0

П лажът на къмпинг "Градина" е необичайно пуст. На него има само три каравани. В други години първа линия вече е гъсто населена с къмпингари. От трите каравани само едната е населена.

Възрастен сърфист подпира платното на караваната си и се усмихва. "Ами идваха едни момчета и казаха да я махна до петък, ама после не дойдоха и аз си стоя. След това тука беше и зам.-областният управител и каза, че нещата ще се оправят и така. Ще чакаме." Възрастният къмпингар е изпреварил събитията с няколко дни. Останалите са си зарязали караваните на алеята до входа на къмпинг "Градина".

Историята започна от това, че областната управа в Бургас за първи път от шест години даде стопанисването на плажа не на фирма "Хелио тур С", а на никому неизвестната "Крим" ЕООД. Кой стопанисва пясъка едва ли би имало значение за къмпингарите, ако мнозинството от тях не бяха платили през февруари по 2000 лева на "Хелио тур С". Така, от една страна, застават яките служители на новия концесионер на плажа "Крим" ЕООД, които не допускат до плажната ивица караваните на туристите, тъй като не били платили на

Правилната фирма

а, от друга, "Хелио тур С", която е взела парите. И скандалът се заформи точно преди да започне сезонът, защото алеите на къмпинг "Градина" се задръстиха от каравани. Но, изглежда, новият стопанин на плажа, а и комисията на областната управа са подценили възможностите на къмпингарското лоби.

Според зам.-областния управител на Бургаска област Георги Николчев проведеният конкурс е напълно редовен. Имало е публикувана обява във вестниците. Там са посочени и необходимите документи за кандидатстване. Явили са се три фирми - "Хелио тур С" АД, собственост на "АКБ актив", и "Русалка тур" АД.

"Хелио тур С" е наследник на "Балкантурист"-Созопол, и собственик на къмпинг "Градина". Поради тази причина в продължение на шест години получава концесията на плажа "по право". Втори на конкурса е Пламен Тимев-Ганди с прословутата си фирма "Ла страда". Явява се и трети кандидат - "Крим" ЕООД, със собственик Кристиян Коджаклиев. Според думите на зам.-областния управител "Хелио тур С" има данъчни задължения спрямо държавата и поради тази причина не е представила един от документите. Наистина в сайта на Националната агенция по приходите, в рубриката

"Длъжници, платци, издирвани лица"

под №741 стои името на "Хелио тур С" АД с данъчни задължения от 290 777 лв. Ето защо фирмата не била допусната до конкурса за плажа на къмпинг "Градина". От "Хелио тур С" естествено отричат да имат задължения. Георги Николчев обяснява, че комисията по концесията е дала предимство на "Крим" ЕООД, тъй като е регистрирана в областта, докато "Ла страда" била регистрирана в Пловдив.

След обявяването на резултатите стана ясно, че Кристиян Коджаклиев е близък на несебърския наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите. Той обаче няма съвместна дейност с него, въпреки че в интервюта в медиите не отрича, че са добри приятели. Фирмата му "Крим" ЕООД е регистрирана миналата година и като предмет на дейност в системата ДАКСИ е посочено

"Спомагателни дейности по застраховане

и осигуряване чрез самостоятелни фондове". Тази формулировка, поставена до атлетичната фигура на Коджаклиев, звучи доста двусмислено. Според Николчев "Хелио тур С" АД незаконно е събирал авансово пари, тъй като едногодишната концесия за плажа е изтекла през септември миналата година. Но, изглежда, от фирмата са приели, че стопанисването на плажната ивица им се полага по право, тъй като са собственици на къмпинга и инфраструктурата към него.

Според изпълнителния директор на "Русалка тур" АД Евгения Генчева-Банева абсолютно нелогично е "Хелио тур С" да получи концесия на плажа на "Каваците", а на "Градина" и на "Златната рибка" не, въпреки че е кандидатствала с един и същи набор от документи. Тя подозира, че са отстранили нейната фирма от концесията на плажа на "Градина" заради факта, че там има постоянна клиентела от караванаджии.

Според г-жа Генчева-Банева фирма "Крим" ЕООД не може да поставя каравани на плажа, тъй като няма лиценз за туристическа дейност. (Истината е, че за плажа на съседния къмпинг "Златната рибка", който беше нает от фирма на Рали Пенков, бизнесмена, чиято жена и дете бяха взривени миналата година в Обзор, няма такива протести. Но и самата фирма "Хелио тур С" не се бунтува толкова, въпреки че тя е стопанисвала дълги години и тази плажна ивица.)

Зам.-областният управител на Бургас Георги Николчев съвсем не е съгласен с формулировките на "Русалка тур" АД. Неговата теза е, че комисията си е затворила едното око за нередностите около документите на "Хелио тур С", тъй като седалището на фирмата е на къмпинг "Каваците". Освен това сред документите е имало и препоръка от кметицата на Созопол, според която фирмата предоставя много добра услуга на туристите. Докато при стопанисването на плажната ивица на къмпинг "Градина" имало нередности и оплаквания от минали години - като това, че събират входна такса от туристите например, или няма достатъчно спасители и др.

Но големият конфликт наистина е заради караваните на къмпинг "Градина" и взетите авансово пари през февруари. Управителката на "Русалка тур" АД

Отказва да върне парите

Нейната теза е, че караванаджиите не са си платили, за да бъдат по-близо до морето, а за т.нар. "първа линия". Според комисията, която е определяла плажната територия обаче, миналогодишната "първа линия", че и втората такава, попада върху плажа. На пясъка още стоят забучени номерата на къмпинг местата от миналата година. Те са на не повече от 20 метра от водата.

Така или иначе конфликтът между "Хелиос тур С", къмпингарите, областната управа и сподвижника на Митьо Очите е факт и има всички предпоставки да бъде продължителен. Кристиян Коджаклиев заяви по местната телевизия RN, че е бил информиран, че областната управа ще се опита да развали концесията с него, и се закани да съди държавата, тъй като вече бил инвестирал 70 хиляди лева.

Областната управа от своя страна извършва проверка, тъй като летният сезон е започнал, а на плажната ивица на "Градина" не се случва нищо - няма вишки на спасители, няма шамандури, няма спасители, линейки и други задължителни атрибути за плажния концесионер. "Русалка тур" АД, собственик на "Хелио тур С", стиска авансово прибраните пари. Ако поне половината от караваните са си платили авансово, става въпрос за повече от 250 хиляди лева. Засега прекарани са само къмпингарите.

Но животът е странно нещо. Караванаджиите, които години наред ругаеха собственика на къмпинг "Градина" "Хелио тур С" заради неуредиците и високите такси, през последните дни използваха цялото си влияние сред управляващите, за да му осигурят концесията на плажа. И май ще успеят.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 10 минути

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 4 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 5 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 5 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 5 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа