0

Разкритите престъпления през 2006 г. са с 11 225 по-малко в сравнение с 2005 г., информира "Труд". С 1390 са намалели и регистрираните от полицията престъпления. Данните са от доклад на Министерството на правосъдието за състоянието, структурата и динамиката на престъпността през 2006 г.

Общият брой на регистрираните от полицията престъпления през 2006 г. е 136 410. Незначителното намаление от 1% обаче е съпроводено с голям спад на разкриваемостта като цяло, отбелязва вестникът.

През 2006 г. са разкрити 73 903 от регистрираните престъпления, т.е. разкриваемостта е 54,2% - с 13,2% по-малко от 2005 г., коментира изданието. Това водело и към друг резултат - по-малко заподозрени и уличени.

Значително спадала разкривемостта при икономическите престъпления - разкрити са 10 279 или с 21,3% по-малко от 2005 г. Според доклада престъпленията против собствеността заемат първо място - през 2006 г. те са 61,7% от регистрираната и 48,7% от осъдената престъпност.

Подкупът, най-типичното корупционно престъпление, се разкрива и доказва трудно, поради което и регистрираните, и разкритите деяния, са традиционно ниски, пише още "Труд". През 2006 г. полицията е регистрирала 106 подкупа, от които е разкрила 87. Тя е разкрила и 6 подкупа от предходни години.

"БСП напъди Камов от лявата парламентарна група", съобщава "Сега". Парламентарната група на"Коалиция за България" изключила от редиците си депутата от ПД "Социалдемократи" Николай Камов.

Причината е, че той подкрепи вота срещу правителството във връзка с корупцията и отправи остри реплики към БСП.

"В БСП няма чуваемост", е озаглавено интервю в "Дума" с кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Той коментира и отхвърления вот на недоверие към кабинета и митинга по време на дебатите посочва, че опозицията не е могла да формулира ясна общественозначима теза, която да получи широка подкрепа сред хората.

"111 млн. лв. гласуват общинарите в столицата за почистването на града, чистенето почна с бореца срещу боклука", пише "24 часа".

Столичният кмет Бойко Борисов освободи вчера от длъжност шефа на Столичния инспекторат Гален Ганчев, информира вестникът.

Мотивът е несправяне със служебните задължения, недостатъчен контрол върху дейността на концесионера по чистотата и неумение да създаде организация за ефективна работа.

"Ставаме рай за длъжници", обявява от първа страница "Стандарт". Банките вече няма да могат да вземат жилището на тези, които не са платили една или две вноски по ипотечния кредит. Вратичка за нередовните клиенти отварял новият Гражданско-процесуален кодекс, който трябва да влезе в сила от 1 март.

Той не позволявал на банките да пращат съдия-изпълнители толкова лесно, колкото е сега.

"Колко кожи може да свали държавата от Иванов", разсъждава автор на "Сега". В България всеки Иван Иванов може да си живее кротко, спазвайки стриктно правилата, но пак да си има проблеми с държавата, защото тя е тази, която генерира проблеми, смята той и дава като пример пререгистрацията на фирмите и честото сменяне на регистрационните табелите на колите.

"Военна болница ще има собствен здравен фонд", съобщава "Дневник". Фондът ще излезе на пазара в началото на 2009 г. Още от 1 юни ще започне набирането на средства за създаването на фонда.

"Всички във ВУЗ, пък който оцелее", е мнението на бившият ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев, изразено пред "Стандарт". Според него трябва има колкото се може по-широк вход за студентите и "тесен изход", т.е. приемът да е по-лесен, а да завършват само най-добрите.

Той допълва, че това е и икономически изгодно, защото хората, които ще отпаднат, ще плащат междувременно такси за обучението си.

"Ще изнасяме ток отново от 1 март", информира "Труд". Вестникът припомня, че експортът бе спрян на 14 януари със заповед на министър Петър Димитров поради опасения, че страната може да изпадне в криза за електроенергия заради ниските температури и повишеното потребление на ток.

Решението да се премахне ембаргото идва след уверения от дъщерната фирма на НЕК "Електроенергиен системен оператор", че прогнозите за времето и състоянието на системите позволяват подновяване на износа.

Фирма "Биндер" е играла сама в 12 от конкурсите за ремонт и поддръжка на пътища през последните 2 г. и ги е спечелила, показала проверка на "24 часа" в регистъра на обществените поръчки.

Шеф на компанията е Емил Георгиев, брат на бившия директор на фонд "Пътища" Веселин Георгиев.

"Очаквам Брюксел скоро да размрази пътните проекти", казва пред "24 часа" министър Орешарски. При проверените търгове, свързани с фирма "Биндер", основните констатации са, че правилата и процедурите са спазени и не са установени закононарушения при 8 договора за около 2 г.

При някои търгове въпросната фирма е била единствен кандидат, което затруднява категоричната оценка за целесъобразност, обяснява той. На въпрос има ли нещо притеснително в намерението на държавата да се появи като осигурител с една трета от тежестта за всички работещи, Орешарски отговаря, че тя и сега финансира не малка част от пенсиите чрез субсидията, предоставяна на НОИ.

По повод коментари, че води стегната финансова политика и тя може да изиграе лоша шега при изборите, министърът посочва, че фискалната политика, която следваме, не е достатъчно стегната, каквато трябва да е за страна с дефицит 20% по текущата сметка.

Не съм убеден за резултатите от изборите при една различна политика, която от моя гледна точка би създава повече проблеми, отколкото решения, отбелязва Орешарски.

"Поредни финансови удари срещу "Кремиковци", информира "Сега". Агенцията за следприватизационен контрол ще начисли нови неустойки на собственика на "Кремиковци" - този път за изчезналите военновременни запаси, пише изданието, като цитира Руси Статков от Надзорния съвет на агенцията.

"Излишъкът - да се харчи или да се връща?", анализира "Монитор". От гледна точка на икономическата целесъобразност изразходването на допълнително събраните средства, както и тяхното спестяване, е оправдано единствено ако се използват за изкупуването на държавен дълг днес или в бъдеще, смята авторът.

Инициираният от БСП парламентарен дебат по позицията на България за Косово може да се отложи до средата на март, цитира "Дневник" говорителя на БСП Ангел Найденов.

Според "Дневник" въпросът дали Народното събрание изобщо да се произнася по темата предизвикал разнобой сред останалите парламентарни сили. НДСВ намирало излишно обсъждането на въпроса за независимостта на Косово в Народното събрание.

ДСБ, ОДС и БНД пък ще поискат днес парламентът да включи в дневния си ред внесената от тях декларация за признаване на Косово, пише изданието. Според данни на НЦИОМ, цитирани от "Сега", две трети от българите не са наясно каква е официалната позиция на държавата ни към обявилото независимост Косово.

Изследването е направено между 15 и 22 февруари. Най-слабо се интересуват от темата младите до 29 г., ниско образованите и бедните, жителите на селата и малцинствата.

"Монитор" е потърсил гледната точка на заместник-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов. "Признаването на Косово ще удари авто и жп транспорта" смята Лалов.

При въздушния и при речния по река Дунав сътресения не се очакват, допълва той. Устройват ни действията, които предприема и предвижда министерството на транспорта, нещата не са ден за ден и смятам, че правителството си върши работата, както трябва, коментира той.

"Белгийският бизнес има доверие в българската икономика", казва пред "Класа" посланикът на Белгия у нас Филип Беке. Той отбелязва, че български стоки са излезли на европейския пазар и качествените ни стоки са били оценени.

Вестниците информират за партито, с което БТА отбеляза 110-годишния си юбилей. Присъстваха, освен сегашни и бивши служители на агенцията, журналисти от различни медии, бизнесмени, политици, сред които министрите Петър Димитров, Николай Василев и Стефан Данаилов.

Изданията съобщават за представянето на две нови книги на журналистката от "Труд" Валерия Велева - "Мъже на власт" и "Изповеди по пантофи". Сред гостите са били трима президенти - сегашният държавен глава Георги Първанов, както и Желю Желев и Петър Стоянов, премиерът Сергей Станишев и бившите министър-председатели Ренета Инджова, Димитър Попов.

"Първо тръгнах по мачове, после по концерти", разказва пред "Труд" виртуозният цигулар Минчо Минчев.

Първото нещо, което той е направил, след като е дошъл от Априловската гимназия в Габрово в музикалното училище в София, е да отиде на мач, а едва след това е тръгнал по концерти.

Според Минчев един от проблемите в България са образованието и здравеопазването, които са били в много добро състояние преди време

"Защо живеем в постоянен скандал", пита в интервю за "Труд" художника Емил Стойчев. Талантът е сам, бездарието - винаги в компания, смята той.

"Всяка година държавата настанява около 1200-1300 новородени в домовете на медико-социални грижи, след като те са били изоставени от родителите им, съобщава "Новинар", като цитира председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан по време на заседание на Националния съвет за закрила на детето.

През последните години е предотвратено настаняването в дом на близо 8000 деца.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 1 час

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 1 час

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 5 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 7 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 7 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 8 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 8 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 8 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 9 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 9 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 10 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 10 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 12 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум