0

Писателят фантаст Любомир Николов стана в края на миналата седмица първия носител на наградата на фондация "Елизабет Костова" за превод на нова англоезична литература на български.

Отличието се дава за "Ловецът на хвърчила" (The Kite Runner), чиято едноименна екранизация нашумя напоследък.

Автор на книгата, излязла през 2003 г., е писателят от афганистански произход Халед Хосейни (Khaled Hosseini), който живее в САЩ.

Журито в състав Ваня Томова, Огняна Иванова и Йордан Костурков е избрало лауреата сред 10 книги, преведени на български от седем преводачи.

Водещи при оценяване са били следните критерии: литературно качество, прецизност, коректност и съгласуваност.

Николов благодари на свои изтъкнати колеги като покойния Кръстан Дянков, на когото е посветена тазгодишната награда, Валери Петров и университетските си преподаватели по стилистика, както и на издателство "Обсидиан".

За наградата от 2000 долара можеха да се състезават преводачи на съвременни романи с високо качество, чиито оригинални издания са били публикувани на английски език след 1996 г., а на български са издадени между 1 януари 2006 г. и 30 септември т.г., припомня БГНЕС.

Като преводач лауреатът е известен на книгоманите най-вече с работата си по фентъзи епоса от Дж.Р.Р.Толкин "Властелинът на пръстените".

Дебелото томче неотдавна оглави класацията на книжарници "Хеликон" за 15-те книги, без които българите не могат.

Той обаче си е извоювал място на българската литературна сцена и като автор.

През 2002 г. например "Десетият праведник" беше определен за най-добрата българска фантастична книга през последното десетилетие.

Романът описва как в недалечното бъдеще основни химични елементи променят свойствата си и човечеството се връща рязко назад в своето развитие. Надвисва заплаха от ядрен смерч, обикновеният огън и електричеството стават лукс...

Сред другите му произведения са "Червей под есенен вятър", "Къртицата", повестта "По стената" и около 30 книги игри, издадени предимно под псевдонима Колин Уолъмбъри.

"Момчетата и момичетата са настроени романтично под сърдитите си външности. Те търсят. Искат да открият нещо хубаво в живота.

Лесно беше да се идентифицират с героя от книгите игри. Всеки има нужда от вълнуващо приключение с щастлив край", коментира той по повод този нашумял през 90-те литературен жанр у нас.

Роден е през 1950 г. в Казанлък, следвал е машиностроене в руския град Тула, а през 1977 г. завършва журналистика в СУ "Климент Охридски".

Работил е като журналист в държавната телевизия и списанието за авиация "Криле", но от 1991 г. става преводач на свободна практика.

В средата на 80-те превежда "Градът и звездите" от Артър Кларк. "Властелинът..." също е сред първите му опити на това поприще и му носи награда от Съюза на преводачите в България.

Освен английски, ползва още няколко европейски езика, които владее на различно равнище. Сред любимите му автори на научна фантастика са Станислав Лем, Робърт Шекли, Клифърд Саймък, Теодор Стърджън.

Членува в софийския клуб за фантастика и прогностика, който носи името на писателя Иван Ефремов (SF-Sofia.com).

Междувременно броени дни преди кинопремиерата на "Ловецът на хвърчила" в САЩ, насрочена за края на тази седмица, беше съобщено, че невръстните изпълнители на главните роли са били изведени от Афганистан поради опасения за саморазправа с тях.

От фирмата разпространител "Парамаунт" дори отложиха US премиерата с месец и половина. Сега децата се намират в Обединените арабски емирства.

Причината е в сцена на насилие, обект на което става едно от момчетата.

Жертвата се играе от Ахмад Хан Махмидзада, който вече получи отлични отзиви за играта си, а в. "Ню Йорк таймс" го нареди сред най-добрите изпълнители на детски роли.

Режисьор на "Ловецът на хвърчила" е роденият в Германия 37-годишен Марк Форстър.

Сред по-известните му предишни творби са "Пътят на Невърленд" - биографичния филм за автора на "Питър Пан" Джеймс Матю Бари, и "Балът на чудовището" (2001 г.), който донесе "Оскар" на Холи Бери.

Това лято той беше ангажиран със следващия филм от поредицата за Джеймс Бонд, за който пише и сценария в съавторство със своя колега Пол Хагис ("Сблъсъци").

Българските разпространители от "Прооптики" са насрочили пускането на филма у нас за февруари.

Сюжетът

Историята, случваща се в Кабул и Калифорния, е класически разказ за вината, предателството и изкуплението, за взаимоотношенията между двама братя, обременени от греховете на баща си и своето собствено минало.

12-годишният Амир отчаяно копнее за одобрението на своя баща и решава да спечели състезанието с хвърчила в Кабул, за да докаже, че от него ще излезе истински мъж.

За победата му помага синът на слугата в техния дом - Хасан, който винаги е бил страхотен ловец на хвърчила и негов най-верен приятел. Никой обаче не подозира каква цена трябва да платят и двамата...

След навлизането на съветски войски в Афганистан Амир и баща му бягат в Америка, но след години порасналото момче, което е станало лекар, се завръща в родината си...

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@