0

Глобалното затопляне най-вероятно ще направи Земята по-зелена, защото ще ускори растежа на растенията, но земеделските посеви и горите ще изсъхнат до средата на века, ако температурите не спрат да се покачват. Това сочи проектодоклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Учените водиха дълги спорове за това как биха помогнали или навредили на флората по-високите температури. Растенията абсорбират въглероден диоксид, докато растат и го изхвърлят, когато гният.

"Възможно е световната селскостопанска продукция да се увеличи със средно нарастване на температурите до 3 градуса Целзий, но ако повишението е по-голямо, тя най-вероятно ще намалее", предупреждават експертите в черновата на доклада си.

Растенията в тропическите и сухите райони на Африка и Азия обаче ще пострадат дори от по-малко повишение, което ще доведе до увеличаване на глада. Обширни територии ще се превърнат в пустини или ще бъдат наводнени.

Същевременно някои растения в умерените региони, като Европа, Северна и Южна Америка, могат да се развиват повече. Докладът ще бъде представен официално на 6 април в Брюксел.

Палми, маслинови дървета и други тропически растения могат да сменят традиционния британски дъб и пролетните цветя в резултат на глобалното затопляне, сочи скорошен доклад на група британски учени, изготвен под ръководството на проф. Дейвид Уинър.

Наскоро самолетният магнат Ричърд Брансън предложи 25 млн. долара награда за онзи, който успее да измисли най-добрия начин атмосферата да се изчисти от вредните газове, причиняващи глобалното затопляне.