0

Логото на София филм фестНикита Михалков получава наградата на София за цялостен принос в киноизкуството на специална церемония в рамките на 12-ия "София филм фест" (cinema.bg/sff, 6-16 март).

Последният му филм "12" - римейк на класическия "Дванадесет разгневени мъже" на Сидни Лъмет, удостоен със специален "Златен лъв" на фестивала във Венеция, ще бъде руската гала вечер на софийския фестивал.

Посещението на големия режисьор е част от мащабния проект на представяне на руската култура у нас през 2008 г. Името му се асоциира с едни от най-големите шедьоври на руското кино. (Вж. филмография в imdb.com)

Роден е на 21 октомври 1945 г. в Москва. Баща му - Сергей Михалков, е поет и драматург, автор на популярни детски стихове и на текста на химна на Съветския съюз. Майка му - Наталия Кончаловска - поетеса и преводач. Брат му е известният режисьор Андрей Кончаловски.

В киното

Никита се снима за първи път на 14 години

През 1960 г. играе малка роля във филма "Тучи над Борском", а през 1961 - в "Приключения Кроша". Учи в актьорската школа на театралното училище "Шчукин" през 1963-1966 г. и още в първата учебна година се превръща в знаменитост с първата си главна роля в киното при Георгий Данелия в "Крача из Москва". Там изпява популярната и до днес едноименна песен и така младият Михалков става доста известен.

Прехвърля се във втори курс на режисьорския факултет на ВГИК (vgik-edu.ru) в класа на Михаил Ром. През 1971 завършва ВГИК с дебютния си късометражен филм "Спокоен ден в края на войната", след което за изненада на всички отбива военната си служба в атомна подводница в Камчатка.

През 1974 г. на екраните излиза първият му филм като режисьор -

Свой сред чужди, чужд сред свои

Никита МихалковДействието се развива през 20-те години в малко градче в южна Русия. Идва краят на Гражданската война, но пълната победа на болшевиките е още далеч. В района активно действат бандити и петима приятели - бивши червени бойци, влизат в смъртна схватка с тях. В същото време изгубен златен товар поставя на изпитание и приятелството между самите тях. Подозрение в предателство и смъртна опасност - не е ли това твърде много за един човек?

Още с тази история Никита Михалков започва да търси свой собствен път в киното, Десетилетието 1974-1984 г. преминава много плодотворно за режисьора. Той разкрива пълноценно потенциала си като почти всяка година представя нова лента, на която по правило е и сценарист, като същевременно не се страхува да ескпериментира в различните жанрове.

Демонстрира класа в мелодрамата с "Робиня на любовта" (1975), дава своите екранни интерпретации по литературни произведения с "Незавършена пиеса за механично пиано" (1977) и "Няколко дни от живота на Обломов" (1980).

Опитва сили в пхсихологическата драма с "Пет вечери" (1979) и "Без свидетели" (1983) и отново залага на мелодрама - "Роднини" (1981). Филмите му получават международно признание, печелят награди на световни фестивали.

През 80-те години се

развихря и страстта му в актьорската професия

в която през годините регистрира серия от запомнящи се роли, особено в "Сибириада" (1979) при брат си Андрей Кончаловски, в "Гара за двама" (1982) и "Жесток романс" (1984) на Елдар Разянов.

Статски съветникАктьорското му амлоа се превръща в запазена марка и в собствените му продукции - "Изпепелени от слънцето" (1994, удостоен с Оскар), "Сибирският бръснар" (1999) и "Статски съветник" (2005).

За разлика от повечето си колеги Никита Михалков посреща критично Горбачовата перестройка. На знаменития 5-и конгрес на съветските кинематографисти през 1986 г. той прави неочаквано остро изказване в защита на Сергей Бондарчук, признавайки обективно неговите заслуги за съветското кино с класики като "Съдбата на човека", "Война и мир" и "Те се сражаваха за родината".

Това автоматично го изключва от ръководните органи на съюза и настройва срещу него голяма група критици, както и всички привърженици на новото мислене и перестройката.

Михалков продължава по вече утъпкания си път в киното и това ясно личи със следващата му продукция "Очи черные" (1987) с Марчело Мастрояни в главната роля, която се радва на огромен успех по световните кинофоруми, включително и в България, но е заклемейна от тогавашната критика в бившия СССР.

Своите творчески позиции Михалков защитава и чрез продуцентската си дейност в обединието "Трите Т" -

Творчество, Товарищество, Труд

създадено от самия него през 1989 г., което съществува и днес. В началото на 90-те, Никита Михалков е абсолютно наясно накъде отиват нещата, затова започва да снима продукции, които освен позиция притежават и притегателна сила за масовия зрител. И отново успява не само да се хареса на фестивалната публика, но и да напълни киносалоните със зрители.

Не е случаен и последвалия успех: "Урга" (1991) - притча за монголска семейна двойка, живееща в степта. Филмът получава шумен отзвук на световните кинофестивали, събира цял куп награди и получава номинация за "Оскар".

Джулия Ормонд в Сибирският бръснарПрез 1993 г. режисьорът завършва "Анна. От 6 до 18", разказващ за живота на дъщеря му Анна. Филмът е отличен с "Феликс". Година по-късно е готов "Изпепелени от слънцето".

"Сибирският бръснар" е може би най-личният и съкровен проект на режисьора, обяснение в любов към руската душа и към родината, където Никита не се двоуми да се появи в одеждите на самия Цар Освободител Александър Втори.

Заради гигантския бюджет и сензационните снимки в Кремъл продукцията е широко коминетирана. Неслучайно руснаците се надпреварваха да гледат тричасовия епос-мелодрама-комедия.

В родината си

"Сибирският бръснар" събра повече зрители от "Титаник"

За главната женска роля е избрана британката Джулия Ормънд, която играе американката Джейн Калахан. Тя идва в Русия по бизнес, но остава там по любов. Обектът на любовта й е 20-годишен войник - Олег Меншиков, който се справя перфектно с ролята, макар да е два пъти по-стар от героя си.

Любовната история обаче е само рамката на историята, която впечаталява с невиждана мащабност.

Повече от 35 години Никита Михалков не спира да изследва чрез киното си тайните на руската душа и драматичните сблъсъци в своята родина, да анализира грешките и успехите като се опира на църквата и монархията, да създава своя тема в киното, която защитава със страст, темперамент и много талант като режисьор, актьор, сцанарист и продуцент.

"12"
Последният му проект - "12", разказва за съдбата на чеченско момче, обвинено в убийството на баща си. През първата седмица от излизането си на екран "12" събра 2 млн. долара приходи от прдадени билети.

Филмът на руския режисьор попадна в списъка с претендентите за "Оскар" в номинацията за най-добър чуждестранен филм. В тази категория ще се състезават още осем заглавия - от тях членовете на Американската киноакадемия ще съобщят на 22 януари петте номинирани ленти, от които ще бъде избран победителя.

Сред претендентите са "Катин" на Анджей Вайда, "Годината, в която моите родители заминаха в отпуска" на Као Хамбургер, "The Unknown" на Джузепе Торнаторе, "Монгол" на Сергей Бодров-старши, "Капан" на Сърджан Голубович, "Дни на тъмнина" на Дени Аркан, "Бофор" на Йосиф Сердар, "Фалшификатори" на Стефан Рузовицки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 1 час

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка