0

Б ългария се развива добре. От близо 10 години страната следва разумна, ориентирана към стабилност икономическа политика, която привлича чуждестранните инвеститори, констатира германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ.net) в обширна статия, която предава Българската редакция на радио "Дойче веле".

Въпреки това не само Европейската комисия, но и българските бизнесмени критикуват нехайството в прилагането на законите в държавата.

Белгиецът Филип Ромбо е директор на едно от най-големите български предприятия за производство на торове - "Агрополихим". Той знае много добре колко дълбока още е

пропастта между претенции и действителност в България

На хартия всичко е наред, ежедневието обаче носи пълно разочарование, смята той. Пример - изплащане на фирмения данък добавена стойност.

Законът обещава връщане на парите до 45 дни, но в действителност предприятията чакат девет месеца и повече, докато си ги получат.

Като жива мъка бизнесменът описва и несъответствието между държавния стремеж към тотално урегулиране и безотговорното безгрижие на бюрокрацията.

Така например правителството е взело решение за въвеждане на валидните в Германия екологични стандарти, въпреки че португалските са много по-подходящи с оглед на сегашното равнище на българската икономика.

В същото време бизнесът от години вече чака да бъдат оправени улиците, да бъдат разширени пристанищата и разкрити нови транспортни артерии.

Според белгийския предприемач не корупцията е ахилесовата пета на България, а

невероятната ленивост и безгрижие на правителството

Самоопределението на Ромбо като щастлив, но тотално фрустриран инвеститор се отнася за повечето чуждестранни предприемачи, осмелили се да работят в България.

Щастливи, защото печелят изключително добре, тъй като конкуренцията е слаба и в сравнение със Западна Европа съществува много по-голяма свобода за предприемаческа инициатива.

Фрустрирани, защото с повече дисциплина и ефективност би могло да се постигне още толкова много... Вместо сегашните 5-6%, българската икономика би могла да има растеж от 10% - ако политиците си вършеха работата, както трябва.

Това мнение се споделя и от германските бизнесмени, инвестирали около 1 млрд. евро в България.

В ежегодните допитвания на Германско-българската търговска камара на първо място сред недостатъците се изреждат слаба ефективност на администрацията, недостатъчна правова сигурност, корупция и престъпност, както и лошо състояние на инфраструктурата.

Всичко това обаче не смущава стъпилите вече в България фирми да разширяват ангажимента си. 56% от анкетираните компании

искат да увеличат инвестициите си

Един пример: веригата "Практикер" от концерна "Метро", която едва преди две години разкри първия си магазин в София, днес има вече още шест други филиала.

Като потенциален център на Балканите страната интересува междувременно и международната енергийна индустрия. Най-големите български енергопредприятия бяха закупени вече от EON, чешкия концерн CEZ и италианския ENEL.

Не е сигурно обаче дали на общоевропейския енергиен пазар ще се намери място за амбициозните планове на София да разрасне ядрената си енергетика.

Специалистите твърдят, че България няма нужда от повече електроенергия, а преди всичко от повишаване на своята катастрофална енергийна ефективност.

Местните и чуждестранните експерти са единодушни, че икономическото бъдеще на страната ще представлява солидна смес от туризъм, земеделие и индустрия, като главна характеристика на последната ще бъдат не крупните инвестиции, а най-вероятно

пъстра китка от различни браншове

Това разнообразие ще имунизира срещу кризи българската икономика. Земеделието има голям потенциал, но се нуждае от смели, опитни и разполагащи с много средства инвеститори, които да извършат необходимата модернизация.

Ключът за това развитие е чуждестранният капитал. Последният обаче иска благоприятни рамкови условия и ведър инвестиционен климат.

И не само това. Който иска да привлече инвеститори, трябва да разполага с подготвена работна сила.

Качеството на 15-те български университета е доста ниско,

освен това има прекалено много лоши училища и учители. Напълно неудовлетворително е и положението на пазара на труда. В никоя друга европейска страна участието на трудовия пазар не е толкова слабо.

Още отсега в частния сектор има повече пенсионери, отколкото работещи, твърди либералният икономист Красен Станчев. А тъй като населението на страната от години вече намалява, България ще може да се разраства само ако в трудовата дейност се включат повече хора и се повиши производителността.

И в двата случая на дневен ред е политиката. Стимулите и инвестиционният климат трябва да си съответстват.

Във вчерашна статия пък, озаглавена "Цар, бизнесмен, политик - Симеон Сакскобургготски винаги е бил любимец на поклонниците на конспиративни теории", изданието помества и портретен материал за бившия български премиер, чието име през последните дни бе замесено в афера около Виктор Емануил Савойски.

Като дете през Втората световна война Симеон за кратко е "цар Симеон II". Кулминацията на политическата си кариера в България той достига през юни 2001 г., когато неговото национално движение, основано само два месеца по-рано, печели от раз на парламентарните избори половината депутатски места.

В триумфална предизборна борба завърналият се от изгнание в Испания бивш монарх обеща, че в рамките на 800 дни жизненото равнище на българите щяло значително да се подобри. В очите на повечето му съграждани обаче

оглавяваното от него правителство не е успяло да постигне това

На изборите м.г. царската партия понесе значителни загуби. Тя обаче продължава да е в управлението като младши партньор в правителствената коалиция на социалистите.

Симеон Сакскобургготски е внук на Фердинанд I и син на Борис III. Неговият дядо, роден през 1861 г. във Виена и починал през 1948 г. в Кобург, е княз на България от 1887 г. и цар от 1908 г. до абдикирането си през 1918 г.

Избран за български княз, той желае, въпреки възраженията на Бисмарк и Александър III, да създаде една велика България със столица Истанбул, който през Първата балканска война (1912-1913 г.) е атакуван от български войници.

За Борис III, бащата на Симеон, в България се говори често и до днес. Неговата смърт малко след лошо преминало посещение при Адолф Хитлер през август 1943 г. се обяснява с това, че бил отровен по заповед на германския диктатор.

Противниците на Сакскобургготски тълкуваха завръщането му през 2001 г. и през призмата на конспиративни теории, за които и до ден днешен липсват доказателства. Говори се например, че той бил внедрен от намиращите се тогава в опозиция социалисти, за

да сложи край на прозападната реформаторска политика на страната

Други пък твърдят, че като бизнесмен в Испания навремето натрупал големи дългове и единствено поради финансови причини бил заинтересован от властта в родината си.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 1 минута

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 32 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 32 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 42 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 53 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 3 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 3 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос