0

А встрия ни хвали за борбата с престъпността, обявява "Сега".

България постигна напредък в борбата с организираната престъпност, констатирал австрийският канцлер Волфганг Шусел в интервю за американския вестник "Интернешъл хералд трибюн".

Според Шусел София и Букурещ ще бъдат приети в ЕС през 2007 г. или най-късно през 2008-а, отбелязват "Стандарт", "Монитор", "Дума", "Земя" и "Пари".

Опозицията работи срещу влизането ни в ЕС, смята председателя на Парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков. Това казва той в интервю за "Труд".

Според него опозиционни кръгове поставят теснопартийни интереси пред големия национален интерес, който трябва да обединява всички.

Кръговете са в десницата, по-специално в ДСБ, както и г- жа Капон от Демократическата партия, казва Миков.

Чрез "Дума" президентът (1990-1997 г.) Желю Желев пожелава на всички българи през 2006 г. да имат търпението, волята и енергията да работят за влизането ни в ЕС.

Европа няма да позволи байганьовски номера, смята Желев.

Трябва да си свършим домашната работа, но и трябва да внушим на Париж, че критериите за членство в ЕС спрямо България не бива да са по-строги, отколкото към 10-те страни приети преди нас, казва пред "24 часа" посланикът ни във Франция Ирина Бокова.

Франция е сред страните, където има най-голяма съпричастност към съдбата на българските медицински сестри, осъдени за заразяването със СПИН на либийски деца, изтъква тя.

От Ширак до обикновения французин са в подкрепа на медиците ни в Либия, твърди посланик Бокова.

Разговор по телефона проведоха вчера министърът на външните работи Ивайло Калфин и френският му колега Филип Дуст-Блази, пише "Дума".

По информация на говорителя на външното министерство Димитър Цанчев двамата са обсъдили предстоящото посещение на френския външен министър в Либия. Филип Дуст-Блази е уверил министър Калфин, че Франция следи много внимателно делото в Либия и го е уведомил, че по време на визита си в
Триполи възнамерява да посети петте български медицински сестри, за да им вдъхне кураж.

Отмяната на делото е налице, но опасността не е преминала, докато то е висящо, казва в интервю за "Новинар" бившият адвокат по делото срещу българките в Либия Владимир Шейтанов.

Вътрешна политика

"БСП не държи Първанов да е партиен кандидат", пише "Сега". Проверка на изданието показала, че БСП не държи на всяка цена президентът да се кандидатира за втори мандат като партиен представител.

Според членове на соцръководството няма нищо лошо в това Първанов да се яви на вота като независим кандидат, отбелязва "Сега".

"Решение на самия Първанов е дали да се яви на избори и с каква формула. Политическо решение на БСП е кой кандидат да подкрепи. Аз лично бих го подкрепил", заявил пред всекидневника зам.- председателят на партията Ивелин Николов.

Според зам.- председателя на ПГ на БСП Атанас Мерджанов интересът на БСП е да подкрепи сериозна и надпартийна фигура за президент. А Първанов доказва, че е точно такъв, допълнил той.

"НДСВ може да подкрепи президента Първанов за втори мандат", цитира "Труд" зам.-председателя на Парламентарна група на НДСВ Борислав Ралчев.

Ралчев уточнил, че партията му още не е взела официално решение.

"Спрягат Екатерина Михайлова за кандидат-президент", прави извод "Дума" след изказвания на депутата от ДСБ Димитър Абаджиев.

Пред Би Ти Ви той казал, че в дясното пространство има достатъчно силни, но не толкова известни жени, които могат да бъдат издигнати за президент.

Пред сайта "Всеки ден" той посочил като евентуална номинация зам.-шефката на ДСБ Екатерина Михайлова, четем в "Новинар".

"Стандарт" научил, че новата дясна партия "Ред, законност и справедливост" се готви да издигне Александър Чирков за кандидат-президент.

Другите възможни кандидатури били на адвоката Атанас Железчев, конституционния съдия Димитър Гочев и лидера на партията Георги Марков.

"Европейски избори по никое време", извежда в заглавие на анализ "Сега" и допълва - "НДСВ обвърза опасно президентските избори с вота за евродепутати".

Изданието се уповава на коментари на зам.- председателя на НДСВ Пламен Панайотов, според когото при благоприятен евродоклад, който потвърждава членство в ЕС от 1 януари 2007 г., е възможно изборите на депутати да се
проведат до края на тази година.

Според "Сега" Панайотов деликатно е повдигнал и оставил открит въпроса дали изборът на евродепутати да е преди, по време или след президентските
избори.

"Монитор" пише, че до няколко месеца ще започнат първите размествания и уволнения в новата управляваща коалиция.

Движението за права и свободи (ДПС) навършва днес 16 години, отбелязва "Труд". Заради ваканцията на парламента ДПС няма да прави купон за рождения си ден.

"Следовател номер 1 готов да наследи Филчев", прави извод "Сега" и цитира шефът на Националното следствие Ангел Александров: "Бих приел предизвикателството да стана главен прокурор".

Още кандидати за главен прокурор, обявява "Труд". Към досегашните фаворити за поста - проф. Лазар Груев, доц. Борис Велчев и Ангел Александров, се появи и друг играч - Явор Зартов.

Достоен за главния пост в прокуратурата бил и правосъдният министър Георги Петканов, пише изданието.

Икономика

Фалстарт на новата приходна агенция, коментира "Сега" и посочва, че първият работен ден на новата Национална агенция за приходите започнал със срив в информационната система.

Две от най- големите столични поделения - "Възраждане" и "Център", са останали близо половин час без връзка с осигурителния информационен масив и се образували опашки от чакащи граждани.

В първия си работен ден служителите на агенцията не разполагали и с актуални данъчни декларации. По темата отбелязват на водещи места всички издания.

Застрахователните компании ще внасят в Гаранционен фонд по 2,30 лв. за всяка кола с полица за "Гражданска отговорност", информират вестниците.

Граждани, които имат неплатени сметки за парно и телефон, няма да могат да теглят заеми от банките, съобщава от първата си страница "Стандарт". Това предвиждат промените в кредитния регистър на БНБ.

Турция притваря ГКПП Капъкуле, обявява "Сега". Валията на Одрин Нусрет Мироглу обявил, че Турция ще затвори за ремонт основния гранично- пропускателен пункт към Европа - Капъкуле.

Ремонтът ще стартира през март и предвижда пълно обновяване на сградите и съоръженията. Пътническият и търговският трафик между България и Турция ще преминава между пункта при Лесово-Хамзабейли, който бе открит през юни миналата година, обяснил валията.

Руският енергиен гигант "Газпром" възстанови напълно доставките на природен газ за Европа през Украйна, съобщава пресата.

Общество

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри в обновената и разширена зала "Средец" на Министерството на културата изложба от макети на култови сгради "България на длан", отбелязват изданията и онагледяват със снимки.

Сред макетите са на храм- паметника "Св. Александър Невски", на Народния театър, Античния театър в Пловдив, Рилския манастир, на кораба "Радецки", моста на Кольо Фичето в Ловеч и др.

В момента се изработват макети на Плиска и църквата на Шипка, допълват
всекидневниците.

"Труд" пише за новите по- строги правила за безопасност на храните, които влязоха в сила от 1 януари в Евросъюза. Досиета и идентификационни знаци (нещо като ЕГН) ще съпровождат храните.

Изданието припомня за разпространения от българските ветеринарни власти списък на мандри, кланици и преработвателни фирми, затворени през 2005 г. за лоша хигиена. Впоследствие списъкът беше обявен за неточен, допълва
всекидневникът.

Министерството на здравеопазването трябва да издаде наредба, регламентираща медицинското обслужване на неосигурените лица.

Около това мнение се обединиха пред БТА директори на различни лечебни заведения, пишат всекидневниците.

"Несигурна съдба чака неосигурените" извежда "Дума", "Яко плащат неосигурените в болница" - "Земя".

Три пъти по- евтин паркинг ще могат да ползват живеещите на бул. "Витоша", информира "Стандарт".

"48 лв. месечно за паркинг за живеещите на бул. "Витоша", изчислява "Сега". Общината е запазила 80 места на три паркинга за коли на хора, които живеят на булеварда и на ъгъла с преките му, съобщил зам.- кметът по транспорта Велизар Стоилов.

На година за едно паркирано място ще се плаща по 576 лв. На паркинга при х-л "Шератон" има 25 места, а на двата паркинга при НДК местата са 55, посочват вестниците.

На уводната си страница "Дневник" разказва за паяците, които вдигаха вчера неправилно паркиралите коли по столичната ул. "Цар Асен". Акцията бе разпоредена от кмета на София Бойко Борисов.

По правило е забранено да се спира от лявата страна на еднопосочните улици.

Новите годишни винетки са със суперзащита, която ще спре злоупотребите с тях, научил "Стандарт".

Тазгодишните винетки са отпечатани върху прозрачно фолио носител, в което е вграден червен текст "Изпълнителна агенция "Пътища".

Половината от областните управители са в бордове на частни фирми или са собственици на дялове от тях. Това показала проверка на "Сега" в системата ДАКСИ.

Ако парламентът гласува поправките в закона за администрацията, те трябва да се разделят с участието си в управителните им органи, разяснява
ежедневникът.

Изданията посочват, че инициативата на президента Георги Първанов "Българската Коледа 2005" е събрала повече от 2 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 40 минути

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 51 минути

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много