0
Даваме най-доброто от себе си, за да обобщим актуалните тенденции и най-изгодните цени в 6 нови оптимални асемблирани конфигурации

Николай Колев, Денислав Славчев

След планирано едномесечно прекъсване проектът „PC на месеца” е отново на линия за всички, които търсят оптимално вложение на бюджета си за своя първи или следващ персонален компютър.
 


Всички нови конфигурации: ТУК




Причината за отсъствие на оферти за миналия месец е финалния кръг на Второто национално състезание по асемблиране, организирано от ICT Media, което вече е в историята. Фактът, че хардуерният екип на PC World България беше част от инициативата би повлиял негативно на обективността на оценяването, при условие, че бяхме публикували октомврийските решения. От една страна, защото в края на краищата човек не може да избяга от себе си и ние нямаме намерение да отричаме това – част от концепциите, заложени при избора на системите бяха приложени и като критерии за оценка в конкурса. Не по-малко, обаче, е желанието ни да не подведем, макар и неволно, финалистите в състезанието. Защо?


[pagebreak] 

Машините, които ви предлагаме, се правят при строго фиксиран бюджет и сме търсили максимума за тези пари. Отделно в ежемесечните представяния като това даваме идеи да ъпгрейд на системите, ако сте склонни да похарчите малко повече. Задачата на състезателите в конкурса беше доста по-сложна – те трябваше да търсят максимална комбинация от върхови технологии и производителност без оглед на цена и, което е много по-трудно – да открият универсална рецепта и да отговорят на въпросите кога даваме твърде много за едно PC и каква премия плащаме, когато робуваме на марки, гейм или клокърски страсти.

  

Водещите при конфигурирането на  за всяка система са:

 

 „650 лева” е домашен мултимедиен развлекателен център HTPC (Home Theater PC), подходящо е и за модерно офис PC, но има екстри като голям диск, колонки и дори повече памет, отколкото е наобходима стига за безоблачна работа под XP. Може да се каже, че за тези пари получавате royal size офис компютър, с който няма да чувствате дискомфорт и след евентуално преминаване под Vista.

 

С „1000 лева” получавате най-съвременните технологии и интерфейси, солидна цялостна производителност при възможно най-ниска цена с използването на качествени бюджетни компоненти. Това е универсалния избор на повечето домашни потребители. Производителността на видеокартата е достатъчна за тези, за които игрите не са с най-висок приоритет, но обичат да поцъкват – това са така наречените casual gamers. Ако, разбира се, сте ценители и играете малко по-стари заглавия или пък жанрове като адвенчъри и симулации, които по правило не са толкова взискателни към видеото – нямате проблеми и с тях. Това, което машината за 1000 лева със сигирност няма как да бъде работна станция или компютър за  запален геймър. Първото изискване предполага използването на процесори и дъна от по-висок клас  и/или още повече памет, дисково пространство и/или специализирани профи видеокарти.

 

За „2000 лева” геймърите и кинолюбителите се сдобиват с много смислено комплексно решение. Тук използваме компоненти, които са интересни и от овърклокърска гледна точка; не са спестени пари за качествени звук и колонки, имате достатъчно мощна видеокарта дори и за про геймър и процесори, които не биха ограничили фреймрейта в игрите. Мониторът с различна матрица (S-PVA, P-MVA) е решение от среден клас и за разлика от масовите TN модели осигурява по-богата цветова гама, по-добър контраст и много по-големи зрителни ъгли. Изобщо, ако цените качественото развлечение и/или си падате хардуерни маниаци, тази конфигурация е от най-евтините, с които можете да удовлетворите страстта си.

 

И накрая, системата за „3600 лева”  е с доста екстри отвсякъде. Всичко в нея е последен писък на модата, но за да получите върховите технологии трябва да платите повечко; всеки от тези компоненти по правило има така наречената price premium за това, че е флагман в своя клас. През този месец – четириядрен процесор, 8800 ULTRA видео, X38 дъно, памет с накъсени тайминги, високопроизвидително въздушно охлаждане Scythe, достатъчно мощно захранване и хубава кутия, в която да се сложи всичко това. Добавете high-end монитора с S-IPS матрица и получавате продукт, който едва ли е мечтата на професионалиста, а по-скоро мокрият сън на взискателния потребител, който е безкомпромисен когато се отнася до качеството на развлеченията, които получава. Хардкор клокърите и тук ще бъдат в стихията си, за да изцедят максимум производителност от този звяр, който и без това е брутално наточен.


[pagebreak] 
 


Оставаме с впечатление, че посетителите на сайта, които разглеждат „PC на месеца”, невинаги си дават сметка за идеите, които влагаме във всяка от системите. Голяма част от коментарите им в полето долу го потвърждават. Един от най-ярките такива се отнасяше за скромната машинка за 650 лева. Въпросният юзър вярно бе определил за себе си, че вграденото видео съвсем не му е достатъчно като на геймър и предлагаше да добавим видеокарта от серия 88хх на Nvidia, която, обаче, би довела до оскъпяване от порядъка на 60-70 % върху цената на машината и би я позиционирало в съвсем друг клас. За да не превръщаме коментарите долу в арена на дискусионни сблъсъци, някои от които съвсем излишни от гледна точка на по-опитни потребители, но и доста смущаващи за новаците в областта, взехме решение да премахнем полето за коментари на страницата на PCWorld.BG. Вместо това всеки, които има мнение по конфигурациите, критики, въпроси и предложения, може да го направи в  новия раздел на
форума.

 

Промените този месец:

  

А. 650 лева

 

Малко по-мощен процесор и по-голям диск за сметка на по-обикновено дъно на същия чипсет, което няма овърклокърския потенциал на Gigabyte S3H или Biostar ТА690. Накратко – пренебрегнахме хардуерните маниаци в интерес на идеята, че на едно HTPC основно се гледат филми, които особено с добро качество са все по-обемисти.


Идея за ъпгрейд: За 20-тина долара отгоре можете да преминете на двуядрен процесор, което има смисъл, ако ще използвате компютъра главно като работно PC със солидно multitasking натоварване. За още $25-30 добавете още гигабайт памет, ако искате да усещате  лекота под Vista.


[pagebreak]

Б. 1000 лева 

Нов чипсет на фронта на Intel, значително по-голям твърд диск, макар и по-малък от този в системата за 650 лева. Макар и абсурдно на пръв поглед, това се прави, за да стигнат парите за видеокарта от среден клас, която се справя що-годе прилично и с високи резолюции. С $20 отгоре дискът може да се докара до 320 GB.

 

Идея за ъпгрейд: И за двете системи – може да се увеличи обема на диска. Държахме компютрите да са с все по-актуалнатан DirectX 10 API поддръжка. За интелската система е особено идейно да добавите още $25, минете на овърклокната версия на 8600 GT като на амедейската машинка. Такива освен Galaxy предлагат предлагат BFG, MSI, InnoVision, XFX, вероятно и други. Ако пък можете да вдигнете бюджета си за видеокарта до $150-$180 – за игри вариациите по темите X1950 Pro/XT или 7900 GS/GTO/GT определено са още по-смислени решения.


[pagebreak]

В. 2000 лева

Графичният процесор 8800 GT е новата звезда във високия сегмент на средния клас и това е главната промяна тук. Много по-интересно решение за клокърите би бил процесорът X2 5000+ Black Edition, който е с отключен множител и на много достъпна цена, но за съжаление към датата на съставяне на конфигурациите изчезна у нас. Все пак, много хладните ядра на BE серията са the second best в това отношение, така че – късмет. Ако не вярвате в шанса -  играйте на сигурно и си вземете обикновения Athlon X2 за същите пари. Освен това, наляхме резерва, спестен от ниския долар в ъпгрейд на звуковата система – X-Fi Extreme Audio е сред добрите решения за качествен PC звук на приемлива цена.

 

Идея за ъпгрейд: Поради по-високата цена на процесора в интелската конфигурация не ни достигнаха $30 и затова диференцирахме системите според типа на колонките. Това е и идеята за ъпгрейд тук


[pagebreak]

Г. 3600 лева 

Това е максимумът, които събрахме при „скромния” бюджет 3600 лева. Надяваме се, че следващия месец ще можем да ви предложим и вариант с четириядрен процесор на AMD, но е по-вероятно масово Phenom X4 да стигнат у нас едва през януари и въпреки това... Ние не успяхме да намерим слабо място на тази система, но:

 

Идея за ъпгрейд: За повечко пари можете да добавите:

 

1)      По-голям монитор.

2)      Втори (трети) диск в RAID масив с този. 

3)      2 видеокарта за SLI вместо тази. Какви точно да бъдат видеокартите зависи от това колко още пари искате да похарчите, но ние съветваме да мислите за неща от 8800 GT, респективно 2900 Pro и нагоре.

4)      Още толкова оперативна памет.

5)     ???  - Кажете ни на страниците на forum.idg.bg.


P.S. Всичко умно, написано в този текст, го каза Денис, а всичко глупаво - аз. (бел. Ники Колев)



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 5 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 6 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 9 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 10 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 11 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 11 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 11 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 12 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 12 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 12 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 12 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 12 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 13 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 13 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете