0

- Г-н Сираков, на 1 януари 2007 г. България ще се присъедини официално към ЕС. Как ще пътуват българските граждани в страните от съюза?

- Едно от най-големите достижения на правото на ЕС е свободното движение на гражданите на съюза и членовете на техните семейства, гарантирано от законодателството на Европейската общност.

В съответствие с Директива 38 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2004 г., всички граждани на Съюза имат право да влизат и пребивават на територията на всяка държава членка в рамките на три месеца, като представят лична карта.

След 1 януари 2007 г. българските граждани също ще се ползват от правото да влизат и пребивават на територията на всяка държава членка на ЕС в рамките на три месеца с валидна лична карта.

Правото на пребиваване за по-дълъг период от време - продължително или постоянно, представлява обект на определени условия, съгласно местното законодателство да са икономически ангажирани (наети или самонаети), да притежават достатъчно финансови средства за покриване разходите на пребиваване, включително и на членовете на семейството и социална и здравна осигуровка, за да не обременяват социалноосигурителната и здравноосигурителната система на държавата домакин.

Използвам предоставената ми възможност отново да информираме българските граждани за някои проблеми, които са срещнали другите нови страни членки от 2004 г. по граничните пунктове, било поради неинформираност, или незнание на някои гранични служители, като техни граждани са били връщани при преминаване с лични карти.

Препоръчваме на българските граждани в първите месеци след 1 януари 2007 г. да носят и паспортите си.

Уверявам Ви, че Министерството на външните работи е направило необходимото пред всички страни членки на ЕС за избягване или минимализиране на случаите, при които българските граждани ще бъдат връщани при представяне на лични карти след 1 януари 2007 г.

- Има ли държави, които могат да запазят ограниченията и визовите си режими?

- След пълноправното членство на България в ЕС отпадат ограниченията за българските граждани, т.е., забраните за пребиваване в тях, наложени им за незначителни нарушения на съответните национални закони за пребиваване на чужденците.

Отпадат и сходните ограничения, наложени от България за гражданите на ЕС. Разбира се, остават ограниченията за лица, представляващи заплаха за националната сигурност на съответната държава, за осъдените за тежки престъпления.

С влизането ни в ЕС не отпадат паспортните проверки по границите на Съюза. Това означава, че ако дадено лице е включено в забранителните списъци на едно от посочените основания, то няма да бъде допуснато до съответната страна за срока на наложената забрана, която, разбира се, може да бъде обжалвана по установената процедура.

- Възможно ли е България да въведе визи за съседните страни, а те от своя страна да въведат визи за български граждани? Става дума основно за държави, нечленуващи в ЕС и граничещи с България.

- Визовата политика на България, включително и по отношение на съседните страни, вече е изцяло хармонизирана с тази на ЕС.

В изпълнение на Регламент 539 на ЕС, от 1 януари 2007 г. визовите режими между България и Сърбия, Македония и Черна гора ще се регламентират с подписаните неотдавна нови визови спогодби.

От нашите партньори от тези страни беше оценено високо обстоятелството, че България защити позицията си да въведе визи за гражданите на тези държави от датата на членството си в ЕС, а не шест месеца по-рано, каквато е практиката на ЕС.

Благодарение и на това беше запазен сега съществуващия безвизов режим за българските граждани при пътувания в тези страни и не очакваме промени в договореностите, регламентирани със споменатите спогодби.

Визовите режими между България и Турция и Русия са регламентирани със съответните визови спогодби и споразумения. Засега не очакваме промяна в режима за пътуване.

С Турция се водят преговори за промяна на Визовата спогодба от 1993 г., за да се уеднакви с визовата политика и практика на ЕС по отношение на тази страна.

- Как стои въпросът с визовия режим със САЩ? Очаква ли се отпадане на настоящите ограничения?

- През януари беше подписан в София меморандум за разбирателство ("Пътна карта") за включване на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ.

Основна цел на "пътната карта" е да се улесни и увеличи в максимална степен възможността за бъдещо договаряне за въвеждане на безвизови туристически пътувания в САЩ на българските граждани.

Това изисква от българска страна да бъдат изпълнени определени условия ? процентът на отказани визи да спадне под 3% и да бъдат въведени паспорти, съдържащи биометрични данни за бърза и лесна идентификация на пътуващите и премахване на възможността за подмяна самоличността на пътуващите.

В рамките на ЕС се провеждат регулярни срещи с администрацията на САЩ и се обсъждат възможностите за включването в безвизовата програма на Америка на онези страни от съюза, които все още са във визов режим.

- Трудовият пазар на ЕС ще бъде ли отворен за български граждани?

В първите две години след присъединяването на България, достъпът до трудовите пазари на настоящите страни членки ще зависи от политиката на тези страни и националното им законодателство.

Някои страни членки вече обявиха намеренията си да отворят трудовите си пазари, а други - да въведат по-ограничен достъп, който ще се различава за конкретните нови страни членки.

На практика това означава, че ще е необходимо разрешение за работа през периода, в който съответните страни членки прилагат мерки на национално ниво. Независимо от споменатите ограничения на трудовите пазари, остава правото на влизане и пребиваване на едно от другите основания.

- Ще се наложи ли смяна на личните документи?

- Сегашните българските документи за самоличност - паспорт, лична карта и свидетелство за управление на МПС, са в пълно съответствие с изискванията на ЕС, постигната е висока степен на защитеност срещу подправяне и фалшифициране, предвид на което не се налага тяхната смяна.

Едновременно с това бих желал да отбележа, че с регламент от 2004 г. Европейската комисия е дефинирала изискванията към страните членки за издаване на документи за пътуване със записани биометрични данни, за което нашата страна извършва съответната подготовка.

Тяхното въвеждане ще стане постепенно от средата на 2007 г. и няма да налага подмяна на сега валидните документи за самоличност.

- Важат ли българските шофьорски книжки на територията на целия ЕС?

- В страните на ЕС съществуват над 80 вида свидетелства за управление на МПС, които взаимно се признават от всички страни членки на съюза. Българското национално свидетелство за управление на МПС съдържа всички необходими и регламентирани с директивите на ЕС данни и е съгласувано и одобрено от компетентните органи на ЕС.

Предвид на това и понастоящем българските шофьорски книжки се приемат и признават при краткосрочно пребиваване в съответните страни.

Едновременно с това, на страните от ЕС е дадено право и те прилагат своето национално законодателство, свързано с подмяната на националните свидетелства при пребиваване за по-дълъг период от време и ползването им с професионални цели.

С оглед улесняване подмяната на българските национални свидетелства за управление на МПС, с някои страни - Италия, Испания, бяха подписани двустранни споразумения, а Гърция едностранно въведе съответна процедура, на базата на които вече са подменени над 10 000 национални свидетелства с местни.

В Белгия например след 6-месечен престой можете да смените книжката си след заплащане на минимална такса. Продължават контактите с институциите на ЕС и с отделните страни с оглед разрешаване на проблема с останалите държави.

- Ще настъпи ли промяна в системата на застраховане "Гражданска отговорност" и т.нар. "Зелена карта"?

- Въпросът Ви е изцяло от компетенциите на Министерство на финансите и Комисията за финансов надзор. Ще си позволя само да спомена, че сключваните нови застраховки за 2007 г. ще включват и сертификат "Зелена карта", без за това да е необходимо допълнително заплащане и увеличаване на съответната премия и в този си вид ще важат във всички страни на ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 13 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия