0

"323-ма агенти в подписка срещу Татяна Дончева", пише "Труд".

Триста двадесет и трима агенти от ДАНС са участвали в подписка срещу червената депутатка Татяна Дончева, изпратена до председателя на Народното събрание Георги Пирински, според източници на вестника.

Именно заради подписката е уволнен заместник-шефът на ДАНС Иван Драшков, стана ясно на брифинга на агенцията. В подписката се казва, че обявяването от страна на г-жа Дончева пред медиите на лица, които са били обект на проверка от ДАНС, е разгласяване на класифицирана информация, което е нарушение на закона.

Медийните изяви на депутатката дестабилизират агенцията и са груб опит за политизиране на дейността й, е отбелязано в подписката.

"Оставки в ДАНС след Драшков", съобщава "24 часа". Двама началници на главни дирекции в ДАНС подадоха рапорти за напускане ден след като Иван Драшков беше отстранен изненадващо с решение на Министерския съвет по предложение на директора Петко Сертов.

Висшите служители на ДАНС са несъгласни с начина на уволняването на началника им. Те смятат, че Сертов опитва да "измие ръцете си" със заместника си Драшков, а подписката на агентите срещу Татяна Дончева е само претекст за махането му от службата.

Очевидно в ДАНС има проблеми на функционирането на самата служба, коментира президентът Георги Първанов вчера. И обясни, че "начинът, по който агенцията бе сглобена механично от две съществуващи служби, не е най-работещият".

Според премиера Сергей Станишев, за да се стигне до отстраняването на Иван Драшков, имало "вътрешна нередност, неспазване на законите и нарушаване на авторитета на ДАНС".

Реакцията на Татяна Дончева беше: "Нали си представяте как шефът на ЦРУ, ако спретне подписка срещу един сенатор, ще остане на поста си."

"ДАНС е готова да покаже "Галерия"-та", отбелязва "Труд".

ДАНС е готова да покаже скандалното дело "Галерия", по което със следене и подслушване е събирана информация за журналисти, стана ясно вчера.

Ръководството на агенцията има готовност да декласифицира събраните по него материали по Закона за достъп до обществената информация, съобщиха от пресслужбата.

От агенцията признаха, че в "Галерия" са събирани "данни за лица, фирми и медии, които трудно биха могли да се съотнесат към предмета на делото". Ръководството на ДАНС е предоставило цялото дело на парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

"ДАНС вече засегна много интереси", казва в интервю за "Дума" Цвятко Цветков, член на ВС на БСП. Той подчертава, че системното превръщане на ДАНС в терен за политически сблъсъци пречи на агенцията.

И припомня: "Това започна да се случва още когато беше споделено от министър-председателя намерението, свързано с нейното създаване. И битката на Румен Петков със създаването на ДАНС, с развитието на агенцията, със закона за ДАНС, в който се записаха нейните функции.

А други използваха тази битка за политически цели, свързани с конфронтация с управляващите. Т.е. ДАНС се оказа във фокуса, в който се състои битката между старото и новото."

"Докъде сме с контрола над спецслужбите", обобщава в коментарната рубрика на "Труд" Минчо Спасов, председател на парламентарната комисия по национална сигурност.

Той посочва, че предстои да бъде сформирана специализирана подкомисия за контрол на ДАНС и работата със специални разузнавателни средства със задължително паритетно участие на опозицията. Тази комисия ще действа в условия на конфиденционалност, когато проверява конкретни разработки.

Ще има и ясен регламент, който да забранява заинтересовани депутати да участват в проверките. Предстоят и организационно-технически мерки, свързани с документооборота в МВР и службите.

Ден след уволнението на заместник-шефа на ДАНС Иван Драшков бившият вътрешен министър Румен Петков намекна за оставка на соцлидера Сергей Станишев.

Още не е време за дебат около оставката на Станишев, заявява обаче пред "24 часа" Петков.

"Не съм искал оставката на премиера и не мисля, че сега е моментът да бъде проведен такъв дебат. Но въпросите, които възникнаха в ДАНС, са наистина изключително сериозни.

Освобождаването на г-н Драшков за мен е крайно неприемливо. Не може един висш български офицер да бъде освободен, без да му бъдат представени мотивите за това.

Ако това негово освобождаване бъде последвано от оставките на ключови фигури в ДАНС, ще е един изключително тревожен симптом. И той трябва да бъде анализиран много задълбочено и да бъдат предприети мерки, които да доведат до укрепването на службата."

"Чакайте залп от компромати", предупреждава социологът Юрий Асланов" в интервю за "Стандарт".

Според него: "Ако е вярно, че Румен Петков ще иска оставката на Сергей Станишев, значи започва някаква ужасна история, на която всички ще станем свидетели. Страхувам се, че Иван Драшков ще започне да изнася информация от ДАНС след уволнението си. Много пъти у нас са се случвали подобни неща - уволняват някого и той залива с компромати, специални разузнавателни средства и изнесени тайни всичко и всички."

"Оставка на Станишев? Това е необмислен ход", преценява в интервю за "Труд" Димитър Попов, бивш министър-председател (1990-1991).

Не вярвам обаче този ход да разтърси страната. И още по-малко да се стигне до предсрочни избори, допълва Попов. По думите му правителството ще изкара мандата си, защото няма кой да поеме отговорно властта, всички чакат да минат изборите.

"Скандалът "ДАНС" се премести в БСП", пише на първа страница "Сега". Според изданието скандалите в ДАНС са резултат от сблъсък между два лагера - на Петков/Драшков срещу Станишев/Сертов.

Никой от БСП обаче не пожела да коментира причините за битката, която навлезе в нова фаза след уволнението на Драшков. Соцлидерът отрече да има конфликт в партията.

"Полезност под въпрос", така "Капитал" представя проучване на "Маркет ЛИНКС" за отношението на хората към ДАНС. Съдейки по декларираните мнения, познатостта на функциите на агенцията е относително добра - 18,2%. Доверието в ДАНС възпроизвежда и отразява отношението към другите държавни институции. То остава негативно - 52,3 на сто.

Степента на пълно доверие на практика е нищожна - 3,3%, и показва колко много усилия и реални резултати са необходими, за да променят тази нагласа.

"С есенни маневри опозицията не успя да уволни правителството", е анализът в "Монитор". В центъра на вниманието е подписката срещу правителството, с която ГЕРБ, ДСБ и СДС откриха през септември политическия сезон.

Според оповестените резултати 1 050 000 души са се подписали. Ако приемем, че в страната има не повече от 6 милиона пълнолетни граждани, отчетът на трите партии ще рече, че подписалите са 16,7%.

Изводите, които се налагат, са че структурите по места не са успели да достигнат до всеки от собствените избиратели, камо ли до политически неангажирани гласове. Показателен момент е, че подписката се организира от трите партии, членки на ЕНП, но в нея втори по активност са привържениците на "Атака".

Което подсказва бъдеща формула за управление с пасивната парламентарна подкрепа на "Атака". Около 50% от взелите участие в подписката са привърженици на ГЕРБ.

Следователно дори СДС и ДСБ да успеят да се обединят и да прескочат изборната бариера, в евентуалното си бъдещо управление с Бойко Борисов те могат да се надяват единствено на крайно неравностойно и безгласно участие.

"И Станишев нападна ГЕРБ за съмнителни спонсори", посочва "Сега". Ден след като председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи на главния прокурор папка с компрометиращи данни за спонсорите на БСП, премиерът Сергей Станишев отвърна в същия стил.

Той намекна, че и кметската партия се финансира от съмнителни лица и фирми, които се възползват от факта, че ГЕРБ е на власт в столицата.

"Станишев клевети", беше отговорът на столичния кмет Бойко Борисов. Премиерът изпрати официално писмо до Борисов, с което потвърди отправената му покана за публичен диспут.

"Депутати 4 часа спорят за 1,2 млрд. лв. от излишъка", информира "Труд". Народното събрание одобри вчера предложението на правителството да бъдат изхарчени 1 милиард и 206 млн. лв. от бюджетния излишък.

Очакванията на финансовото министерство са той да набъбне до над 5 млрд. лв. до края на годината. Излишъкът ще се харчи ненавреме заради световната финансова криза и не по най-добрия начин, стана ясно от изказвания на депутати от опозицията.

При дебатите премиерът Сергей Станишев за пореден път декларира, че българската банкова система е стабилна и ликвидна и няма заплаха за депозитите на граждани и фирми. Излишъкът ще бъде изразходван в два пакета - социален и инвестиционен.

"Без парно тая зима", акцентира "24 часа". Няма пари да се пусне парното в София. Това стана ясно вчера от изявление на шефа на столичната топлофикация Петко Милевски.

Дружеството не е готово да започне отоплителния сезон, тъй като подаването на газ е намалено с 35%, а нямало средства за нормални доставки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 3 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 3 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 6 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 6 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 7 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 7 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 8 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 8 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 9 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 9 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 9 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 9 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 10 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 10 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 10 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок