0

"24 часа" публикува интервю с Петър Стоянов под заглавие "Отказах. Не може да спечелиш, когато свои ще те стрелят в гръб". На въпрос защо се е отказал да бъде кандидат-президент той отговаря:

"Защото виждам нарастващото объркване, песимизъм и дори отвращение към начина, по който продължаваха преговорите за обща кандидатура, както и майсторски внушаваното убеждение, че всички лидери вдясно са обладани от лични амбиции и са еднакво виновни за липсата на единен кандидат. Не желая да бъда обвиняван, че заради моя "егоизъм" не се стига до единна кандидатура."

"Ако се бях кандидатирал, някои от "нашите" щяха да работят откровено срещу мен", казва Стоянов пред "Новинар". Признава, че най-трудният въпрос, пред който се е изправил преди да вземе своето решение, е дали ще го разберат хората:

"Зная, че много хора чисто емоционално няма да приемат това решение. Зная, че много хора ще се почувстват огорчени и дори предадени. Искам да им кажа, че борбата продължава. Отношението към една битка може да бъде и тактическо, но в тази ситуация, при която бяхме изправени, те трябва да знаят, че ние взехме по-малко лошото решение. Сигурен съм, че ако не сега, веднага, моето решение в бъдеще ще бъде разбрано."

"Десницата излиза от безизходицата", е коментарът на "Труд" по повод новината, че Петър Стоянов се оттегля от битката. "Отказът на Стоянов не е израз на слабост, а на политическо мъжество. Той доказа, че в критични моменти не се колебае да взема стратегически решения, дори и те да изглеждат непопулярни на първо четене. Доказа също, че не се е върнал в политиката, за да търси личен реванш, а е готов за дълга и трудна борба за възраждане на десницата", е оценката на коментатора.

"Невъзможният десен президент", е коментар в "Новинар". Отчита се, че "В тази ситуация на враждебност и от ляво, и от дясно шансът на Петър Стоянов да загуби става неприемливо висок за лидер на партия. В този смисъл лидерът на СДС направи най-логичния ход - да не се кандидатира и да продължи стратегическата си тактика за укрепване на СДС."

"На бой отиват само старците", е анализът в "Сега". Посочва се, че "политическият профил на Беронов остава пълна мистерия. Единственото известно е, че председателят на Конституционния съд е по-скоро привърженик на парламентарната република с ограничена президентска власт. И то в момент, когато кризата на сегашната конституционна конструкция е очевидна и за неизкушените от правото и политиката. Отвъд това - мъгла. Нима това е достатъчна база за обединение?

Знайно е, че президентът следва да е независимо мислещ, извисен над партиите политик. Беронов не е политик. Той е живото отрицание на онова, от което има нужда българската десница: идеи, позиции, личности, единство, действеност и гражданско присъствие. Издигането на кандидатурата му е поредна стъпка към естрадното самоубийство на досегашната десница, която идните месеци ще се разтвори в политическото небитие."

"Беронов може да се окаже жертвен агнец", казва в интервю за "Стандарт" Надежда Михайлова. "Той е достойна кандидатура. Но една личност не може да реши проблемите на цялата десница. И в никакъв случай не бива да бъде натоварван с такава отговорност. Ако лидерите не си свършат работата, ще го превърнат в жертвен агнец на противоборството си."

"Смешни глоби за много богато лоби", е анализът в "24 часа". Коментира се проекта за закон за лобизма. Като абсурдни се определят глобите. "Какво значи лобист да се накаже с глоба 5-10 хил. лева. Те обикновено получават хонорари за стотици хиляди, ако не за милиони."

Посочва се, че в проекта за закон липсва едно от най-важните неща - всеки лобист трябва да е длъжен да регистрира възнаграждението, което получава. Авторът предлага да има забрана две-три години след като свърши мандатът на народни представители и общински съветници, те да не могат да бъдат назначавани от лобистки фирми.

"Политическите басни на ДПС", е коментар в "Сега". Преди четири месеца ДПС обеща да подготви законопроект за лобизма. По-късно към него бяха добавени промени в закона за партиите и за публичния регистър. Преди няколко дни целият пакет беше обсъден на публична дискусия.

"На дискусията, на която трябваше да се чуят предложения от бизнеса, присъствието на значими бизнесмени бе твърде рехаво. Публичният диалог между политици и бизнес не се състоя. И това няма как да не наведе на мисълта, че и двете съсловия ще продължават да търсят начини той да бъде задкулисен, независимо какви закони се приемат", скептичен е авторът.

"За една година здравеопазването категорично се подобри", заявява в интервю за "Сега" здравният министър Радослав Гайдарски. По въпроса за финансирането той обяснява:

"Много хора предвиждаха, че до средата на годината парите ще са свършили. А досега в МЗ са похарчени половината от средствата, а в касата - 55%. Пари има. Болниците, с много малки изключения, вече са на печалба, а по това време миналата година имаха 220 млн. лв. дългове. Ако ние бяхме продължили с тенденцията на разруха и безхаберие, сега дълговете щяха да са 500 млн. лв. При такъв дълг е доказано, че системата загива, рухва. Няма вече липси за лекарства."

"Основният нерешен проблем на БСП е лидерският", смята "Монитор". Търси се отговор на много въпроси. Кой е лидерът на БСП и кой прави политиката в тази партия - Сергей Станишев или Георги Първанов? Битката на Овчаров и Петков за развитие на министерската им дейност ли е или продължение на стария спор за лидерския пост? Социалдемократизираната БСП има ли нужда от проекта "Нова левица" и как ще се структурират отношенията в лявото?

Президентските избори ще дадат някои отговори. Но това ще бъде само началото, защото БСП има да извърви още един тежък път - да трансформира своя елит и своите структури, за да се превърне в европейска партия, смята авторът.

"Ставри Калинов извая символ на независимото слово", пише "Сега". В присъствието на много гости тържествено бе отбелязано поставянето на пластиката "Истината за перото" пред сградата на БТА вчера. Изработена е от патиниран бронз в три цвята, а трите пера на върха са позлатени. Творбата бе представена от вдъхновителите на идеята - генералният директор на БТА Максим Минчев и изпълнителния директор на "Булстрад" Румен Янчев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 39 минути

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 1 час

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 1 час

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 1 час

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 2 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 2 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 2 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 2 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 3 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 3 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 3 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 3 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 4 часа

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"