0

С едем години след терористичните удари от 11 септември светът си спомня днес за атаките, отнели живота на 2975 души без терористите при рухването на двете кули-близнаци на Световния търговски център

Панихида беше отслужена в храма "Света Неделя" в София.

"Америка и България продължават да са заедно в Черно море, Балканите, Близкия Изток и на други места по света", заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни след службата.

Тя подчерта, че и България, и Америка са потърпевши от тероризма и припомни за невинните жертви на комунистическия атентат на 16 април 1925 г. в църквата "Св. Неделя".

"Продължаваме да стоим заедно, непоклатимо сплотени. И днешното послание е на надежда и решимост. Задачата ни е да гарантираме, че свободата и надеждата ще надделеят над невежеството и насилието", заяви посланик Нанси Макълдауни.

Ню Йорк отбелязва годишнината с нови призиви за бдителност

срещу постоянната заплаха от терористични удари. Имената на загиналите бяха отново прочетени.

Кандидат-президентите от двете водещи американски партии - републиканецът Джон Маккейн и демократът Барак Обама спряха телевизионните реклами от предизборната си кампания в този ден в знак на уважение към загиналите в атаките в Ню Йорк и Вашингтон. Двамата присъстваха на церемонията на "Кота нула" - мястото на разрушените небостъргачи.

Акцентът на седмата годишнина от трагичните събития бе поставен върху запознаването на новите поколения с терористичните заплахи и как семействата на жертвите се справят със загубата на любимите си хора.

Роднини на загиналите при атентата, който разруши мита за американската неуязвимост и стана причина за две войни, с минути мълчание, предаде Асошиейтед прес.

Във Вашингтон президентът Джордж Буш, съпругата му Лора, вицепрезидентът Дик Чейни и неговата съпруга Лин участваха в кратка възпоменателна церемония на южната морава на Белия дом. Присъстващите запазиха минута мълчание в 8:46 часа, моментът, в който преди седем години първият самолет се разби в една от кулите.

Хората, събрали се на церемонията, замълчаха още няколко пъти - в минутите на удара на втория самолет в другата кула и на срутването на двата небостъргача.

Край Пентагона гайдар с шотландска поличка, изсвири "Удивителна благодат", докато представители на властта и роднини на загиналите при атентата срещу сградата на военното министерство се събираха за
откриването на паметник на жертвите.

Гайдарят се разходи между новопоставените пейки, на всяка от които върху
барелеф с формата на крила, е изписано името на един от 184-те души, загинали при терористичния акт. Това е първият паметник, издигнат на едно от трите места, където бяха извършени терористичните нападения.

Неспособността на САЩ в продължение на седем години да заловят Осама бин Ладен,

показва докъде се простират границите на американските военни и американското разузнаване, предадоха световните агенции.

"Това не е филм. Ние нямаме свръхсила. Това, което ние притежаваме, са силно отдадени на каузата хора, които работят с нашите съюзници и се опитват да изправят пред съда лидерите на "Ал Кайда", заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино.

Осама бин Ладен е номер едно в списъка на ФБР за най-издирвани престъпници. Присъствието му на тази челна позиция всяка година става обект на внимание в дните около 11 септември.

Смята се, че Осама бин Ладен се крие в племенните зони по границата на Афганистан с Пакистан.

Същевременно американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф предупреди, че авиацията си остава все още уязвима на терористичната заплаха.

"Ал Кайда" продължава да насочва вниманието си върху авиацията, областта, в която иска да нанесе удар, каза Чертоф в реч в Националния прес клуб във Вашингтон.

Министърът обаче отчете, че "Ал Кайда" е в позиция на отстъпление в Ирак и вече е загубила репутация в арабския свят.

Чертоф изброи и мерките взети за подобряване на сигурността на пътниците в самолетите. Той отбеляза, че една от най-сериозните стъпки е въвеждането биометричната система.

Министърът предупреди, че заплаха представляват и други терористични организации като Хизбула, в Ливан, или колумбийските Революционни въоръжени сили (ФАРК).

Според Чертоф ако в борбата с тероризма се отхвърли военният вариант и се започнат преговори с терористите, това ще означава все едно връщане към ситуацията отпреди 11 септември 2001 г.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг разкритикува забавянето на възстановителните работи, водени на "кота нула". "Новият проект за развитие на Световния търговски център напредва отчайващо бавно, до голяма степен заради управленската структура, изградена от много нива, които са размили отговорностите", отбелязва Блумбърг в изявление, поместено в "Уолстрийт джърнъл".

Първите стоманени пилони на централния небостъргач от бъдещия комплекс, наречен "Кула на свободата", и на мемориала в памет на жертвите, бяха монтирани тези седмица, 7 години след рухването на кулите близнаци.

Градската управа, властите на щата Ню Йорк и ведомството собственик на терена трябва да ускорят работата, заявява Блумбърг. Според него "най-важното е мемориалът да бъде завършен за 10-ата годишнина" от събитията.

Седем години след атентатите Осама бин Ладен все още е на свобода и едва четири месеца остават на Джордж Буш, за да залови шефа на Ал Каида "жив или мъртъв", както се бе изразил, отбелязва днес френският вестник "Либерасион".

Двамата кандидат-президенти в САЩ обещават да действат по-ловко и по-решително от Буш. Барак Обама заяви, че "без колебание" ще удари терористичните ядра в Пакистан, дори и без одобрението на Исламабад. Републиканският му съперник Джон Маккейн вдигна мизата и увери, че ще преследва Бин Ладен "чак до портите на ада". "Зная как да го намеря", похвали се той, цитиран в "Либерасион".

Според руския вестник "Независимая газета" оценките за резултатите от войната срещу тероризма са нееднозначни. От една страна, тя стана
глобална, много държави проявиха солидарност с американците и също предприеха мерки срещу терористите. Темата се нареди сред основните насоки в дейността на ООН и други международни организации.

От друга страна в борбата срещу тероризма има и неуспехи, посочва изданието и припомня големите атентати, станали след 11 септември в Испания, Индонезия, Мароко, Алжир, Великобритания и други държави, а също и войната в Афганистан, който според "Независимая газета" е "развъдник на терористи".

Ерата на тероризма, започнала на 11 септември 2001 г., струва твърде скъпо на човечеството. Не става дума само за преките разходи за нарасналия персонал в органите на реда и службите за сигурност, за патрулиране и охрана на границите, пристанищата и летищата.

Цената, плащана практически от всички, включва и растящите сметки, примерно рязкото поскъпване на самолетните билети, неудобствата, свързани с контрола, с това, че не можеш да вземеш на борда дори малко вода, а и много други.

Събитията от 11 септември промениха много неща в хода на живота в целия свят. САЩ първи обявиха война на тероризма, а междувременно там често отбелязват, че високата й цена се дължи до голяма степен на факта, че войната не винаги се води както трябва.

Нещо повече, под лозунга на тази борба често се решават съвсем различни политически и дори икономически задачи. На първо място става дума за войната в Ирак, която се води от 2003 г. насам, пояснява "Независимая газета".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 17 минути

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>&quot;Макрон се превръща в национална заплаха&quot;</p>

Макрон: Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана

Свят Преди 17 минути

Напоследък френският президент говори по-често по въпросите на отбраната

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 8 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 8 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 8 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 9 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 10 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 10 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 10 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 11 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 11 часа

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 11 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС