0

Ф ришоповете остават, но под силен контрол, пише "Сега".
Едноседмична масирана проверка за контрабанда с акцизни стоки на граничните пунктове доведе до двойно по-нисък оборот на безмитните магазини там. Това съобщи вчера зам.-финансовият министър Георги Кадиев.

По-рано той лансираше идеята за закриване на безмитните магазини.

Проверките, в които са участвали данъчни, митничари, НСБОП, Гранична и Икономическа полиция, били 12 до 18 декември на три пункта: Капитан Андреево, Калотина и Кулата.

През това време оборотът на фришоповете на Кулата е паднал с 54%, на Капитан Андреево с 42%, а на Калотина - с 36%.

"Това е сигурно доказателство, че там се извършва нерегламентирана търговия, която нанася щети на бюджета", заяви Кадиев.

Тройната коалиция ще обсъжда три варианта за "Булгартабак", извежда изданието.
Три варианта за приватизацията на "Булгартабак холдинг" са представени на управляващата коалиция. Те ще бъдат обсъдени на следващото заседание на политическия съвет на трите партии в коалицията, съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Предвижда се да продължат преструктурирането и продажбите на някои дружества. Според първия вариант от средата на 2006 г. трябва да започнат продажбите на всички дружества поотделно.

Те могат да бъдат приватизирани и от финансови инвеститори, а не само от стратегически, както предвиждаше сегашната стратегия, допълни министърът.

Овчаров даде още седмица за ТЕЦ "Варна", отбелязва още "Сега".
Възможността за разваляне на сделката за приватизация на ТЕЦ "Варна" става все по-реална, заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

За продажбата на 100% от акциите на централата от май 2005 г. насам се преговаря с руската компания РАО "ЕЕС", която спечели конкурс в надпревара с чешката ЧЕЗ, гръцката PPC и италианската "Enel Producione".

Ако до края на тази седмица преговорите не дадат резултат, ще трябва да се вземе решение дали ще почнат преговори с втория класирал се кандидат - чешката ЧЕЗ, или ще бъде обявен нов конкурс, каза министърът.

Общините ще получават заеми за саниране с 2,5% лихва, информира вестникът.
Проектите за саниране на общински сгради ще могат да кандидатстват за кредит от Фонда за енергийна ефективност с минимална лихва, която ще варира от 2,5% до 5%.

Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност и член на УС на фонда Таско Ерменков.

Заемите за предприятия ще са с лихва до 8%. Фондът избра за обслужваща банка ОББ, но за да се сключи договор, трябва одобрение от Световната банка, която е основният донор на средства във фонда.

Максималната сума на заема и срокът му ще станат ясни след подписване на договора с търговската банка.

100 лв. е средната цена на "Гражданска" за 2006 г., пише изданието.
100 лв. е средната цена на предлаганите полици по "Гражданска отговорност" за 2006 г., обяви Ралица Агайн, шеф на застрахователния надзор.

Вчера изтече крайният срок, в който застрахователите трябваше да представят в надзора тарифите си по задължителната застраховка. Най-ниската предложена цена е 50 лв. и тя е на МЗК "Европа", срещу която е открито производство по отнемане на лиценза.

Според Агайн цените са по-ниски, отколкото ако се бяха запазили минималните премии.

Бизнесът планира 3% ръст на инвестициите догодина, четем още в "Сега".
Планираният ръст на инвестициите в промишлеността за 2006 г. спрямо 2005 г. е 2.9%. Това съобщиха от Националния статистически институт, базирайки се на анкети сред предприемачите през ноември.

В инвестиционните програми за 2006 г. приоритет е увеличаване на капацитета и подмяна на износено оборудване - съответно 38,4% и 28,7% дял от общия обем очаквани инвестиции.

Бизнесмените смятат, че ще отчетат 1,6% номинално увеличение на инвестициите през 2005 г. спрямо предходната 2004 г. Тогава инвестициите бяха 2.3 млрд. евро по данни на БНБ. До края на октомври тази година са 1.47 млрд. евро.

БНБ: Столевките са увредени от употреба
Проблемните 100-левови банкноти, за които "Сега" писа вчера, не са дефектни, а най-вероятно са повредени от употреба. Тази позиция разпространи вчера БНБ.

От централната банка съобщават, че всички банкноти с номинал от 100 лв. са произведени еднократно през 2003 г. и в обращение не са пускани дефектни парични знаци.

Към момента не са регистрирани неистински столевки, БНБ не носи отговорност за измененията, настъпили при отделни банкноти вследствие употребата им, се казва в позицията. От централната банка приканват гражданите, които имат повредени банкноти, да ги заменят в БНБ.

Двеста лева става минималната заплата, обявява "Стандарт".
200 лв. става минималната заплата от 2007 г. Това обяви социалният министър Емилия Масларова в интервю за вестника.

Доходът от труд трябва да е много по-висок от помощите. Сега много хора отказват да работят, защото получават почти същите пари от социалното подпомагане, обясни Масларова.

Министерството обмисля да се промени системата за прием в старчески дом. Възрастните ще трябва да припишат апартамента си на дома, за да влязат в него. Ако децата не могат да гледат родителите си, защо трябва да получават наследство, запита Масларова.

30-40 хиляди души ще бъдат наказани, защото са злоупотребили с инвалидното си право за евтин внос на автомобил. Санкциите ще бъдат различни. Най-тежката от тях ще е конфискация за колата.

3 фирми с награди за пробив на чужди пазари, пише всекидневникът. 
"Фикосота Синтез" ООД, "Монбат" АД и "Диел Спорт" АД получиха наградите "Златен компас" в конкурса "Родното е модно".

Призовете се дават за първи път от Министерството на финансите за успешно продавани стоки в чужбина.

Победителят в категорията "Потребителска стока" е фирмата "Фикосота синтез". Компанията е производител на почистващи препарати и козметични стоки.

Оборотът й през 2005 г. е 50 млн. лв. "Златен компас" в категорията "Индустриална стока" взе производителят на стартерни акумулаторни батерии "Монбат" АД. 80% от продукцията на фирмата е за износ.

Баварци купуват "Юнионбанк", извежда същото издание.
Германската "Байрише Ландесбанк" ще е новият собственик на "Юнионбанк". Споразумението за придобиване на 60% от капитала на трезора е подписано от Унгарската външнотърговска банка (МКБ), която е притежание на баварската финансова институция.

Очаква се сделката да приключи през март "Байрише Ландесбанк" е шеста по големина в Германия и №1 в Бавария.

Капиталът й е 357 млрд. евро. Има клонове в Европа, Северна Америка и Азия. MKБ, която е трета по големина в Унгария, ще управлява трезора. 

От 1 януари - данъци и вноски на едно място, информира "Дневник".
Националната агенция за приходите (НАП) ще заработи от 1 януари 2006 г. Това решиха депутатите в сряда, след като приеха окончателно новия Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК).

Мегаструктурата трябва да обедини на едно място досегашната Главна данъчна дирекция и звеното, което се занимава с приходите в Националния осигурителен институт. По този начин за плащането на данъците и осигуровките ще е отговорна една администрация.

Варненка спечели първото дело за цените на тока, четем във вестника.
Пенсионерка от Варна осъди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради незаконното увеличение на цените на тока през юли 2003 г.

Варненският районен съд реши, че жената трябва да получи обезщетение от 198,29 лв., тъй като решението на ДКЕВР за по-високата тарифа на електроенергия е незаконно и е било такова във всеки момент от действието си. Решението може да се обжалва.

И училищната интернет мрежа се проваля, отбелязва вестникът.
Софийският районен съд е разпоредил да спре изграждането на националната интернет мрежа на училищата, съобщиха в сряда от консорциума "Училища онлайн", изпълнител на проекта.

Решението на съда е от 5 декември, а повод за него е станала жалбата на втория участник в търга - консорциума "Национална образователна интернет мрежа".

Конгресът на САЩ изгласува премахване на зелените карти, четем още в "Дневник".
Контролираната от републиканците камара на представителите в Конгреса на САЩ е приела в петък поправка на новия Закон за защита на границите, антитероризма и нелегалната имиграция, с който се премахва визовата лотария, известна като "зелена карта".

Аргументът на законодателите за прекъсване на лотарията, с която всяка година в САЩ с право да работят и да живеят влизат по около 50 хил. души от различни страни, е да се "изключи елементът на институционализирана случайност" за нежелани имигранти и по този начин да се укрепи допълнително националната сигурност.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 6 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 25 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 13 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 13 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров