевич и Горан Стоянович, митническите мафиоти Игор Мискин и Велибор Лукович.

Следващата седмица министерството на вътрешните работи по искане на прокуратурата ще започне да прави списък на имотите на мафиотите, а прокуратурата след това най-късно до един месец ще започне да издава разпореждане за тяхното конфискуване.

Прокуратурата ще повдигне съответните искове към Специалния съд за отнемане на незаконно имущество. Тъй като съдебният процес и тези три казуса все още не са юридически разрешени, имуществото на мафиотите ще бъде иззето временно и замразено. След като приключат съдебните процедури, това ще стане трайно.

Неотдавна прокуратурата в Белград поиска помощ от шест държави, включително и от България, за разследването, което се води срещу най-известната сръбска фолк звезда Цеца Величкович. От България, Турция, Гърция, Русия, Австрия и Франция чрез международна правна помощ бяха поискани документи във връзка със съмнителна продажба на футболисти от отбора на сръбския Обилич в клубове на тези държави.

Прокуратурата твърди, че съпругата на убития Желко Ражнятович- Аркан незаконно е спечелила 22,5 млн. марки и 480 хил. долара, продавайки 15 футболисти от Обилич в периода от 1998 до 2003 г., докато е била начело на футболния отбор.

За повечето от тях във финансовите книги пише, че трансферът е извършен без никакво обезщетение за Обилич, докато за други е отбелязана много по-малка цена от реалната при тяхната продажба.

Цеца Величкович, която бе женена за един от най-жестоките военни престъпници и наемен убиец на титовата тайна полиция Аркан, бе арестувана на 17 март 2003 г. - пет дни след убийството на премиера Зоран Джинджич в самия център на Белград.

При задържането й в дома полицията откри 88 пистолета и различно автоматично оръжие. Целият този арсенал бе открит в стаята на Аркан, който бе убит в началото на януари 2000 г. Веднага след това полицията и жандармерията започнаха събарянето на централата на престъпната групировка "Земунския клан".

Собственикът на най-голямата сръбска телевизия "Пинк" Желько Митрович тогава забрани появата на Цеца Величкович на екраните на медията поради връзките й с мафията. Той твръди, че тя е поръчала неговото отвличане от престъпниците от клана.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 минути

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Скандал в НС: Членството на България в НАТО скара депутатите (ВИДЕО)

Скандал в НС: Членството на България в НАТО скара депутатите (ВИДЕО)

България Преди 4 минути

В конфликт влязоха депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков и представители на "Възраждане"

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 34 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 37 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките