0

Б изнесът предпочита отлагане на фирмения регистър пред хаос, пише "Дневник".

Новият търговски регистър се отлага с половин година и ще заработи на 1 януари 2008 г., обяви премиерът Сергей Станишев. Според него, ако регистрацията на фирмите се повери на Агенцията по вписванията от 1 юли, както предвиждаше законът, ще се създадат много рискове за бизнеса.

Представителите на деловите среди останаха по-скоро доволни от това решение заради опасенията от сътресения и хаос, ако регистърът тръгне без достатъчно добра подготовка.

Това е единствено възможното решение, след като не са налице кадровите и материалните предпоставки регистърът да заработи, коментира главният юрист на Българската стопанска камара Наталия Събева.

Бизнесът не би искал системата да тръгне с фалстарт, същевременно обаче настояваме да се анализират причините да не се спазят сроковете и да получим гаранции, че това отлагане е последното, добави изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Евгений Иванов.

Общините най-корумпирани при обществените поръчки, констатира "Сега".

Възложителите, които най-често нарушават закона за обществените поръчки, са общините. Това стана ясно от изследване на "Прозрачност без граници", представено вчера пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

Обект на проучването са били случайно подбрани 79 поръчки с нарушения, съдържащи се в одитен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за миналата година. В този доклад бяха описани 2500 нарушения на процедурите.

От тях общинарите са нарушили правилата в 54% от случаите, следват ги различни министерства в 24%, показва още изследването. В останалите случаи възложители са били областни администрации, държавни агенции, съдилища и т.н. 

Драмите с тока стигнаха до София, пише още "Сега".

След честите спирания на тока и поврежданията на домашни електроуреди в Североизточна и Югозападна България, Западна и Северозападна България също са на път да се подложат на подобен режим.

В столицата и останалите градове, обслужвани от чешката ЧЕЗ, през последните дни зачестиха авариите. Огромна част от центъра на столицата остана приблизително час без ток в понеделник вечерта.

Около четири часа без ток остана вчера квартал "Изток" в Перник. От около седмица насам по няколко пъти в денонощието спира тока в големи жилищни райони в София като "Люлин 7", "Младост 4", района на Медицинска академия, както и много от крайградските райони.

Според ЧЕЗ причината най-често е в ремонтни дейности. Според компанията, когато се обяви ремонт в даден квартал, се налагат превключвания на тока в съседните, в противен случай те трябва да останат без ток през целия ден.

Това обикновено се прави рано сутринта и около полунощ и тогава в тези райони токът спира между три и пет минути. Изброените райони обаче не фигурират в официалния график за ремонти, който ЧЕЗ пуска на сайта си. 

Енергийната криза пълзи към България, предупреждава и "Новинар".

Енергийната криза пълзи от Гърция към България. Миньорите от мини "Марица-изток" плашат със стачка, искат увеличение на заплатите.

Потребители се оплакват от прекъсвания на тока в центъра на София. Енергото ги обяснява с планирани ремонти в съседни квартали.

Столицата може да остане без топла вода и парно, защото Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е орязала планираните разходи за ремонти и заплати на "Топлофикация София", съобщи изпълнителният директор на "Топлофикация София" Петко Милевски след открито заседание на ДКЕВР за цените на парното от 1 август.

30 млн. лева ще са загубите на дружеството, ако ДКЕВР не одобри поисканото 4% поскъпване на топлоенергията. През 2006 г. топлофикацията съкратила ремонтната си програма заради скандалите с Вальо Топлото.

Ще дават под наем за ферми държавни и общински имоти, информира още "Новинар".

Държавни и общински имоти ще бъдат предоставяни за ползване от фермери, които са решили да отглеждат животни. Това са част от промените, приети в Закона за животновъдството, който е в сила от днес.

Целта за отдаването на общински или държавни имоти за срок не по-малко от пет години е да се стимулира животновъдството и да се селектират у нас породи на едър рогат добитък, е записано още в закона.

Междувременно преди ден Върховният административен съд отмени последното увеличение на таксите, събирани от Националната ветеринарномедицинска служба за изследване на болести по животните.

Делото беше образувано по жалба от асоциациите от хранителната индустрия. Те се аргументираха с Европейското законодателство, в което е записано, че таксите за ветеринарни прегледи не трябва да бъдат по-високи от направените разходи. 

6,5 млн. в хазната от цигарените фабрики, обявява "Стандарт".

Цигарените фабрики внасят 6,5 млн. лв. в хазната като дивидент. Толкова пари разпределиха за държавата общите събрания на "Благоевград-БТ" и "Пловдив-БТ" на общи събрания през миналата седмица, съобщиха от холдинга.

Първата фабрика е с печалба от 7,9 млн. лв., а втората - с 5 млн. лв. "Слънце Стара Загора-Табак" ще задели печалбата си от 2,4 млн. лв. за покриване на стари загуби.

Преработвателните предприятия в Плевен и Асеновград оставиха печалбите си за резерви. Те са съответно 138 хил. лв. и 634 хил. лв. В четвъртък е общото събрание на холдинга.

"Нямаме пари за инвестиции" е друго от заглавията в "Стандарт".

Завод "Калиакра" в Добрич ще бъде затворен, защото собственикът няма пари за инвестиции. Това обявиха официално от международната компания за растителни масла и хранителни продукти "Бунге", която е собственик на фирмата.

Преди около месец стана ясно, че производството на олиото и маргарина от прочутата марка ще бъде изнесено в Румъния или Украйна. Според "Бунге" разходите за завода, който е строен през 1973 г., са прекалено високи.

Това не позволява да сме конкурентни в Европа, обявиха от фирмата. Според шефовете, ако се направят необходимите инвестиции, за да стане производството конкурентно и в съответствие с новите изисквания, това щяло да повлияе негативно върху бъдещето на завода.

Решението не беше лесно. България остава за нас ключов пазар, заяви главният изпълнителен директор на "Бунге" за Европа Жан-Луи Горбен.

"Christie's Great Estates" стъпи на нашия пазар, съобщава "Монитор".

Най-голямата световна мрежа от брокери на недвижими имоти "Christie's Great Estates" стъпи на нашия пазар, като подписа договор за партньорство с българската "Unique Estates".

България е първата държава от 12-те новоприети страни членки на ЕС, в която "Кристис" ще има асоцииран партньор. "Christie's Great Estates" е 100% собственост на­ най-голямата аукционна къща в света.

Мрежата от брокери на недвижими имоти е разпространена в над 35 страни и има над 850 офиса и 35 000 сътрудници, каза Йоахим Вранг-Виден, директор на "Christie's Great Estates" за Европа.

Една фабрика на БАТ = три "Булгартабак"-а - това е друго от заглавията в "Монитор".

Ако цигарените фабрики на "Булгартабак" не бъдат продадени максимално бързо или дружеството не извърши концентрация на производството в една-единствена фабрика, която да остане да работи, компанията е обречена на бавно самоунищожение.

Тези предупреждения, правени неведнъж от шефа на холдинга Христо Лачев, намират пряко доказателство в начина на работа и организация в Байройт ­ Германия, където се намира втората по големина в света фабрика на концерна "Бритиш Американ Табако" (БАТ).

Парадоксално или не, но тя произвежда с ефективност, колкото три "Булгартабака"-а, взети заедно. Годишно нейните машини бълват над 46 млрд. къса цигари, което прави около 46 000 тона.

Заетите в това мащабно производство, чиято продукция се реализира на 35 пазара в Европа, са около 1200 души. За сравнение годишното производство на "Булгартабак" е между 15 и 18 000 тона, а броят на заетите ­ над 2 000 човека.

"50-те Отличници и борсата" е заглавие от "Пари".

Първа инвестиционна банка измести БАКБ и е трета в класа на борсата по капитализация. Четири са първенците, чиято оценка на пазара надхвърли 1 млрд. лв.

Едва 6% от нашите фирми на "ти" със социалната отговорност, пише още "Пари".

Това е обявила Пенка Цветкова, изпълнителен директор на фондация "Помощ за благотворителността в България", по време на конференцията Корпоративна социална отговорност в нова Европа - предизвикателства и решения, която се проведе в Брюксел.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 4 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 5 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 7 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 9 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 9 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 10 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 10 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 10 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 10 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 11 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 11 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 11 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 12 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители