0

"Помня добре и победите, и пораженията. Винаги съм подчертавал, че приемам резултатите такива, каквито са.

Оценявам без никакъв фалш, че няма по-справедлива оценка от тази на избирателите", заяви държавният глава и кандидат за втори президентски мандат Георги Първанов на своята пресконференция в изборната нощ. (Вж. фоторепортаж).

Не знам дали съм прав, но аз не се досещам за друг резултат в годините на прехода, в който

победителят да има процент над 60

какъвто се очертава на този първи тур, изтъкна той и добави, че успехът е още по-ценен, защото е постигнат в позитивна кампания, а не по лесния начин - да мотивираш негативните.

"По-трудно е да защитиш авторитета си след пет години присъствие в една институция (President.bg) във време, което беше достатъчно сложно. Никога не съм делил българските граждани по партийна принадлежност от момента, в който съм прекрачил прага на президентската институция.

Бил съм президент на всички - и на тези, които са ме избрали, и на тези, които са ме отричали. В полемиката с конкурентите си съм се старал да се придържам към принципни аргументи по никакъв начин да не засягам избирателите, които стоят за тях", припомни Първанов.

"При наличието на такова предимство на първия тур разбираемо е ние да

оценим своето представяне като "успешно"

Това е добра основа за постигането на окончателна победа след една седмица", коментира той.

"Става дума за ниска, но не драматично ниска избирателна активност. Тя не е по-ниска, отколкото беше на първия тур на предишните президентски избори.

Така че ако някой иска да потърси аргументи за загубата, да го търси на друго място и с други аргументи", призова Първанов и продължи:

"Впечатляваща е подкрепата на избиратели от всички политически партии, в това число от крайноляво до крайнодясно. Основното послание на кампанията ни - президент на всички български граждани, надпартиен - е било разбрано.

Има десни партии, в които

подкрепата за нашата президентска двойка е над 40% от техните избиратели

Както се казва: без коментар. Интересни са изводите по социален и възрастов състав. Много ме радва 65-процентната подкрепа на младите хора.

Ценя особено високо подкрепата на работещите хора на България на възраст между 35-40 години, както и на възрастните, на пенсионерите, които макар и огорчени, макар и живеещи при крайно тежки условия, запазиха своята ценностна привързаност, своята зрялост и мъдрост в оценките си.

Нямаме информация за загуба в някоя от общините. Специално бих отбелязал, без да подреждам по приоритетност, резултата в София, който е над 50% - факт без прецедент. (Вж. още социологически данни за вота).

Това е подкрепа за единението на българската нация. Преди пет години заявих, че ще бъда президент обединител, който да воюва за бъдеще без омраза, без конфронтация, за нов тип политически отношения.

Приемам резултата и като подкрепа за стабилизиращата роля на президентската институция", каза държавният глава.

"Не смятам, че има място за еуфория. В тези избори всеки участник

преследваше паралелни на основните цели

Едни търсеха в президентството лостове за промяна в други институции - правителството, законодателната власт, други търсеха поредния реванш за загубата от предишните години на прехода, трети решиха, че изборите са преди всичко катализатор на вътрешнопартийни и междупартийни процеси и средства за преструктуриране на политическото пространство", коментира Първанов.

"Няма как да имаме по-висока изборна активност при тази 10-месечна крайно негативна кампания, която се водеше. Част от номинациите на партиите не мотивираха достатъчно убедително избирателите на тези формации.

Силни влияния са оказали и някои по-явни или по-дискретни призиви за бойкот - имаше ги през цялата кампания. Най-голямата причина за тази относително ниска активност е

недоверието - към партиите, институциите, политиката

Така ще бъде, докато политиците произвеждат скандали, докато политиците виждат в политиката средство за саморазправа, а не средство за решаване на проблемите на общините, регионите, отделните граждани.

В тази кампания излязоха всички неплатени сметки на прехода. Има много натрупан гняв, има много отчаяние.

Хората са загубили много, някои дори имат самосъзнанието, че са загубили всичко в хода на прехода. Най-малкото са загубили усещането в утрешния ден, загубили са перспективата.

Тези хора искат справедливост, тежък дефицит на която има в нашето общество. От много употреба тази дума се изхаби. Проблемът е, че някои

объркаха справедливостта с политическата мъст и реваншизма

Тук е голямата грешка на някои от моите опоненти. Тази грешка ще плащат всички български граждани.

Що се отнася до десните лидери, днес е техния 4 февруари. Когато десните избиратели правят своя избор след една седмица - а това няма да е лек избор, - нека да оценят поведението на президентската институция по всички основни стратегически въпроси, външно- и вътрешнополитически.

Няма да аргументирам своята политика, тя е факт. Могат да се видят стотици доказателства в подкрепа на твърдата последователна проевропейска линия на президентската институция.

Затова очаквам подкрепа за политиката, а не

подкрепа като резултат от маневри, задкулисни разговори или нещо подобно

Няма да водя такива разговори", категоричен бе Първанов.

"Убеден съм, че избирателите ще гласуват, защото и този избор показа, че гражданите не гласуват по команда. Мажоритарният избор е силен с това, че хората оценяват качествата и политиката", каза още фаворитът, който събира над 60% от гласовете на участвалите във вота.

"Винаги и в България, и в Европа, на приливи и отливи е имало радикален вот. Проблемът е, че тук той взема етно-религиозен характер. Тук е заплахата.

Срамно е разбира се, но не е фатално, че Волен Сидеров се е оказал редом с представител на "Ку-клукс-клан". Фатално е, че

той прави политиката на "Ку-клукс-клан" в България

Разбирам хората, които стоят зад "Атака", защото тези хора имат своите тежки проблеми, защото ние не им дадохме ясен отговор през всичките тези 17 години, защото те не видяха един крадец, осъден и вкаран в затвора.

Аз обаче питам защо този, който играе подобна роля, не се опита да посочи крадеца, да даде доказателствата - а вместо това той сочи като виновник българският турчин, ром, представител на друга религиозна или етническа общност, който е по-беден и изстрадал от другите?

С тази политика не съм съгласен и с нея ще водя полемика оттук нататък, независимо в какво качество", обяви държавният глава.

Попитан какво означават резултатите от първия тур за разпределението на силите оттук нататък, Първанов препоръча да не се правят автоматични изводи, тъй като мажоритарният вот има своите особености.

"Как ще се развият събитията в някои от партиите, които са свързани с губещи кандидати, аз не се наемам да прогнозирам. България само може да спечели от оздравяването на дясното пространство, защото вакуумът там се запълва от субекти, които не правят чест на страната ни.

Далеч по-лесният съперник е Волен Сидеров

Г-н Беронов представляваше реална политическа алтернатива. Това, че тя не беше защитена, не е само и не толкова негова вина.

Кой обаче ще я поеме, не е моя работа. Ако мога да препоръчам скромния си опит на бивш лидер на социалистическата партия, на човека, който в някаква степен е катализирал процеса на единение на българската левица, струва ми се, че дясното пространство трябва да измине целия този път по създаване на нова десница", препоръча кандидатът за втори мандат, а за опонента си на балотажа добави:

"За тези няколко месеца, може бих повече от година, чух по свои адрес толкова лични нападки от лидера на "Атака", той стана проводник на толкова низки клюки, че в друга ситуация бих реагирал по друг начин. Но аз съм държавен глава и съм длъжен да пазя авторитета на институцията.

По никакъв начин няма намерение да легитимирам арогантното провокаторско поведение на Сидеров в българското общество. Аз дължа отговори на българския избирател и твърдя, че няма въпрос, на който да не съм отговорил", каза Първанов, запитан дали ще се изправи в дебат с лидера на "Атака".

Не виждам бъдеще за популизма

отговори той на въпрос дали участието на Сидеров на балотажа потвърждава тезата, че в близко бъдеще на страната й предстои противопоставяне на политическото лидерство и популизма.

Държа на тази теза, но струва ми се, че в същото време полученият резултат трябва да е урок и за настоящия, и за бъдещия популист, подчерта Първанов.

"България успява и това се разбира от голяма част от нашите сънародници. Все още има не малка част, които не са го усетили по положение, по джоба си, защото става дума за процес, който ще бъде бавен, но много хора вече са узрели", отбеляза настоящият държавен глава.

По неговото мнение изборните резултати

не поставят под съмнение европейското бъдеще

и отново е налице твърда подкрепа на европейската политика на България. Ако искаме да върнем доверието на хората трябва да започнем да произвеждаме истинска политика, а не да ги занимаваме с вътрешнополитически скандали, добави той.

По думите му президентската институция може да бъде силна и със сегашните правомощия, но по-големи правомощия биха дисциплинирали Народното събрание и администрацията.

"Не мисля обаче, че на дневен ред стои въпрос за свикване на Велико народно събрание, което може да даде повече права на държавния глава. Бих настоявал за по-големи правомощия за един бъдещ президент", добави Първанов.

Той обяви, че очаква лидерите на партиите, вкл. от десницата, да формулират ясно своята позиция. Не бих се засегнал, ако не ме подкрепят, а от липсата на позиция, добави Първанов и обясни, че никога не е поставял в обвързаност президентските избори и тройната коалиция, защото тя имала други цели.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 21 минути

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 58 минути

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 2 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 2 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 3 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 3 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 3 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 3 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 3 часа

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Халеевата комета започна обратния си път към Земята

Любопитно Преди 3 часа

Кога Халеевата комета ще се приближи до Земята четете в следващите редове

<p>&quot;Путин е лъжец, крадец и убиец&quot;</p>

Юлия Навална: Путин е лъжец, крадец и убиец

Свят Преди 3 часа

Днес Путин встъпването в длъжност за пети мандат в Кремъл

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

18-годишно момиче прегази две деца в Сопот (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Едно от ранените момичета е с опасност за живота