0

Осигуровките за богатите ще скочат драстично от следващата година, отбелязва "Труд", като уточнява, че това е записано в средносрочната фискална прогноза за периода 2008-2010 г., приета от Министерския съвет.

Предвижда се максималният осигурителен праг да скочи с 600 лв. - до 2000 лв. Минималният пък ще се качи с 20 лв. и от 220 ще стане 240 лв.

"Сега" обяснява под глава, че увеличението на максималния осигурителен доход се дължи на въвеждането на плоския данък от 10%. Кабинетът залага рекорден излишък в бюджета за 2008 г., отбелязва "Дневник".

Нови акцизни шамари догодина, коментира още "Сега" по повод заложените разчети на кабинета.

Цигарите и течните горива ще поскъпнат сериозно от Нова година заради намерението на правителството да вдигне акцизите за тютюневите изделия, бензина, дизела, газьола и др.

"24 часа" е научил, че такситата ще возят с 20% по-скъпо от септември. Увеличението е с около 10 ст./км.

Скоро ще летим и до САЩ, съобщава в интервю за "Труд" шефът на "България ер" Димитър Павлов. Той допълва, че има няколко етапа, през които трябва да се мине и те ще отнемат поне година-две.

Водили сме преговори с "Боинг", "Ербъс", "Ембрайър" и с Канадските регионални самолети. Точно на кой тип ще се спрем, ще бъде решено съвсем скоро, казва още Павлов.

Университетите обявиха таксите си, съобщава още "Дневник". Пет висши училища допълниха в четвъртък таксите си за новата учебна година.

Така правителството прие окончателно сумите, които студентите ще плащат във всички университети. Единствено Академията на МВР още не е заявила срещу какви такси ще обучава възпитаниците си.

Магистратурата "Администрация и управление" в Медицинския университет във Варна ще струва 222 лв. на семестър за редовните студенти. Миналата година по тази специалност се плащаше 205 лв. за редовно обучение и 110 лв. за задочно.

В Техническия университет във Варна специалностите в направление "Социални, стопански и правни науки" ще струват по 270 лв. за редовните бъдещи бакалаври и наполовина за задочниците.

Олио от Гърция смъква цената на българското, констатира "Сега". Започнал от седмици масов внос на палмово и рапично олио от Гърция може да подбие цената на нашето слънчогледово масло, заявиха вчера брокери от Софийската стокова борса (ССБ).

Мазнината от южната ни съседка е с вносна цена под 2 лева за бутилка и със сигурност във вътрешността на страната ще се предлага на по-ниски цени от българското слънчогледово олио в момента, уточниха от борсата.

"Все пак трябва да видим дали палмовото и рапичното масло ще допадне по вкус на българина. Ако това стане, напълно нормално е цената на родното слънчогледово масло също да тръгне надолу", допълниха от ССБ.

"Сметките за парно два пъти по-подробни от септември" е друго от заглавията в "Сега". От средата на септември сметките за парно и топла вода в столицата ще са с нови фактури, съобщи вчера шефът на "Топлофикация София" Петко Милевски.

Данните върху тях ще са поне два пъти повече от досегашните. При основната част от информацията допълнително ще има разбивка за това каква част от натрупаните стари задължения са главница и каква - лихва.

Данните за самото потребление вече включват и показанието на топломерите, какво количество е разпределено за сградна инсталация и какво за отопление на всички имоти, както и какво се начислява на конкретния абонат.

Само "Глобул" и "Вивател" ще си разменят абонати, пише още "Сега". Споровете между трите мобилни оператора за възможността абонатите им да преминават към конкурентна мрежа, без да променят номера и кода си, са на път да доведат дотам такова споразумение да сключат помежду си само "Глобул" и "Вивател".

Това стана ясно вчера, след като двата GSM оператора представиха в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) резултатите от успешни тестове помежду си и настояха до 22 септември т.г. да сключат споразумение.

Теоретично е напълно възможно принципът да се въведе само за "Глобул" и "Вивател" и такъв модел ще работи, макар че не това беше целта, коментира шефът на КРС Георги Александров.

Със свое решение от миналата седмица комисията задължи и трите мобилни оператора да подпишат споразумение, като решението допускаше предварително изпълнение.

Измислиха нова такса за парно, алармира "Стандарт". "Топлофикация София" ще сурвака абонатите си с нова такса догодина. Клиентите ще плащат по два-три лева на топлинните счетоводители за поддържане на партида.

При близо 400 хил. абонати това прави над 1 млн. лева суха пара. Таксата ще бъде нещо като абонамент за извършване на услугите.

Тя ще влезе в сила най-вероятно през пролетта на 2008 г., когато започват да се изчисляват новите изравнителни сметки. Отделно ще се плащат такси за отчет на уредите, както досега, обясни Тодор Кузманов, шеф на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Уволнен данъчен шеф щурмува кабинета си, разказва още "Стандарт". Уволненият шеф на данъчните в Бургас Недялко Киров се е опитал да проникне в кабинета си посред нощ.

Според негови колеги той вероятно е смятал да изнесе от бюрото си уличаващи го документи по скандални ревизии. Втори ден след уволнението си Киров разиграва драми в морския град и създава излишна работа на прокуратурата.

Ексцесиите започнали в 17 ч. следобед във вторник, след като изпълнителният директор на НАП Мария Мургина му съобщила, че трябва да напусне ръководния пост.

Данъчният шеф категорично отхвърлил великодушното предложение за прекратяване на правоотношенията по взаимно съгласие и без много шум.

"Загорка" отчете над 20% ръст на продажбите си за полугодието, информира "Монитор". За първото полугодие на годината лидерът в производството на бира у нас "Загорка" АД отчита ръст от над 20%. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Ян Дерк ван Карнебеек.

За полугодието са произведени над 820 хил. хектолитра бира. Най-голямата наша пивоварна "Загорка"-АД е собственост на "Брюинвест", акционери в която са гигантът "Хайнекен" и "Кока Кола ботлинг къмпани" ­- Гърция.

Над 90% от производството се пада на българските марки "Загорка" и "Ариана". Имаме амбицията да нараства и консумацията на по-скъпата лицензна "Хайнекен", защото се надяваме на повишаване доходите на клиентите, каза изпълнителният директор на "Загорка".

ЧЕЗ се отказа да спира тока на мини "Бобов дол", пише още "Монитор". ЧЕЗ България няма да ограничава доставката на електрическа енергия към Мини "Бобов дол" ЕАД, съобщиха от електроразпределителното дружество.

На среща, която се е състояла в сряда, в хода на търсене на общо решение с останалите страни, се е стигнало до споразумение за отлагане на ограничаването. Поради тази причина ЧЕЗ няма да пристъпва към тези мерки, смятано до 11 септември т.г.

Морето поевтиня с 20%, установява "Новинар". Средно с около 20% са поевтинели нощувките в хотелите по българското Черноморие, съобщи вчера председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) Илиян Иванов.

Намалението се дължи на това, че в началото на септември хотелиерите традиционно свалят цените, за да могат да привлекат повече хора. Заради множеството нови строежи доста от хотелите са полупразни и легловата база не е запълнена, коментират от бранша.

В момента нощувка в тризвезден хотел в курорта Златни пясъци илиза между 40 и 60 лв. на човек, като през октомври цените падат с още около 10 лв. В Албена леглото за една вечер започва от 100 лв. нагоре, в Несебър - от 30 лв., а в Приморско може да се намери и подслон в тризвезден хотел и срещу 20 лв.

Руски ветеринари проучват работата на българските, пише още "Новинар". Те идват на посещение в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) и ще проучват възможностите за търговия с месо между България и Русия.

Руснаците ще проследят и как родните ветеринари контролират продуктите от животински произход на границите и в предприятията. След като България влезе в ЕС, Русия спря вноса на българско месо заради случаи на класическа чума по свинете. 

"Над 3 млрд. лв. приходи в телекомуникациите" е едно от заглавията в "Пари". Общият обем на телекомуникационния сектор в България прехвърли психологическата граница от 3 млрд. лв., сочи годишният доклад на КРС.

От тях приходите на мобилните оператори са 1,8 млрд. лв. оборот, които държат най-голям дял в общите постъпления от сектора. Увеличението при телекомуникациите е 10% спрямо 2005 г.

Циганското лято идва на фондовата борса, пише още "Пари". Нови индекси, вторична търговия с дебютни емисии и първични публични предлагания са само част от събитията, които ще се случат на БФБ в края на лятото и началото на есента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 37 минути

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 1 час

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 2 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 2 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 3 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 3 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 4 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 4 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 4 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 5 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 5 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието