0

М аргарита Спасова Дупаринова е родена на 1 юли 1921 г. През 1944 г. завършва Държавната театрална школа и дебютира в Народния театър с ролята на Милкана в "Майстори" на Рачо Стоянов, където без прекъсване до 1990 г. изиграва знаменити роли. Сред незабравимите й превъплащения са ролите на Антигона в "Антигона" от Софокъл, Жулиета в "Ромео и Жулиета" от Шекспир, Кралица Елизабет в "Мария Стюарт" от Шилер, Лауренсия във "Фуенте овехуна" от Лопе де Вега, Фру Алвинг в "Призраци" от Ибсен, София в "От ума си тегли" от Грибоедов, Ксения в "Егор Буличов и другите" от Горки и мн. др.

Актрисата има десетки роли в Телевизионния театър и на други сцени. БНТ съобщи, че в петък, 4 ноември, деня на поклонението пред паметта на Маргарита Дупаринова, ще покаже отново знаменитата тв постановка на "Харолд и Мод" с нейно участие.

Из Народния театър и до днес се разказват легенди за любовта между Маргарита и Апостол. Тяхното партньорство в "Ромео и Жулиета" е епоха в историята на българския театър.

Със смъртта на Маргарита Дупаринова завършва един период на романтизъм, чистота и всеотдайност в българския театър, каза актьорът Коста Цонев след поклонението пред голямата актриса в Народния театър "Иван Вазов".

Актьорът Валентин Ганев ще я запомни "като

Актриса до мозъка на костите си,

от поколението, което вече го няма за съжаление и което не може да се сравни с нищо, което ни заобикаля сега - и в професионално, и в етично отношение".

"Тя беше винаги до нас. И на последната премиера в Народния театър - на спектакъла на Теди Москов по Чехов, беше в ложата, после ни поздрави и говори с всички от екипа", каза Валентин Ганев и изрази съжаление, че никога не е играл с Дупаринова.

"Уникална актриса, каквато не е имало и няма да има в българския театър,

с широко амплоа, изключителна култура и интелигентност, предана докрай на театъра - една от последните от голямото звездно поколение, което си отива и за съжаление младите няма да ги познават", каза Меглена Караламбова. "Ограбени сме от нейната загуба, но това е животът. Бихме искали да живее вечно", допълни актрисата.

"Не мога да повярвам, че я няма - мислех, че ще живее вечно и бях много изненадан, когато научих за инсулта. Но доколкото разбрах, Маргарита Дупаринова е искала да си отиде - казвала е, че съпругът й - забележителният актьор Апостол Карамитев - я чака", каза пред репортери министърът на културата Стефан Данаилов.

По думите му кончината на знаменитата актриса е огромна загуба за българския театър. И пред репортери, и в словото си на траурната церемония Стефан Данаилов припомни, че най-скъпият миг от неговата творческа биография е срещата му с Маргарита Дупаринова в "Харолд и Мод". Тя репетирала, като че ли играе заветната си роля.

"Актрисата, която е от най-сдържаните и лаконични звезди в гилдията, никога не изпада в излишна бъбривост за живота си с великия жрец в храма на Мелпомена, а продължава да живее със спомените и сред многото снимки, окачени по стените на апартамента й", писа преди време "Стандарт".

Обожанието на Маргарита Дупаринова към съпруга й достига върха си, тъй като Апостол е нейният най-съвършен съмишленик и съучастник под прожекторите. Двамата са фанатично предани на изкуството и не се жалят под прожекторите. Плачат с истински сълзи и страдат с автентични емоции.

"Паметта й е като на дете, току що наизустило първите думи в живота си.

А словата, изречени от нея, така нажежават въздуха", пише Slovesa.net и цитира актрисата, която в продъление на години прекарваше по десетина дни в къщата на Народния театър в стария Созопол:

"Желанието ми е да мога да отида до плажа, да поплувам. Плувам от 9-годишна. Да срещна приятели, Йорго и съпругата му. Всеки един ден е празничен за тези, които сме останали. Благодарна съм на всяка секунда, че мога да се радвам на тези цветя в градината..."

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@