0

- Г-н Борисов, срещнахте се с представители на таксиметровите шофьори. Доколко реални са техните искания?

- Аз ги извиках да дойдат при мен, защото те освен права, имат и задължения. Това, че правителството е слабо и прави компромиси, не значи, че всеки път към таксиджиите ще се подхожда така.

Първо, те имат право да стачкуват, но без автомобилите. Второ, аз им узаконих митинга в петък, но друг път няма да го направя. Техните искания са синдикални. Както видяхте, всяка една институция им обърна необходимото внимание.

Освен това за мен първо клиентът им има право, а след това те. Техните искания към нас са да се определи броят на такситата и Общинския съвет да гласува поправка в сегашната наредба или нова наредба, защото действително има неща, които трябва да се променят.

Считам за много правилно да се постави и джи пи ес система. Това ще засили и сигурността на пътниците. Другото важно нещо е поставянето на идентификационни номера на вратите и капаците - така, както са патрулните коли на МВР.

Така много лесно ще се хванат и ще се отстранят от пазара такситата менте. Защото сега едните си плащат данъка, а другите - не.

- Как смятате, като бивш главен секретар на МВР, беше ли правомерно това блокиране на столицата в петък?

- Вижте, правителството е много слабо и реално нищо не се върши в държавата. Дълго време само беше развявано знамето на ЕС. А това правителство, особено БСП, няма никакъв принос за това. Реално нищо друго не се случва.

Това почва да поражда беззаконие, безверие и обществено напрежение. Пенсионери, доктори, аптекари, шофьори, "Натура", акцизи, ракия, Е.ОН.... При липсата на реална държава...

Виждате и положението на съдебната система. Месеци и години минаха, откакто ни се каза, че всички ще бъдат изловени. Нали? Но какви са реалните резултати? Вижте какво стана с концесията на "Тракия". Беше лоша, сега стана добра. Ако най-сетне разсекретят договора, хората ще го видят.

Правителството просто промени своя пиар. Както ваш колега каза - един самолет с журналисти беше закаран в Португалия, за да започнат да пишат добре за магистрала "Тракия". Но от това нещата няма да станат по-добри.

- Следват протести на пенсионерите, в сряда - против акциза за ракията, а в четвъртък е лекарският протест. Какъв е изходът според Вас от очевидното социално напрежение?

- Предсрочни избори и промяна в статуквото в държавата.

- Вие, г-н Борисов, искате предсрочни избори?

- Е, как? То се вижда, че тези управляващи не могат. В случая направихме всичко възможно протестът в петък да спре. Вечерта стоях до 1 часа на площада, за да убедя таксиметровите шофьори да се разотидат.

Трябва да сме наясно, че общественото напрежение е много голямо и то в един момент ще избухне.

- А как смятате да предизвикате предсрочни избори, след като нямате представителство в парламента?

- Това, че в парламента се е събрала една шайка с обръчи от фирми и кръгчета, и магистрали, което на базата на корупционните им практики в момента им носи огромни печалби, съвсем не значи, че в държавата хората са спокойни.

Какво като са избрани? Да си правят "мушенгиите" там? По-лошото е, че се разбиват устоите на държавата. Те бяха на една крачка да бъдат бити с камъни, както преди осем години. Сега се разминаха само с яйца.

Браво на момчетата от МВР, че намериха убиеца! Ако не го бяха намерили? Ако беше станало като в Сливен? Сергей Дмитриевич трябваше да си остане в Лондон.

- СДС смята да предизвика искане на вот на недоверие на правителството. Бихте ли подкрепил, макар и морално, едно такова действие?

- За съжаление, опозицията в парламента е толкова жалка! Аз, всъщност, им завиждам донякъде. Не е лесно да станеш физически враг на управляващите. Не толкова партиен, а като физическо лице.

На семинара на парламентарната група на "Коалиция на България" в Белмекен и в изказванията на лидера на БСП, лицето Бойко Борисов е окачествено като враг. А в своята история, те много тежко са се разправяли с физическите си врагове...

А за СДС - моето уважение за марката, но остана само тя. Този вот е опит да покажат, че ги има и само бетонира правителството. Ето сега има протести. Защо някой от тези лидери не излезе при недоволните?

- Волен Сидеров излезе.

- Е? И как си прекара?

- Освиркаха го, доколкото си спомням.

- Единственият, който излезе и не беше освиркан, бях аз. Скандираха ми името. И аз проявих изключителна държавническа воля и направих неописуема подкрепа на правителството.

Защото аз искам ГЕРБ да дойде на власт с демократични избори, а не на гребена на вълна от недоволство. Искам ГЕРБ да дойде на власт, когато обществото осъзнае, че това е партията, който ще защитава неговия интерес. Не искам да повтарям на Костов шанса и после да се сърдя на народа.

- Тоест, Вие искате да изчакате следващите редовни парламентарни избори през 2009 г., но ако обстоятелствата го наложат...

- Аз искам да предизвикам предсрочни избори на базата на управленска програма, а не на гнева на хората. И затова, когато отидох на площада им казах: "Тук съм като кмет и който каже ГЕРБ, аз пръв ще го ударя".

Защото исках градът да се оправи, да има ред и автомобилите да минават в събота и неделя. Самият факт, че те изпълниха само моите искания, е показателен. И аз им благодарих.

Лъжливите обещания на БСП доведоха до там, че хората негодуват. Те дойдоха на власт, защото излъгаха. Не помните ли какво говореха за НДСВ? "Да продължим заедно по магистрала "Тракия"?" - спомняте ли си тези надписи?

"Незабавно връщане на войските от Ирак!" - сега всеки ден пращаме нови и нови батальони. Виждате какво става в Афганистан и Ирак. Пенсии, заплати... Столична община има 200 училища. Един лев не са дали тези, един лев...

Къде е политиката в образованието на това правителство? Защо в петък не излезе мандатоносителят Ахмед Доган, за да се срещне с таксиджиите? А?

- Как ще коментирате идеята на БСП за 10% увеличаване на пенсиите от 1 юли? НДСВ нарекоха това "популистки ход".

Той не само, че е популистки, той е смешен. Повтарям, понеже правителството е изключително слабо и няма никакъв диалог с обществото, то е склонно да обещава и изпълнява каквото и да е, само и само да се запази на власт.

Те нямат програма, за да кажат: "Чакай, ами ние като увеличим пенсиите вместо с 8,5%, с 10%, ние с тези 35 млн. няма да направим пътища, например". Това е най-непоследователната в политиката си партия.

- Накрая искам да ви попитам за проблемите с боклука...

Няма такава тема! Година и половина Вие всеки ден ме питате кога ще е кризата. Миналия четвъртък ние сме представили програма на общинския съвет.

Там са описани дати, срокове, месеци- точно как ще се развива общината в тази посока.

- А как ще коментирате изказването на шефа на комисията по бюджет и финанси в СОС Иван Нейков, който каза, че ще Ви бъде възложено да изготвите анализ на изпълнението на концесията за чистотата на столицата?

- Не могат тези, които девет години са търпели концесията и са я подписвали - правителството, в което е участвал Нейков - сега да ме карат да им пиша доклад! Това е просто "пунта мара". Действително ми омръзна от тези популисти.

Той, Нейков, е бил министър, когато концесията е подписана. Какъв доклад да му пиша? Кой е Вълка ли? Те не знаеха ли, когато е отишъл да подписва концесията?

И сега, когато реално съм го изгонил... В момента, в който той е излязъл, ние по друг начин ще кореспондираме с новия концесионер. Те всячески се стараят да успеят да го вкарат в съда, за да не можем да го мръднем пет години. Не го ли прозирате?

Когато Вълка идваше в общината, администрацията до мен се скриваше. И когато последния път аз го извиках пред десет души свидетели, той ми каза "Ти искаш да ме изгониш, нали?". И аз му отговорих: "Да!".

Сега пък Нейков иска доклад да му пиша! Що бе, Нейков? Ти си бил министър четири години и още толкова общински съветник. Той много добре знае кой ръководи общинските пазари.

Много добре знае кой прибира парсата от "Паркинги и гаражи". А не знае за чистотата и трябва да му пиша доклад! Айде де!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 6 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 12 минути

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 1 час

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 1 час

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 1 час

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 2 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

Преди великденските празници: БАБХ започва засилени проверки

България Преди 2 часа

Ще се проверява произхода и правилното съхранение на хранителните стоки

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 2 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 2 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 2 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

До 24 градуса днес, къде ще вали

До 24 градуса днес, къде ще вали

България Преди 2 часа

В София максималната температура ще бъде около 20°

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг