0

И звестният албански писател Исмаил Кадаре спечели първата международна награда "Букър", като изпревари британски автори като Мюриъл Спарк, Дорис Лесинг и Иън Маккюън, съобщава Би Би Си.

Престижното отличие досега се връчваше само на писатели от Великобритания, Ирландия и страните от Британската общност, а от тази година вече се дава и на чужденци, които пишат на английски или са издадени в превод на английски език.

Кадаре, който живее във Франция от 15 години, ще получи 60 000 лири стерлинги на церемонията в Единбург на 27 юни.

Председателят на журито проф. Джон Кари нарече писателя "световна величина в традицията на разказвачеството, която започва от Омир".

Аз съм творец от Балканите, част от Европа, която твърде дълго беше известна единствено от новините за човешката злоба, споделя от своя страна авторът, цитиран от Би Би Си.

"Голямата ми надежда е, че Европа и светът ще осъзнаят, че този регион може да произведе и други новини, да бъде люлка и на други постижения в областта на изкуството, литературата и цивилизационните ценности... Бих искал да приема тази награда като потвърждение за това, че моята увереност и надежди не са били напразни."

Като част от наградата, която се дава по-скоро за цялостно творчество, отколкото за едно заглавие, Исмаил Кадаре ще има възможността да избере преводач, който да получи допълнителни 15 000 лири стерлинги.

Сред издадените му творби у нас са романите "Есхил - този голям несретник" (изд. "Балкани", 2003 г.) и "Легенда на легендите" (изд. "Стигмати" и "Жанет-45").

"Легендите са нашата мъгла. Мъглата, от която всички ние, жителите на тази планета, имаме толкова голяма нужда. Тирани и роби, добри и лоши, щастливи и угрижени, свободни или оковани и унижени, банкери и нехранимайковци, благородници, проститутки и убийци.

Тази мъгла ни е необходима, защото гледките и събитията в света са твърде ужасяващи за нашите очи и съзнание. Те се нуждаят от един воал, така че истината да достига до нас пречупена като през призма. В противен случай тя ще разруши крехкото скеле на нашите души и тела." (из "Легенда на легендите").

Исмаил Кадаре е най-известният писател и поет в Албания

Роден е през 1936 г. в Жирокастра, Южна Албания. Завършва гимназия в родния си град, а след това - албанска литература в Държавния университет на Тирана, информират българските му издатели от "Балкани".

Наред с поезията и романите, първия от които "Генералът на мъртвата армия" (1963 г.), през периода 1980-2000 г. Кадаре пише и много сборници с разкази и новели.

От 1988 г. писателят е академик в родината си, а година по-късно - и член-кореспондент на Френската академия, като от 1996 г. е и неин асоцииран член за "Нравствени и политически науки". От 1990 г. е и член-кореспондент на Академията по изкуствата в Германия.

През 1990 Франция му дава политическо убежище и оттогава писателят живее там.

Кадаре е удостояван три пъти с Републиканската награда за литература в родината си, а през 1996 г. по повод 60-годишния му юбилей му присъждат и най-високото албанско отличие - ордена "Честта на нацията".

Кадаре е носител и на редица други международни литературни награди. През 1991 г. за романа "Палатата на сънищата" получава приза на асоциацията "За нови човешки права" във Франция.

Преведен е на повече от 45 езика.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@