0
Мо ошевич все още е ненавиждан във Войводина. Преди да бъде закрит от него през 1989 г., северният регион, който граничи с Унгария, се радваше на автономия, осигурена от указите на Тито. Воислав Кощуница, настоящият президент на Югославия и водач от първия тур на президентските избори в Сърбия, замени детронирания диктатор като висш злодей. Неговият опонент, реформаторът Миролюб Лабус, спечели убедително само във Войводина и югозападна Сърбия.

Точно преди година местният парламент на Войводина свали от длъжност вицепремиера на региона, близък приятел на Кощуница, и обяви Нови Сад за "столица". Говорителят на парламента връхлетя в сградата на телевизията и радиото в Нови Сад, за да протестира срещу назначение от Белград.

Сръбските радикалисти поискаха пълно самоуправление, голямото унгарско малцинство - 1/8 от 2-милионното население на Войводина - отправи петиция за самоуправление на местата, в които унгарската общност е мнозинство, а умерените кръгове потикнаха Белград да започне да преговаря скоро. По време на предишния си министър-председател Виктор Орбан Унгария провеждаше агресивна пропаганда на базата на етническата си родственост. Изглежда, че Войводина е на път да се присъедини към призивите за независимост на Косово и Черна гора.

Жителите на Войводина - прозападно настроени, високо образовани, интелектуалци, членове на свободни професии и бизнесмени - бяха ужасени от варварството и насилието над населението на Югославия. В момента те работят като самоназначила се съвест на Сърбия и Черна гора.

От януари до февруари 2001 г. и отново от януари до февруари тази година, парламентът на Сърбия възстанови някои от предишните правомощия и привилегии на местността - в сферата на финансите, земеделието, здравеопазването, правосъдието, образованието, туризма, спорта, медиите и социалните услуги. Миле Ицаков, депутат от Демократична опозиция на Сърбия, групата реформистки партии на Джинджич, цитиран от радио "Свободна Европа", съобщи това завоалирано предупреждение:

"Това е нещо, което имахме, което ни принадлежеше, и никой не трябва да ни го дава, а да ни върне това, което ни беше отнето против закона и Конституцията... Всички в Сърбия вече се съгласиха на Косово да бъде предоставена най-голямата възможна самостоятелност. Нищо няма да се промени, ако направят същото и за Войводина. Би било честно да се дадат същите права на Войводина. Не е честно лошото дете да получава всичко, което поиска, а доброто дете да не получава нищо."

От друга страна, пропускането на възможността да се премахнат причините за недоволството на Войводина - или дори да бъдат взети под внимание - в спонсорираното от Споразумението на ЕС за възстановяването на отношенията между Сърбия и Черна гора, което беше подписано на 14 март, раздразни недоволната провинция. Войводина е не само житницата на Югославия; тя също така е мястото, където се развива новата петролна промишленост. В региона са разположени много от големите компании в тази област.

Като резултат от това Войводина има голям принос към федералния бюджет и субсидира останалата част от раздробената Югославия. Във Войводина се произвеждат 2/3 от намаляващия БВП на Югославия. Също така регионът привлича 2/3 от чуждестранните преки инвестиции - като населението на Войводина е едва 1/5 от Югославия. През януари френската мултинационална компания "Lafarge" купи мажоритарния дял от завода за цимент "Beocin", близо до Нови Сад. "Lafarge" плати 51 млн. долара, от които Войводина най-вероятно ще получи твърде малко. Пет от губещите захарни фабрики са следващите в списъка. Министърът на приватизацията на Сърбия пое задължението да върне 1/4 от всички бъдещи приходи от приватизация обратно в местната икономика.

Министърът на земеделието, горите и управлението на водите на Сърбия Драган Веселинов предложи да субсидира производството на захарно цвекло, слънчоглед и соя, както и да купи 280 000 тона жито през 2003 г. Тези закъснели предизборни подкупи едва ли ще успокоят изострените отношения.

През 90-те Войводина беше насилствено наводнена от сръбски бежанци от Босна, Хърватска и Косово. Инвазията промени характера на местността. Някогашният бастион на толерантната англо-унгарска култура беше балканизиран и се превърна в значително по-националистичен, воден от корупция и конфликтен район. Разпространяват се неофашистки, антисемитски, ревизионистки, расистки, скинарски организации, както и такива, целящи установяването на Велика Сърбия.

По тази причина двата стълба на движението за самоуправление са носталгията и парите. Това е закъсняла реакция на конвулсивната и кървава дезинтеграция на федерацията. Но това също така е и отхвърляне на експлоатацията на Войводина от страна на други провинции.

Както Шотландия, Северна Италия и Квебек, Войводина би искала да запази по-голям дял от собствените си ресурси за местно потребление и инвестиции. В една "Европа от региони" и свят от дезинтегрирани национални държави това би трябвало да се очаква. През август Комисията за международно сътрудничество и връзки с Еврорегионите към парламента на Войводина гласува за присъединяването към Асамблеята на европейските региони (АЕР).

Войводина все още не се е справила с резултатите от едно десетилетие на икономически санкции, налагани от Запада, и военни операции на НАТО. Контрабандни операции за преодоляване на санкциите, които се провеждаха при управлението на Милошевич, криминализираха някои части от икономиката. Водоснабдяването на Нови Сад, природният газ, железопътният транспорт до Будапеща, речният товарен транспорт и телекомуникационната инфраструктура бяха нарушени при бомбардирането на мостовете в провинцията.

Възстановяването на първия мост - най-големият, Sloboda (Свобода) - ще бъде завършено през 2004 г. и ще струва 34 млн. евро. Средствата са осигурени от ЕС. Два временни надлеза осигуряват нуждите на населението на Нови Сад - но това все пак са лоши заместители. Железопътните линии към останалата част на Европа например все още не са възстановени. Скъпото и трудно разчистване на река Дунав от отломките беше завършено едва наскоро.

Войводина се стреми да стане регионален търговски център. Хърватската новинарска агенция HINA, съобщава, че сръбската провинция и съседната област в Хърватска - Вуковар-Срйем, се е съгласила да построи наново мостовете както в буквален, така и в преносен смисъл. Войводина тържествено обеща да помогне на Вуковар да осигури връщането на предметите на изкуството, иззети от сърбите по време на междуособната война, да разминиране околностите си и да намери останките от изчезналите хърватски войници и граждани.

Партиите във Войводина са членове на управляващата западноориентирана коалиция в Белград, която се води от Джинджич. Реформистите от Войводина, които подкрепиха Кощуница в скорошните избори, са се обединили с фракцията, която се е отцепила от ДОС, за да формират нова, лявоцентристка политическа сила. Войводина играе решаваща роля в политиката на Сърбия.

Дори лидерът на Съюза на унгарците във Войводина, Йозеф Каса, заяви пред югославския вестник "Дневник", че статусът на унгарското малцинство се подобрява "стъпка по стъпка", въпреки че "унгарците не са адекватно представени в съдебната система, прокуратурата и водещите позиции в икономиката". Той поясни: "По времето на Милошевич не ни позволяваха да имаме наши училища, медия, забраняваха официалното използване на езика ни. Ситуацията сега се е подобрила, законът за националните общности беше гласуван. Развитието в тази посока трябва да продължи."

Новинарската агенция "Бета" съобщи, че секретарят по въпросите за културата и образованието на Войводина Золтан Бунджик е обявил серия от програми за подпомагане, насочени към сръбското малцинство в Унгария.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 44 минути

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа