0

О коло 3000 души участваха днес в демонстрация в Пакистан, близо до афганистанската граница, срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед в редица западни вестници. На протеста беше изгорено чучело на американския президент Джордж Буш, предаде Франс прес.

"Буш стои зад всичко това, той ръководи хората, борещи се срещу исляма",

заяви пред протестиращите местен политически лидер. Демонстрацията се състоя в Дера Адамхел, на около 50 км от афганистанската граница.

По думите на лидера пакистанското правителство трябва да прекъсне дипломатическите си връзки с Дания и да бойкотира икономически страните, където са публикувани карикатурите.

Над 1000 мюсюлмани днес участваха в демонстрация в столицата на Бангладеш.

Протестното шествие бе организирано от групировката "Хелафат маджлиш", която подкрепя твърдата политика. То премина пред главната джамия в центъра на Дака и се отправи към италианското посолство, но полицаите му попречиха да достигне мисията. Протестиращите гориха датски знамена.

В Сараево днес имаше демонстрации пред норвежкото, датското и френското посолства.

Участниците в протеста, организиран, за да бъде изразена солидарност с демонстрантите в мюсюлманските страни, запалиха норвежкото и датското знаме.

Дипломатическите представителства в Сараево са под силна полицейска охрана, а полицията увеличи присъствието си и пред хърватското консулство в Тузла след поместването на карикатурите в хърватския седмичник "Национал".

Около 500 турски крайни националисти се събраха днес близо до посолството на Дания в Анкара.

Засилени мерки за сигурност бяха взети в района на сградата на дипломатическата мисия. Полицаи от силите за борба с безредиците бяха затворили за движение няколко улици.

Демонстрантите са членове на младежката секция на крайно националистическата "Партия на националистическото движение. Те
скандираха лозунги "Ръцете, които се вдигнат срещу пророка, ще бъдат счупени" и "Аллах е велик".

Между 300 и 400 датчани и имигранти участваха снощи във факелно шествие

близо до Орхус (Централна Дания), за да протестират срещу опустошаването на датските дипломатически мисии в Дамаск, Бейрут и Техеран.

Шествието, което премина под мотото "Не на насилието и на вандализма", се състоя в квартал, 80% от жителите на който са имигранти.

Италиански министър от ксенофобската и популистка партия "Северна лига" настоя днес за употреба на сила срещу мюсюлманите и за намеса на папа Бенедикт XVI, за

да се организира "съвременен кръстоносен поход".

"Положението е тежко. Мюсюлманските народи се развихриха, обладани от дива ярост. Дойде времето да се вземат ответни мерки. Тези хора може да бъдат победени само със сила", заявява в интервю за римския в. "Република" Роберто Калдероли, министър без портфейл, който отговаря за институционните реформи и децентрализацията.

"Ислямистите промениха стратегията си - по-рано използваха само терористи, сега използват масите. Те щурмуват посолства. Стигнали са до колективен фанатизъм", добавя той.

Калдероли изрази съжаление за времената, когато САЩ са били "защитна бариера за Запада".

"Днес те мълчат, също като европейските правителства. Проявяват странна мекушавост в историята с карикатурите. Може би защото на карта е поставен петролът", каза италианският министър.

По-късно американският президент Джордж Буш призова правителствата по света да вземат мерки за прекратяване на насилието.

Отхвърляме насилието като начин за изразяване на недоволство от публикации в свободната преса, подчерта Буш на среща във Вашингтон с йорданския крал Абдула Втори.

Той призова също правителствата да гарантират защитата на собствеността и живота на дипломатите, които служат на страните си в чужбина. Буш отправи и апел към медиите да проявят отговорност и да внимават за последиците от техните действия.

Това бе първата лична реакция на Буш пред пресата по повод избухналото след публикуването на карикатурите насилие, отбелязва Франс прес.

Индонезийският министър на външните работи Хасан Вираджуда заяви, че радикалните групировки по света експлоатират ислямското недоволство срещу карикатурите на пророка Мохамед и реакцията е надхвърлила нормалните граници. По думите му рисунките оскърбиха ислямската общност и дадоха

възможност на терористичните организации по света да се възползват от ситуацията.

Владимир Путин осъди карикатурите в интервю за испански медии. Според него те задълбочават разкола между вероизповеданията, провокират и оскърбяват чувствата на вярващите. Той заяви, че Дания би трябвало да се извини.

Когато осъждаме детската порнография, не се прикриваме зад свободата на словото,

подчерта руският държавен глава пред мадридските всекидневници "Ел паис" и "Ел мундо". "Трябва сто пъти да се помисли, преди да се публикува или да се нарисува нещо. Ако една държава не може да попречи на подобни публикации, тя трябва най-малкото да помоли за извинение", коментира той.

Владимир Путин заяви още, че съжалява за "религиозното противопоставяне", предизвикано от публикуването на карикатурите в Европа. Всяка провокация в тази област е абсолютно неприемлива, добави той.

Силно недоволство сред бивши министри и лидери на политически партии в Албания предизвика изявлението на испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос.

В понеделник той предложи Албания, "като мюсюлманска страна и член на Организацията ислямска конференция", да повлияе върху ислямските страни за успокояване на кризата около карикатурите на Мохамед. Бившият албански външен министър Паскал Мило заяви, че

Албания е светска, а не ислямска държава, и няма никакви причини да се замесва в случая,

тъй като не е някоя голяма страна, която би могла за потуши пожара, разпален на емоционална основа.

От друга страна бившият външен министър и бивш премиер на Албания Илир Мета обвини външния министър Бесник Мустафай за това, че не е изяснил позицията на страната, която може да играе важна роля на Балканите, но не и сред арабските страни.

Лидер на босненските мюсюлмани осъди публикуването на рисунките, но същевременно прецени, че насилията, организирани от някои мюсюлмани в знак на протест,

вредят на репутацията на пророка.

"Грозните епизоди" показват, че е крайно време за глобален междурелигиозен и междукултурен диалог и че мюсюлманите трябва да използват случая да го започнат, каза Мустафа Черич, ръководител на мюсюлманската общност в Босна. Той предложи Сараево за домакин на подобен диалог.

Десният френски сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" препечата днес серията от 12 карикатури в малък формат. Те бяха публикувани и от втори австралийски вестник - "Рокхамптън морнинг бюлетин", въпреки предупрежденията на местни ислямски лидери за възможни негативни последици.

Йемен затвори до второ нареждане редакцията на още един вестник - "Йемен обзървър", който помести рисунките миналата седмица.

Иво Пуканич, главният редактор на хърватския седмичник "Национал", публикувал карикатури на пророка Мохамед, заяви, че е направил това в интерес на обществеността и на медийната свобода.

Той напомни на читателите си, че през 90-те години хърватските медии бяха ограничавани от авторитарно управление. "Ние не искаме да се връщаме към това време.

На медиите не трябва да им се казва какво да публикуват и какво не", посочи Пуканич.

Седмичникът "Национал" е първото издание в Хърватия, поместило карикатури на пророка Мохамед. Хърватското правителство отхвърля и се дистанцира от начина, по който изданието се замеси в историята със скандалните рисунки, съобщи днес правителствената служба за връзки с обществеността.

Хърватското правителство винаги ще се застъпва за свобода на медиите, но тази свобода трябва да включва също отговорност за това, което е публикувано, заяви кабинетът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 10 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 11 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 11 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 12 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 12 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 12 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 12 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 13 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 13 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 13 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 14 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции