0
Ср ред преброените 80% от протоколите в София Софиянски води, Александров инфарктно близо, пише във водещото си заглавие "24 часа". Софиянски срещу БСП, отчита "Труд". БСП е победителят в изборите: СДС губи София. НДСВ е трета сила, обобщава резултатите от местния вот "Дневник". Царят без кмет, изтъква "Новинар".

България почервеня, пише в челото на "Монитор". Вестникът се позовава на дадената оценка на "Франс прес" въз основа на резултатите на извършените в страната социологически проучвания. Пред урните застанаха 3 млн. българи, или около 500 хиляди по-малко в сравнение с последните местни избори от 1999 г., посочва изданието.

Печели лява България. Във Варна, Разград, Силистра, Търговище и в още много градове нашите са отличници, изписва с големи червени букви водещото си заглавие "Дума". Столицата спа до късно и реши да има балотаж - това е простичкото обяснение на вестника за резултатите от вчерашния вот.

БСП печели местните избори, без да разшири подкрепата си, репликира електронното издание "Медиапул". Седем кмета, избрани от раз, отбелязва вестник "Виж". Невиждано ниска избирателна активност на четвъртите местни избори, подчертава "Сега". Едва 40% гласуваха. Народът пак удари шамар на политиците, смята "Стандарт".

В същото време Симеон отчете победа над двуполюсния модел, отбелязва "Медиапул". "Не можем по реколтата от череши да съдим за реколтата от круши", каза вицепремиерът Панайотов, подчертава електронното издание политическата равносметка на жълтите.

Към реакциите на жълтите "24 часа" добавя шегата на Владимир Каролев. "Отивам да си купя бельо", казал той, след като чул първите резултати за общински съветници, дадени от МБМД. Каролев, който беше сред водачите на НДСВ за съветници в София, се закле, че ако партията на Софиянски вземе повече от жълтите, ще мине гол през София, припомня часовият вестник. В подкрепа на обещанието днес вестникът илюстрира обещанието на Каролев, яхнал червен кон, препускайки с мотика край "Александър Невски".

У нас само един Владо Каролев е обещал да тръгне гол по улиците, добавя и "Труд". А Симеон си мълчи цивилизовано и в позитивен дух.

Жълтите накъде?, пита Труд в редакционния си коментар. И задава гатанка: мъничко, червеничко, царя от пътя отбива. Що е то? Не, не е сладката ягодка от придобитите по давност борови гори под връх Мусала, ами са резултатите от местните избори, е новият отговор, посочва "Труд". След малко повече от 800 дни управление се оказва, че електоратът масово не верва вече в новия морал. Народната любов за Симеон Втори и неговото войнство витае покрай скромните 8%, а в национален мащаб жълтата партия изгуби изборите несимволично и направо категорично, коментира Труд.

Дилов-син надви царя, отбелязва вестникът, като цитира казаното от водача на "Гергьовден": "Стягаме се за Деня на Вси светии, когато царските каляски се превръщат в тикви, а Пепеляшка разбира, че сама ще трябва да си свърши работата". Дори "Гергьовден" има два пъти повече гласове за общински съветници в София, подчертава и "24 часа". Според вестника малкото, които отидоха да гласуват, преизбраха успешните кметове, без да им пука за партиите.

В Студентски град правят сватби вместо избори, вметва "Сега". Дълбока кал и затъващи из нея бездомни кучета - такъв е пейзажът на Студентското градче в навечерието на вота. Случайно или не, половината квартал е разкопан - тече жизнеутвърждаващо строителство. Жизнеутвърждаваща е и пълнотата на кръчмите. Свободни места няма, масовата цена на боба и лещата е 60 стотинки, описва вечерта в деня на вота вестник "Сега".

Уличните лампи са от по-голямo значение за избирателите от мистериозните дарения, от компроматите, окуражителните данни на социологическите агенции, скъпите телевизионни клипове и прочие номера. Това е първият и най-главен избор от първия тур на местните избори, отчита в анализа си за "24 часа" Борислав Зюмбюлев.

Най-убедителната победа сред областните центрове е извоювана в Русе от кандидатката на СДС Елеонора Димитрова, отбелязва авторът. Тя успя, защото за 800-те дни, през които беше кмет - след като Димитър Калчев стана министър, - освети Русе и пооправи улиците: нещо, което в този красив български град не бе правено от две петилетки, аргументира се анализаторът.

Подобно на местния вот през 1999 г. и изборите в неделя отложиха голямата битка за втория тур, който ще е на 2 ноември, уверява "Дневник". Сбъднаха се очакванията, че движението на Симеон Сакскобургготски, който преди две години дойде на власт с обещанието да разбие установения в прехода двуполюсен модел, ще претърпи провал, коментира изданието. Местните изборите са тежък тест по средата на мандата на Симеон Сакскобургготски, отбелязва оценката на АФП "Стандарт". Изборите са тежко изпитание за управляващата партия НДСВ, добавя изданието впечатленията и на агенция "Ройтерс". Може би за слабата избирателна активност са виновни ниските температури и Димитровден, отбелязват още чуждите агенции. Едва 12% от гласовете се очаква да получи НДСВ на тези избори и политически анализатори са на мнение, че в страната може да се проведат предсрочни парламентарни избори, пише в "Стандарт".

Настъпление отляво и яснота вдясно, така вижда "Дневник" заявката за парламентарния вот. От днешна гледна точка изглежда, че нищо не е в състояние да спре Българската социалистическа партия по пътя й към цялата власт. Особено ако тенденцията за ниска избирателна активност се задържи и при следващите парламентарни избори. БСП спечели местния вот почти в цялата страна и практически е монополист в лявото пространство, анализира ситуацията "Дневник".

Според изданието вчерашните новини за бъдещото оформяне на дясното пространство идват от силното представяне на партията на Стефан Софиянски "Съюз свободни демократи", "Гергьовден" и коалиционните партньори на СДС в парламента Народен съюз - БЗНС и ДП. Вотът в национален мащаб показа, че при подобна избирателна активност тези партии имат силни шансове да влязат самостоятелно в следващия парламент и заедно със СДС да станат основните играчи вдясно.

При ДПС, подобно на всички избори досега, няма особена промяна. Партията на Доган ще продължи балансьорската си роля и отново се очертава като най-вероятният коалиционен партньор - вече на БСП, прогнозира изданието. Няма условия за предсрочни парламентарни избори, на този етап няма реален политически субект, който да стои като алтернатива, цитиран е лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Новинар" не склонен да се съгласи, като пише: По-тревожно е обаче, че като следствие от разклатеното политическо равновесие местните парламенти станаха нестабилна система. Ситуацията няма да е по-различна, ако утре има национални избори, смята изданието. Лутането на избирателя може да вкара там размити лица с неясни цели, опасява се вестникът. Отчаянието от слабата политика изби и в рекордно ниската избирателна активност. Как е в Европа, няма значение. Тук гласоподавателят заплашително замълча.

Евтино си продаваме душата, споделя в интервю за "Монитор" карикатуристът Доньо Донев. Като представител на повече от 50 на сто от българския народ, т.нар. "електорат" създателят на "Тримата глупаци" споделя мислите, въжделения на този електорат и констатира, че все повече и повече усмивката на българския народ става все по-малка и по-малка. Но не може и за едни кебапчета да се продадеш, смята карикатуристът. Моралът на българина е паднал много ниско. Тази демокрация, която е сега, аз не я аплодирам, категоричен е Доньо Донев.

След вота партийните елити ще слязат от политическата сцена, смята "Труд". Изданието отчита, че местните избори се провеждат в променяща се политическа система. Една от най-важните промени е оформянето на политически център. Той все още е с неясни контури и с неясна политическа идентичност. Според анализатора на вестника Димитър Аврамов е убеден, че създаването на ясен политически център е полезен процес, който ще доведе до увеличаване на политическия плурализъм. Наличието на център прекратява механичната ротация във властта и създава повече възможности за политически избор, посочва анализаторът на "Труд". Ако у нас се утвърди ясно структуриран като идентичност и представителство център, ще се подобри политическия продукт, който партиите поднасят на обществото.

Тоест, обяснява Димитър Аврамов, избирателите ще могат да избират между повече на брой личности и по-ясни конкретни алтернативи. Действието на вътрешнопартиен протестен вот намалява избирателната активност, увеличава броя на меките електорални ядра и прави изборите непредсказуеми, пише в анализа на "Труд". Трите процеса - на вътрешен протестен вот в партиите, на оформянето на политически център и на промяна на представителството - създават напрежение вътре в политическите партии. Част от техните апарати не са заинтересовани от промяна, защото тя ще доведе до загуба на политическите им позиции след местните избори. Това със сигурност ще предизвика серия от вътрешнопартийни кризи, ще доведе до поколенчески промени, посочва още анализаторът на "Труд". Той прогнозира, че в рамките на този процес ще се изгради тази партийна система, с която България ще влезе в ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 13 минути

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 36 минути

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 2 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 2 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 3 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 4 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 4 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 5 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 5 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 6 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 6 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 6 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 6 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 6 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 6 часа

Ета Аквариди достигат своя пик