0

Принцеси срещу вещици, Хоумър Симпсън, сърфиращи пингвини и френски плъх с кулинарни наклонности - това са само част от анимационните герои, с чиято поява ще запомним кинолято 2007. Има и приятелски настроени пчели, но те ще се изпълзят от кошера към края на годината...

Зад Океана "Шрек Трети" (Shrek the Third) на "Дриймуъркс" вече стана касов рекордьор сред анимациите. Подобно на всяка трета част той е разочарование за критиците, но определението "много тъп и много смешен" звучи поне малко обнадеждаващо.

Сценаристите са вкарали няколко нови герои (Спящата красавица, Пепеляшка, Снежанка и Рапунцел, младия принц Артур, магьосника Мерлин, бебетата на Шрек и Фиона плюс цяло стадо котки, привлечени от чара на Котарака в чизми) и внушителна орда злодеи.

Същата студия, за чиято анимационна продукция отговаря Джефри Катценбърг, представи на фестивала в Кан и планирания за есента "The Bee Movie".

Главната роля - на пчела от мъжки пол, но очевидно не търтей - е озвучена от комика Джери Зайнфелд, популярен напоследък от сериала си по Би Ти Ви, а девойката, с която се сприятелява, е Рене Зелуегър.

Преди това обаче по екраните ще "полетят" сърфиращи пингвини. След документалния "Походът на императорите" и екологичния мюзикъл "Весели крачета", който бе награден с "Оскар", се задава поредният пингвински филм, този път от "Сони".

Автори на "Всички на сърф" (Surf's Up) са аниматори, работили по "Играта на играчките" и "Тарзан". Екипът им не набляга толкова на драматизма и посланията, колкото на семейното забавление.

Сюжетът е изграден така, сякаш гледаме документален филм за героите, а мразовитата Антарктида е заменена с кристалночисти вълни и островни пейзажи.

В Париж пък се развива действието на "Рататуй". Това е първата продукция на "Пиксар" (Pixar.com) за тази година и трябва да оправдае придобиването на студията от "Уолт Дисни" срещу 7,5 млрд. долара.

Филмът е изцяло дело на сценариста и режисьора Брад Бърд, който през 2005 г. донесе на продуцентите "Оскар" за "Феноменалните". Сега той събира в тандем плъх, мечтаещ да си готви сам по-възвишени блюда, и млад готвач, който изобщо не владее кулинарното изкуство.

Заедно двамата имат шанса да се превърнат в най-добрия готвач на Париж. Оригиналното заглавие (Ratatouille) всъщност е название на популярен френски специалитет - нещо като постен гювеч с патладжан, тиквички, пиперки, домати, лук и подправки.

Единственото смущаващо в случая е фиксацията по плъховете - такива бяха и половината герои от предишната продукция на "Пиксар", ситуирана основно в канализацията ("Отнесени").

Този път обаче действието се развива в парижко бистро, а гледките от френската столица са впечатляващи и много реалистични.

Красивата реалистична 3-D анимация е иронизирана в първите рекламни кадри за пълнометражния "Сем. Симпсън" (The Simpsons Movie) - "грозен и двуизмерен".

Популярният US сериал за възрастни, който у нас се върти по "Фокс лайф", най-сетне ще накара почитателите на Хоумър, Мардж, Барт, Лиса и бебето Маги да станат от дивана пред телевизора и да влязат в киносалона.

"Трансформерите" (Transformers) обаче може да се окаже по-дългоочаквано заглавие. Филмът, режисиран от Майкъл Бей в стила на неговия "Армагедон", е вдъхновен от серия играчки, а героите са извънземни роботи, които са избрали Земята, за да повоюват с жителите й - и помежду си.

Изпълнителен продуцент е могъщият Стивън Спилбърг, а сюжетът няма как да не ни напомни за неговия "Война на световете". Този филм ще ви отнесе главите, обещава той.

Превръщането на обикновени наглед автомобили в двукраки метални великани (а ла рекламата на "Ситроен" за модела C4 Transformer) - и то понякога в движение с висока скорост по магистралата, - е наистина зрелищно!

Предварителен поглед, освен официалният сайт, предлагат и "Дженерал мотърс" чрез AutobotsRollOut.com, а като подарък за американците по повод националния им празник там лентата излиза точно в навечерието на 4 юли.

Това обаче не са единствените заглавия от този жанр за лятото. Като се има предвид че най-касовите продукции обикновено съдържат значително количество компютърно генерирани герои и сцени, към анимациите може да добавим още "Спайдърмен 3", "Карибски пирати-3: На края на света" (особено заради кап. Дейви Джоунс), "Фантастичната четворка-2", "Хари Потър-5: Орденът на феникса" и пр.

По средата между анимацията и игралното кино са излезлият по-рано през годината "Артур и минимоите" на Люк Бесон, както и предстоящият "Enchanted" (Омагьосани), който "Дисни" са планирали да пуснат за Деня на благодарността, в края на ноември.

Тяхната нова приказка започва с традиционните за студията рисувани пеещи принцове, принцеси, вещици (в ролята - носителката на "Оскар" Сюзън Сарандън) и сладки животинчета.

Сюжетът обаче бързо се прехвърля към пейзажа на Манхатън, където героинята намира своя спасител в лицето на адвокат по бракоразводни дела (Патрик Демпси от сериала "Анатомията на Грей") - което много напомня филмите на "Холмарк".

Лятото вече започна

с началото на ваканцията и две анимации, разпространявани от "Съни филмс" (SunnyFilms.com). В деня на детето 1 юни беше премиерата на "Костенурките нинджа", в оригинал - TMNT, съкратено от Teenage Mutant Ninja Turtles.

Това е четвъртият пълнометражен филм с комиксовите герои, този път изцяло компютърно генериран. Почитателите на анимационния сериал знаят, че мутиралите земноводни от градската канализация в Ню Йорк обичат да похапват пица, кръстени са на италиански художници от Ренесанса, а основният им враг е злодеят Шрьодер.

За гласовете им на български са ангажирани един актьор (Цанко Тасев като Донатело, който размахва тояга) и тримата рапъри от "Ъпсурт".

Бат' Венци (Венцислав Сейчев) е Рафаело, който се познава по червената лента и тризъбата кама, Буч (Красимир Генов) е Микеланджело, който се бие с нунчако и носи лента в жълто, а Ицо Хазарта (Христо Петров) е Леонардо, който носи лента в синьо и си служи с мечовете на гърба си.

"Семейство Робинсън" е за почитателите на многолюдните фамилии - като унгарците Мейзга и футуристичните Джетсън. В този случай сираче със способности на гениален учен изобретява машина, с която попада в бъдещето и намира семейство, готово да го приюти.

И малко анимирани екстри

Въпреки че Сюнгерчето Боб Квадратни гащи (SpongeBob SquarePants) не се е появявал по българските телевизии, героите от анимационния сериал на "Никелодеон" този месец са играчки в детското меню на "Макдоналдс". Последно сме гледали обитателите на Бикини Ботъм по MTV.

Поредицата на аниматора и морски биолог Стивън Хайленбърг тръгва като нискобюджетна продукция, но придобива култов статут сред тв публиката.

СпонджБоб, домашния му любимец Гари, морската звезда Патрик, който е негов пръв приятел заедно с катеричката, шефът Мистър Краб (Рак), сприхавия октоподест съсед Сепия (поразителна прилика с Уди Алън!) и миниатюрния злодей Планктон са изключително популярни от 1999 г. насам.

От веригата ресторанти (McDonalds.bg) са предпочели да преведат името на главния герой с по-прозаичното "Гъбата Боб" - но все пак по-добре, отколкото детето да ви пита: "Мамо, това сирене ли е?".

Докато пък чакате да дойде пчелния "The Bee Movie", който върви по стъпките на "Мравката Z" и "Приключенията на бръмбарите", може да се позабавлявате с клипчетата от френската поредица "Minuscule", качени в YouTube от издателите на DVD-то. (Вж. и видеосекцията на Minuscule-DVD.com).

Най-често кратките епизоди се определят като пародия на научнопопулярния "Микрокосмос". Съчетанието между истинска природа и 3D анимирани калинки, паяци, охлюви и прочие миниатюрни създания е забележително - и много забавно!

С този похват е експериментирал още в началото на ХХ век пионерът на анимацията Владислав Старевич. (Вж. за неговия "Коледата на насекомите" от 1913 г.)

Кукли стават хора

Клоуи, Саша, Джейд и Ясмин са героините на "Bratz", който също излиза зад Океана в разгара на лятото. Този път това са четири тийнейджърки от плът и кръв, но филмът е вдъхновен от популярната серия кукли "Братс", които напоследък изместиха Барби от сърцата на момиченцата. (Повече - на TheBratzFilm.com).

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 4 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 8 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 9 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 9 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 10 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 10 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 10 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 10 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 10 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 11 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 11 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 12 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen