0

И нфлация - това вълнува вестниците. Най-скъпият юли от седем години, обявява "Монитор". Храните надуха инфлацията през юли до 7-годишен връх, съгласен е "Дневник".

"Сега" е категоричен: "Статистиката не забеляза поскъпването на живота". И се аргументира. Въпреки че през юли цените на основните хранителни стоки се сменяха през ден, Националният статистически институт обяви вчера, че инфлацията през този месец е само 2,2%.

Статистиците почти не са регистрирали поскъпване при храните - според тях повишението там е със скромните 3,9%. Данните на НСИ са особено учудващи на фона на честите корекции на цените на хляба от последните седмици, коментира "Сега".

И дава пример с това, че през юли фурни и хлебозаводи на три пъти съобщаваха за поскъпвания с по 10% в цялата страна.

"Дневник" цитира по-обобщени цифри за инфлацията. И констатира, че на практика инфлацията от началото на годината вече е "изяла" почти наполовина и номиналното увеличение на доходите на пенсионерите и заетите в бюджетната сфера с 10%, направено от 1 юли.

Растежът е много висок и безпрецедентен, коментират експерти пред "Дневник". А "Монитор" смята, че с оповестените числа се разбиват на пух и прах очакванията и прогнозите на правителството и някои други институции като МВФ и Европейската комисия.

"Дневник" обяснява, че картината за юли е следствие от поскъпването на хранителните стоки, а "24 часа" предупреждава много сериозно, че от другата седмица: "Вдигат и лютеницата".

"Сега" помества снимка от Китай с обяснението, че и там цените неприятно изненадват купувачите, а официалната статистика в Пекин отчела рекордно висока инфлация за юли за последните десет години - 5,6%.

"Криви сметки и розови прогнози" е заглавието на коментар в "Монитор". Ако се вярва на правителството, годината вече трябва да е свършила. Поне по отношение на розовите 4,4% ръст на инфлацията за цялата 2007-ма, заложени като прогноза в бюджета.

Държавната статистика обаче е на друго мнение. Защото с рекордните 2,2% през юли натрупаното поскъпване вече удари тавана, посочва "Монитор", който чертае какво следва.

На този фон обясненията за сушата, кишата и пазарната икономика хич, ама хич не ни греят. А хвалбите за 10-процентов скок на пенсии и заплати направо звучат като предизборна смешка, смята изданието.

Акцизите растат, данъците падат, пише в анализ "24 часа". Авторът - икономистът Петкан Илиев, прогнозира, че намаляване на ДДС ставката от 20 на 18% няма да се осъществи до края на този мандат, както и намеренията за диференцирани ставки на ДДС за мляко и млечни произведения, за хляба, за печатните издания и произведенията на културата.

Най-радикалната мярка, която тройната коалиция вероятно ще предприеме, щяла да е намаляването на социалноосигурителната тежест до края на мандата от 3 до 5%.

Според автора тенденцията за намаляване на безработицата ще продължава и безработица под 8% е нещо реално осъществимо до края на мандата.

Плоският данък може да е и 13%, пише "Сега", като цитира депутата от БСП Петър Кънев, според който ставката можела да не е 10%, а 11, 12 или 13%. Министърът на икономиката Петър Димитров обаче отсече, че ставката на данъка ще е 10%, допълва изданието.

"Булгартабак в прегръдката на държавата" е озаглавен челният материал на "Пари". Провалената приватизация на холдинга отблъсква инвеститорите, коментира вестникът.

Нелегална ракия дави държавата, казва пред "Стандарт" Румен Данев, шеф на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в агенция "Митници".

Той отбелязва, че усилията на компетентните органи са насочени към тези, които е трябвало да се регистрират като производители, а не са го направили, а произвеждат нелегално.

Чуждестранното настъпление на българския имотен пазар върви с пълна пара, за половин година - от януари до юни, чужденци са купили недвижима собственост за рекордната сума от 817,4 млн. евро, съобщава "Труд", като цитира новата статистика на БНБ.

В български пари това прави 1,598 млрд. лева, изчислява вестникът. Британците били най-активни на българския пазар.

"Само 1/3 от софиянци плащат парно. Трагедия!", коментира в интервю за "Труд" изпълнителният директор на столичната "Топлофикация" Петко Милевски.

Изработили сме механизъм за поощряване на редовните платци - т.нар. "лихвена ваканция", облекчаване на сметките им, посочва той.

Руската "Мечел" иска да купи и ТЕЦ "Бобов дол", пише още "Дневник". Руската металургична и минна група "Мечел" се интересува от покупката на ТЕЦ "Бобов дол", съобщи в. "Ведомости". На този етап обаче Алексей Сотсков от "Мечел" е отказал коментар пред изданието.

Да се говори за възможни претенденти е много рано, заявява и представител на Агенцията за приватизация (АП). В момента АП търси оценител, който да направи нова оценка на централата.

През април приватизационното ведомство прекрати преговорите с гръцката РРС с мотива, че срокът за подписване на приватизационния договор е изтекъл, без да е окончателно парафиран.

Гърците оспориха това решение в съда, като делото е насрочено за средата на септември. Предварителното изпълнение на сделката обаче не е спряно, което позволява на АП да обяви конкурс за оценител, а по-късно и да обяви нова процедура.

Старозагорските бани ще се налагат като целогодишен курорт, информира още "Дневник". Старозагорските минерални бани имат потенциала да се развиват като целогодишен туристически курорт и да привличат туристи през всички сезони.

За това допринася и новата туристическа база, която беше изградена през последните години, обясни кметът на Стара Загора Евгений Желев. Курортът се намира на малко повече от 10 км от града.

През последните две-три години курортът привлича все повече туристи, обясняват хотелиерите.

Половината от посетителите са българи, а другата половина са чужденци от европейските страни, съобщи Петър Ламбов, който е управител на четиризвездния хотел "Извор" в курорта. По-голямата част от тях са индивидуални туристи, които не ползват услугите на туроператорите.

Сделката за "Нова Плама" обявена на Лондонската борса, съобщава "Сега". Името на плевенската рафинерия "Нова Плама", която отскоро е собственост на "Хайуей логистик център", вече е известно и в британската столица.

Компанията "Петрофак", която е регистрирана на Лондонската фондова борса, ще обяви плановете си за "Нова плама" в понеделник, обяви вчера Ангел Стефанов, собственик на фирмата купувач.

Той уточни, че неговата "Хайуей логистик център" е подписала договор с британската "Петрофак", която ще направи технически одит на производствените мощности на българското предприятие.

Банките дали на частни лица 53 кредита над 1 млн. лева, информира още "Сега". 53 домакинства и/или сдружения са изтеглили заеми от банки, всеки от които е бил над 1 млн. лв. Това показва статистиката на БНБ към края на юни.

От нея не се разбира каква част от огромните заеми са изтеглени от домакинства и каква част от сдружения, фондации, клубове. Общата сума на изтегленото е близо 85 млн. лв., като повечето от заемите са в евро.

Шест месеца по-рано получателите на седемцифрени кредити - домакинствата и сдруженията бяха с 18 по-малко и бяха за общо 52 млн. лв. Повечето от тях също бяха в евро.

Спират бензин А-95, минаваме на "супер", обявява "Стандарт". Най-масовият бензин А-95 ще изчезне от пазара точно както преди години това се случи с евтините А-86 и А-91.

Производителите на горива в Европа възнамеряват да спрат производството на обикновеното гориво. Това ще стане с поддържане на високите му цени, което ще намали покупките на А-95 и ще увеличи търсенето на "супер" А-98 (А-100).

Напоследък голяма част от търговците на горива намалиха ценовата разлика между А-95 и "супер" до малко над 1 евроцент, отбелязва агенцията.

В средносрочен план ще се премине към изтегляне от пазара на най-употребявания бензин, заяви президентът на автомобилните клубове в Германия Волфганг-Ернст Фюрст. По думите му изместването на А-95 от "супер" ще влее милиарди в петролните концерни.

Преминаването от А-95 към А-98 е логично следствие от стремежа за усъвършенстване на двигателите чрез повишаване степента на сгъстяване и изстискване на максимална мощност от по-малък работен обем. Това изисква и подобряване качеството на горивото. Затова бяха спрени и по-ниско октановите бензини.

Таксита акули дебнат пред болниците, установява още "Стандарт". Безогледно дране на 9 кожи чака всеки, който, бързайки, не погледне тарифите на таксито, в което скача.

Повечето хора твърдят, че знаят това, но въпреки това непрекъснато разсеяни граждани сами скачат право в устата на вълка. А само в София има стотици шофьори на таксита, които вземат многократно по-високи суми от познатите фирми превозвачи, като някои от тях - напълно законно.

Много от тези шофьори са напълно безскрупулни и въобще не се интересуват кого возят, дори да е тежко болен човек. Пред доста болници и хотели в София по стоянките се мъдрят бакшиши с тарифи над 4 лв. за километър.

Нормалната цена на лицензираните компании е 49 ст. през деня и 55 - през нощта. Повечето фалшиви таксита хитро прекопират табели и лога на най-известните законни фирми у нас.

За да се спасят от закона обаче, оставят минимална разлика, често невидима за човек, когато бърза. Друга хитрост е да дублират цифри от телефонния номер на легален превозвач.

Спират сделки с имоти за неплатено парно, предупреждава "Монитор". Нотариусите и имотните агенции да не изповядват сделки за продажба на недвижими  имоти, чиито стари собственици дължат пари за парно.

За това настоява "Топлофикация"-София в писмо с експертни съвети до  Нотариалната камара, Службата по вписвания и до агенциите за недвижими имоти.

В последните няколко години броят на сделките с недвижимо имущество се увеличиха значително, а с тях и броят на хората, които плащат баснословни сметки за отопление, натрупани от предишните притежатели на имотите,  коментира пресаташето на дружеството Елизабет Павлова.

Тя посъветва бъдещите купувачи преди да закупят имота, да направят справка в "Топлофикация" или на касите дали конкретният абонат няма дългове. Справката може да се направи на телефони: 02/8594163 и 9582473. 

Клиентите могат да изискват от продавача фактура за последната платена сметка, добави Павлова. От "Топлофикация" съветват още бъдещите собственици да сменят партидата по която си плащат сметките и да се впишат като нови абонати.

Тази процедура трябва обаче да бъде извършена най-късно до един месец след покупката на имота. Закриването на старата партида може да се извърши и от досегашния собственик. Услугата е безплатна, припомниха от столичната комппания.

Българинът се отказва от домашните консерви, констатира "Новинар". Скъпите зеленчуци и ток са на път да откажат българина да затваря буркани с туршии при домашни условия.

При цена на доматите над 20 ст. за килограм консервирането им вкъщи става неизгодно, обясни Илия Кафеджиев, зам.-директор на Института по консервна промишленост, цитиран от агенция "Фокус".

В момента най-евтините домати по пазарите са по 80 ст. до 1,20 ст. На едро може да се намерят и на цена над 50 ст. за кирограм.

Пътниците през летище Бургас се увеличили с 11,2% през юли, информира още "Новинар". Пътниците, които са минали през летище Бургас през юли, са се увеличили с 11,2% спрямо същия месец на миналата година и броят им е 564 746.

В същото време летелите през Варна са по-малко с около 0,3%, или 355 014. Това обяви "Фрапорт Груп", която взе на концесия за 35 години морските ни аеропортове.

Статистиката на компанията посочва, че всички летища, които тя управлява, са обслужили над 8 млн. пътници, а само аерогарата във Франкфурт на Майн - над 5 млн. души.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 44 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 50 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер